Zakaj je včeraj odpovedal glasovalni stroj Janševe koalicije in propadel poskus, da bi poslanci koalicije predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela pozvali k odstopu – TOPNEWS.si

Zakaj je včeraj odpovedal glasovalni stroj Janševe koalicije in propadel poskus, da bi poslanci koalicije predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela pozvali k odstopu

Zakaj je včeraj odpovedal glasovalni stroj Janševe koalicije in propadel poskus, da bi poslanci koalicije predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela pozvali k odstopu

Medijsko zanimanje za sejo odbora za notranje zadeve, ki ga vodi Branko Grims, je bilo včeraj minimalno, saj v DZ-ju razen Planet TV-ja in Nove24TV ter redkih novinarjev, ki so se po naključju ali po službeni dolžnosti znašli v parlamentu, ni bilo osrednjih medijev.

Vendarle stave so bile pred včerajšnjo sejo velike, ali bodo poslanci izglasovali zahtevo po odstopu predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela predvsem z vidika združljivosti njegova dela na računskem sodišču z dodatno funkcijo predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost pri FIFI.

Prav tako naj bi razpravljali o odvzemu pooblastila njegovemu namestniku Jorgu K. Petroviču.

Čeprav je bila udeležba dokaj eminentna, saj je na sejo prišel poleg predsednika računskega sodišča tudi predsednik KPK-ja Robert Šumi, ki je novinarjem v izjavi dejal, da lahko zdaj že lahko z gotovostjo reče, da dovoljenja oziroma soglasja za delo Vesela v FIFI ni v njihovih arhivih, pri čemer pa da ne trdi, da ni bilo izdano.

Več bi lahko po njegovih besedah povedal Štefanec, ki je v izjavi za medije dejal, da se spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. KPK v tej zadevi, sicer po Šumijevih besedah, vodi predhodni preizkus glede suma nezdružljivosti funkcij. Kako daleč je, pa danes ni mogel povedati.

Kako napeta je bila situacija, kaže posnetek neformalnega “of the record” pogovora med Brankom Grimsom in Tomažem Veselom. “Vas lahko pozdravim, ker vidim, da me ne pozdravite”, je Tomaž Vesel dejal Branku Grimsu. “Aja oprosti, ker bi potem vsakega posebej moral pozdraviti”, se je opravičil Grims, ki je sicer pozabil pozdraviti goste na seji.

Sejo odbora so po dobri uri prekinili, saj naj bi dilemo, ali je odbor za notranje zadeve, v katerem ima koalicija sicer večino, sploh pristojen za razpravo o dodatnih zaslužkih predsednika računskega sodišča.

Po več proceduralnih predlogih je bil izglasovan predlog, da odbor sejo prekine, dokler ne pridobi mnenja zakonodajno-pravne službe DZ o pristojnosti, kar so člani odbora nato tudi izglasovali.
Sklep je poleg poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB podprla tudi poslanka SMC Janja Sluga.

Sklep je podprl tudi poslanec SMC-ja Dušan Verbič, ki je tudi eden od poslancev, ki so zahtevali sklic seje. Po glasovanju je bilo jasno, da glasovalni stroj koalicije ni bil enoten.

Janja Sluga je podprla Igorja Pečka, ki je izrazil prepričanje, da gre za tematiko, ki jo lahko obravnava le komisija za nadzor javnih financ, medtem ko je predsednik odbora Branko Grims (SDS) zagovarjal stališče, da gre za področje javne uprave, za katero je po njegovem mnenju pristojen prav odbor, ki ga vodi.

Janja Sluga: “Mi tu zlorabljamo to delovno telo, hkrati pa politiziramo nek drug državni organ, za katerega si, verjamem, vsi skupaj tega ne želimo.

Maša Kociper (SAB) pa je dejala: “Ne rabiš biti jedrski fizik, da ugotoviš, da je celotno bistvo problema v tem, da SDS-u gre v nos osnutek poročila o dobavah te opreme, mask in ostalega. Če je to smisel te seje, kar je evidentno, da je, bi potem tudi pričakovala, da je med predlogi, se pravi med gradivom za sejo, ta osnutek poročila priložen. Da vemo o čem se pogovarjamo, pa da vidimo, če je res napisan pristransko ali nepristransko. Tako se bomo pa pogovarjali o integriteti, kar tako nekaj povprek, vedoč, da gre za diskreditacijo predsednika računskega sodišča zaradi osnutka poročila. Tega poročila pa ni med gradivom in se ga naj ne bi omenjalo, dokler ni dokončno.”

Nato so se vsuli na družbenih omrežjih napadi na poslanko Janjo Sluga, predvsem s strani tistih, ki očitno ne razumejo visoke politike. Če bi včeraj poslanci SMC-ja šli z macolo nad Vesela, bi namreč naredili medvedjo uslugo Zdravku Počivalšku, saj bi še bolj potrdili sume, da je v poročilu računskega sodišča nekaj, kar je obremenjujoče za Počivalška, in zato je potrebno za kazen zrušiti predsednika računskega sodišča.

Čeprav je poleg Janje Sluga za sklep, da je potrebno najprej ugotoviti, ali je Grimsov odbor sploh pristojen za problematiko računskega sodišča ali pa je to v pristojnosti odbora za finance, glasoval tudi Dušan Verbič, poslanec SMC-ja, je začelo na Twitterju padati po poslanki Janji Sluga.

Čeprav bi po včerajšnji seji podporniki Janševe koalicije Janjo Sluga najraje kar izgnali iz koalicije, so frontalni napadi, vsaj, kar se tiče včerajšnjega glasovanja, očitno zgolj napaka v strategiji. Drugačna odločitev oziroma podpora pozivu k odstopu predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela s strani poslancev SMC-ja bi zgolj povečala sume ter oslabila ne pa okrepila položaj predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška.

https://twitter.com/Rado74425844/status/1352137295944691714

Da so goreči podporniki lahko najbolj škodljivi je nemalo primerov iz zgodovine, kar so že vedeli prekaljeni partijci, saj je recimo partija tiste, ki so preveč resno vzeli “ideološke predpostavke”, najprej izključila iz svojih vrst, ker so bili pogosto bolj škodljivi kot vsi nasprotniki skupaj in so tudi dejansko naredili več škode v partijskih vrstah kot vsi sovražniki.

COMMENTS

Wordpress (0)