Janez Janša napadel Jožeta P. Damijana in KUL, da je zaradi sodelovanja s Huaweijem “neposredno financiran kar od Kitajske komunistične partije”. Vlada RS pa je istočasno podelila Huaweiju “spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu” – TOPNEWS.si

Janez Janša napadel Jožeta P. Damijana in KUL, da je zaradi sodelovanja s Huaweijem “neposredno financiran kar od Kitajske komunistične partije”. Vlada RS pa je istočasno podelila Huaweiju “spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu”

Janez Janša napadel Jožeta P. Damijana in KUL, da je zaradi sodelovanja s Huaweijem “neposredno financiran kar od Kitajske komunistične partije”. Vlada RS pa je istočasno podelila Huaweiju “spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu”

V javnosti odmeva razkritje Škandala24, ki v članku “Uradno! Jože Damijan, prvi kanon SD, LMŠ, SAB in Levice za rušenje vlade, dela za Kitajce!”
Jožetu P. Damjanu očita sodelovanje s kitajskim podjetjem Huawei. Informacijo o tem pa so na Škandalu24, kot pišejo, pridobili od Centra za poslovno odličnost ljubljanske Ekonomske fakultete.

 

Če to drži in če bi postal PV, potem bi lahko govorili že o varnostni grožnji državi, je ob razkritju zapisal Andraž Šest, ki ga je retvital tudi Janeza Janša, ki je postavil vprašanje, ali je “KUL neposredno financiran kar od Kitajske komunistične partije?”

Sledilo je več retvitov, ki se zgražajo nad JP Damjanom in Kulovci, češ, saj smo vedeli, da so tarče Kitajcev univerze in novinarji. Kulovci so pa znani, da zelo hitro prodajo interese Slovenije. Zadeva bi šla v anale običajne politične komunikacije, če podjetje Huawei Ljubljana d.o.o ne bi v istem času na Twitterju objavil plakete vlade RS, ki je v letu 2020 podelila Huaweiju “spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu”, pod katerim je podpisan predsednik vlade Janez Janša.

Spor s Huaweijem je kulminiral lani avgusta ob obisku ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, ki je s slovenskim ministrom za zunanje zadeve Anžetom Logarjem podpisal memoranduma o 5G.

Mike Pompeo je na svojem prvem obisku Slovenije (in takrat še prvi vodja ameriške diplomacije pri nas po 23 letih) s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem podpisal izjavo o 5G. Z njo sta se državi zavezali, da vzpostavitev dinamičnega in odpornega ekosistema 5G terja temeljito oceno dobaviteljev in dobavnih verig ter dosledno upoštevanje načel vladavine prava, varnostnega okolja, etičnih praks in skladnosti dobaviteljev z varnostnimi standardi in najboljšimi praksami.

Čeprav Huawei v izjavi ni omenjen, pa je uperjena ravno proti temu telekomunikacijskemu velikanu, ker da naj bi s svojo tehnologijo vohunil za Kitajsko. Po podpisu izjave so v Huaweiju znova zagotovili, da spoštujejo vse standarde na področju kibernetske varnosti in ne pomenijo grožnje za Slovenijo. »Kaj bi rekli, če bi Luko Dončiča izključili iz NBA zaradi države, iz katere prihaja?« je vprašal podpredsednik družbe Huawei Technologies Radoslaw Kedzia.

Da je Slovenija podpisala izjavo, je Huawei presenetilo, EU ima namreč svoj sporazum o zagotavljanju kibernetske varnosti, in, kot je zatrdil Kedzia, njihova oprema izpolnjuje vse v njem zapisane standarde.

COMMENTS

Wordpress (0)