Pandemija covida-19 v ZDA povzročila največji padec izpustov toplogrednih plinov v zadnjih 75 letih – TOPNEWS.si

Pandemija covida-19 v ZDA povzročila največji padec izpustov toplogrednih plinov v zadnjih 75 letih

Pandemija covida-19 v ZDA povzročila največji padec izpustov toplogrednih plinov v zadnjih 75 letih

Raven izpustov toplogrednih plinov v ZDA se je leta 2020 zaradi učinkov pandemije na gospodarstvo zmanjšala za 10,3 odstotka, kar je največji padec po koncu druge svetovne vojne, piše v poročilu, ki ga je objavila skupina Rhodium.

Zmanjšanje gospodarske aktivnosti zaradi nenadzorovanega širjenja okužbe, zlasti v sektorjih, povezanih s prometom, elektriko in industrijo, je povzročilo bolj drastičen padec izpustov kot v obdobju recesije leta 2009, ko se je raven znižala za 6,3%.

Zmanjšanje izpustov pomeni, da bodo ZDA izpolnile svojo obljubo v skladu s ciljem københavnskega podnebnega sporazuma, to je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 17% do konca leta 2020 v primerjavi z letom 2005. Glede na trenutno stanje se bodo emisije dejansko zmanjšale za 21,5 % v primerjavi z letom 2005.

Avtorji poročila pa opozarjajo, da upadajoče emisije niso zagotovilo, da jih lahko ZDA do leta 2025 zmanjšajo za 28% v primerjavi z letom 2005, kar je v skladu s Pariškim podnebnim sporazumom bolj ambiciozna zaveza.

Ponovni pristop k Pariškemu podnebnemu sporazumu

Čeprav so ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom izstopile iz pariškega sporazuma, se mu namerava Joe Biden pridružiti v kratkem. Do leta 2050 namerava državo spraviti na ničelno točko izpustov, vendar pa mora najprej določiti cilj zmanjšanja do leta 2030.

“Ker se cepiva proti koronavirusu trenutno distribuirajo, se pričakuje, da se bo gospodarska aktivnost leta 2021 znova okrepila brez bistvenih sprememb glede prisotnosti ogljika v ameriškem gospodarstvu, izpusti pa bodo verjetno spet narasli,” ugotavlja raziskovalna skupina.

Največji upad je bil zabeležen v prometnem sektorju. Zaradi zmanjšanja potovanj, zlasti na začetku pandemije, se je raven izpustov v primerjavi z letom 2019 zmanjšala za 14,7%, piše v poročilu.

Zmanjšanje izpustov elektrarn za 10,3% pod ravnjo iz leta 2019, je drugi največji padec, katerega glavni vzrok sta neuporaba elektrarn na premog in splošno zmanjšanje povpraševanja po električni energiji zaradi gospodarske škode, ki jo je povzročila pandemija, pojasnjeno v poročilu.

COMMENTS

Wordpress (0)