Končna rešitev “uravnoteženja medijskega prostora” – Se na POP TV-ju obeta sprememba uredniške politike? V kuloarjih se že več mesecev špekulira o zamenjavi odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos, ki naj bi odšla na DELO v lasti Stojana Petriča – TOPNEWS.si

Končna rešitev “uravnoteženja medijskega prostora” – Se na POP TV-ju obeta sprememba uredniške politike? V kuloarjih se že več mesecev špekulira o zamenjavi odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos, ki naj bi odšla na DELO v lasti Stojana Petriča

Končna rešitev “uravnoteženja medijskega prostora” – Se na POP TV-ju obeta sprememba uredniške politike? V kuloarjih se že več mesecev špekulira o zamenjavi odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos, ki naj bi odšla na DELO v lasti Stojana Petriča

Decembra lani je bilo v javnosti veliko pozornosti namenjene obisku češkega milijarderja Petra Kellnerja, sicer od oktobra lani tudi formalno novega lastnika medijske hiše Pro Plus, izdajateljice programov POP TV in Kanala A.  Kellner naj bi takrat prispel v Slovenijo le za nekaj ur. Z Letališča Jožeta Pučnika naj bi se z zasebnim letalom znamke Boeing že proti večeru vrnil v Prago.

Kellner naj bi prišel na sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo. Uradnih informacij o tem ni bilo, na vladnem uradu za komuniciranje in v Janševem kabinetu vprašanj medijev na to temo niso komentirali. Prav tako tudi ne vsebine pogovorov.

Po neuradnih informacijah je Janez Janša še preden je prevzel vodenje vlade poskušal priti v stik z češkim milijarderjem, kar naj bi mu uspelo šele decembra lani. Od takrat se vse bolj ugiba o spremembi uredniške politike in zamenjavah na vrhu POP TV-ja. Zadnje tedne pa so vse bolj glasne informacije, da naj bi odgovorna urednica informativnega programa Tjaša Slokar Kos odšla na DELO in da bo prišlo do spremembe na vrhu Pro Plusa.

Kellnerjeva skupina PPF je namreč lani oktobra z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji, v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. Janša pa že od prevzema oblasti ne skriva svojega nezadovoljstva z njeno uredniško politiko.

Janez Janša je v intervju za Radio Ognjišče 13. januarja letos dejal, “da so mediji glavna opozicija v državi”.

Janez Janša: “No, kar se tiče teh medijev, v narekovajih, ki pač že od marca naprej postavljajo drugo vlado, je to v bistvu glavna opozicija v državi. Saj tile, ki se imenujejo za KUL, je to ena taka žalostna druščina z vidika sposobnosti, operativnosti, kompetentnosti. Nenazadnje so na kupu sami luzerji ne, če pogledamo volitve in vse, kar se je dogajalo. Ampak ta medijska moč jih zdaj pač rabi za to, da globoka država ne izgublja pospešeno vpliva v ozadju in dejstvo je, da je to nevralgična točka slovenske demokracije. Zdaj če nimajo vsi politični akterji enakega dostopa do ušes državljanov in volivcev, potem je demokracija pod vprašajem”

Češki milijarderji so postali pomembni investitorji v srednji in jugovzhodni Evropi, zdaj pa krepijo tudi prisotnost v Sloveniji.
Poleg najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja, ki je kupil lastnika medijske hiše Pro Plus, pa je najmlajši češki milijarder Daniel Křetínský  vstopil v Tovorni promet Slovenskih železnic.

Slovenski državni holding se je na začetku decembra lani, torej tri dni pred obiskom Kellnerja, strinjal, da strateški partner SŽ-Tovornega prometa postane EP Holding češkega milijarderja Daniela Křetínskega.

Hčerinska družba SŽ in EP Holding nameravata skupaj ustanoviti novo skupno družbo, na katero bodo SŽ prenesle premoženje SŽ-Tovorni promet, Čehi pa bodo vanjo vložili denar. Čehi naj bi imeli 49 odstotni lastniški delež, večinski 51-odstotni pa bi ohranila država.

Spomnimo, leta 2015 je Češka Kofola kupila Radensko, kupnino za Radensko pa so v celoti financirali s posojilom. Zanj so ob nakupu zastavili lastniški delež v slovenski družbi Kofola.

Nekateri insajderji sicer čeških prevzemov ne povezujejo z dogajanjem na velikem medijskem parketu, češ da nima dosti zveze z aktualno slovensko politiko, ki ji “višegrajskemu lastništvu” očitno naklonjena. Kellner naj bi v perspektivi razbil CME in ga prodal po paketih lokalnim telekomom ali drugim lokalnim ‘pleyerjem’.

V tem kontekstu so sicer zanimive špekulacije, da naj bi lastništvo Pro Plusa dolgoročno prešlo v roke enega od lastnikov sicer “prijateljskega” ali “user-friendly” lastnika, ki bi imel večji posluh za sodelovanje z vladajočo garnituro. Ali bo Janezu Janši uspelo “nevtralizirati” tudi “največjo opozicijsko stranko” Pro Plus, bo vidno v prihodnjih tednih in mesecih.

Bo Janezu Janši uspelo “nevtralizirati” tudi “največjo opozicijsko stranko” Pro Plus? – Novi lastnik, češki poslovnež Petr Kellner, ki se mudi v Ljubljani, naj bi se srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo

Najbogatejši Čeh Petr Kellner, ki je nedavno dobil zeleno luč evropskega regulatorja za prevzem sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus, naj bi se te dni, po naših informacijah, mudil v Ljubljani. Kakšen je pravi namen njegovega obiska v Sloveniji, ni znano, najverjetneje pa se bo srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Janez Janša, ki v svojih tvitih Pro Plus omenja kot največjo opozicijsko stranko, je 8. oktobra, ko je Evropska komisija ameriški družbi Warner Media odobrila prodajo večinskega deleža oziroma srednjeevropskega dela družbe, na Twitterju zapisal: “Največjo opozicijsko stranko 24ur POP TV so pravkar prodali”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1314170846336954369

Septembra je madžarska medijska družba TV2 media v Sloveniji kupila Planet TV. Vse pravice in obveznosti so bile prenesene na hčerinsko družbo Madžarov TV2 Adria, ki je v resnih pogovorih tudi za prevzem Siola. Gledalci desne provenience so, vsaj sodeč po odzivih na Twitterju, sedaj bolj zadovoljni s programom in uredniško usmeritvijo.

“Medijska konsolidacija” po meri vladajoče koalicije je sicer te dni usmerjena predvsem k drugi “največji opozicijski stranki” RTV Slovenija. V javnosti je sicer nekaj zmede o tem, pa tudi prestiža, “katera od obeh osrednjih televizij ima status “največje opozicijske stranke RTV ali POP TV.

25. januarja se namreč izteče razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, na katerega so se prijavili trije kandidati: sedanji generalni direktor Igor Kadunc, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak in predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough, ki so ga ob obeh neuspelih poskusih razrešitve Kadunca omenjali kot kandidata za vršilca dolžnosti.

Novi generalni direktor, ki bo dobil štiriletni mandat, tudi če bo izbran že januarja, bo nastopil šele, ko se bo ta 24. aprila iztekel sedanjemu direktorju. Čeprav gre pri medijskih konglomeratih kot je RTV Slovenija seveda pa tudi POP TV  bolj za tankerje ne Titanike, da ne bo pomote, ki se počasi obračajo, ko gre za smer uredniške politike pa,  vsaj sodeč po nekaterih odzivih v opoziciji, premik v novo smer “že deluje”.

Glede na zadnje “premike” in “okope”, ki so se zgodili na medijski sceni tudi, ko gre za največji tiskani medij v državi Delo, pred kratkim je za njegovo krmilo stopil sam Stojan Petrič, je v kontekstu špekulacij o odhodu odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos na Delo zanimivo predvsem slednje, saj je Delo, sodeč po zadnjih zapisih, že “konsolidirano”.

Medtem ko se novinarji ukvarjamo z dnevnim poročanjem o “podvigih” tega ali onega politika o interpelacijah in konstruktivnih nezaupnicah, je namreč v ozadju predvsem na delu logika kapitala, kjer pa odpadejo večni prepiri in boji o tem, kdo je na levi in kdo je deseni oziroma kdo je “za Janšo in proti njemu”.  Gre za logiko kapitala in igro številk, kjer klasične politične delitve – “dnevni politični prepiri”, postanejo zgolj še predstava za javnost in ne igrajo več nobene vloge.

COMMENTS

Wordpress (0)