(VIDEO) Policija in varnostniki na območju nekdanje tovarne Rog udarili v srce odpora proti Janševi vladi – Režiser Damjan Kozole pa je na Twitterju zapisal: “Dobili smo novo os zla Janša – Počivalšek – Janković” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija in varnostniki na območju nekdanje tovarne Rog udarili v srce odpora proti Janševi vladi – Režiser Damjan Kozole pa je na Twitterju zapisal: “Dobili smo novo os zla Janša – Počivalšek – Janković”

(VIDEO) Policija in varnostniki na območju nekdanje tovarne Rog udarili v srce odpora proti Janševi vladi – Režiser Damjan Kozole pa je na Twitterju zapisal: “Dobili smo novo os zla Janša – Počivalšek – Janković”

“Jasno je, da pravo ni na naši strani, ampak naš boj ni legalni boj, ni pravni boj. Naš boj je politični boj,” je po intervenciji policije povedal eden od sedaj že nekdanjih uporabnikov Roga.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je danes zjutraj prevzela v posest območje nekdanje tovarne Rog, kjer so delovali pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava zgraditi Center Rog.

Tako so zjutraj okoli šeste ure z bliskovito akcijo presenetili prebivalce Roga. Po uradnih podatkih naj bi tam stanovalo okoli deset ljudi, po informacijah stanovalcev pa naj bi se v prostorih nahajalo okoli 100 ljudi, ko so se začela rušitvena dela.

Po pripovedovanju udeležencev stanovalci niso imeli niti minute časa, da bi se oblekli in so morali takoj zapustiti prostore, saj so varnostniki ob intervenciji taktično razbili stekla. Selitveni servis je vse osebne in ostale predmete odpeljal v skladišče, lastniki pa jih bodo lahko prevzeli v nadaljevanju.

Največ hude krvi je bilo zaradi živali, saj je bilo v Rogu več psov in mačk, ki naj bi jih odpeljali v zavetišče na Gmajnico, čeprav so se živali prosto sprehajale v avtonomni coni tovarne Rog. Varnostniki pa so še zvečer, ko se je okoli 17. ure začel protest, iz prostorov prinesli še dve mački in ju predali lastnikoma.

Pripadniki avtonomne skupnosti Rog so bili udarni del kolesarskih protestnikov proti vladi Janeza Janše, zato je bilo razočaranje nad županom Zoranom Jankovićem toliko večje. Jankovića so protestniki zvečer zaman klicali na odgovornost na Magistratu, ki ga je varovala policija.

“Do zdaj s(m)o Jankoviću marsikaj spregledali, a tole je čez vsako mejo. Ne moreš leporečiti o protifašizmu v tem času,” je zapisal uporabnik Twitter računa Arjan Pregl. Režiser Damjan Kozole pa je zapisal: Dobili smo novo os zla: Janša – Počivalšek- Janković.

V politiki se je namreč danes na veliko špekuliralo o tajnem paktu oziroma predvsem o nenačelni “kapitalski” koaliciji med Janšo in Jankovićem.

Čeprav se je državna politika danes v glavnem ukvarjala z umikom soglasja Karla Erjavca za mandatraja, je Rog obiskala poslanka Levice Nataša Sukič. Violeta Tomič pa je na Twitterju zapisala, kar je bilo sicer izpostavljeno v kuloarjih v parlamentu in sicer, “da je operativni vodja varnostnikov Valine, ki so danes raztural na Rogu, Jure Godina, bivši vodja SLO Blood and Honour, še vedno v povezavi z LJ neonaci sceno. Bravo, Janković dobra družba”.

Je pa Janković zaradi intervencije na Rogu požel simpatije na desni, predvsem pri njegovih največjih dežurnih kritikih.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1351539915255918594

https://twitter.com/ATBeatris/status/1351556665334767619

Na družbenih omrežjih pa je bilo veliko zapisov tistih, ki so tiho ali javno podpirali župana Zorana Jankovića.

https://twitter.com/UrosJausevec/status/1351435170906300416

“Kot kaže, se je začelo uresničevanje poziva “stopimo skupaj!”: “Hojsova” policija je opravila posel za “levo” mestno vlado na lokaciji nekdanje tovarne Rog,” je na Twitterju zapisal eden od bolj izpostavljenih levih intelektualcev Darko Štrajn.

https://twitter.com/SimGraj/status/1351563868213018633

V stranki Levica so na Twitterju zapisali: “Pomenljivo je, da je Socialni center Rog ena prvih stavb, ki so bile danes porušene v procesu metanja Rogovcev na cesto sredi zime in epidemije. Torej prostor, ki je ogromno storil za pomoč prikrajšanim skupinam natančno v takšnih obdobjih krize”.
Na desni pa je bilo tudi nekaj privoščljivih zapisov.

“Zaradi nasilja mestnih oblasti na čelu z županom Zoranom Jankovićem nad Avtonomno tovarno Rog pričakujemo množično podpisovanje protestnih pisem t. i. intelektualcev in lumpenproletarcev doma in na tujem. In seje parlamentarnega odbora za kulturo. In ulične proteste,” je na Twitterju zapisal Miro Petek

Nekateri so spomnili, da se protestniki in nasprotniki vlade Janeza Janše zavzemajo za vladavino prava, češ sedaj pa imate vladavino prava.

Ob 17 uri se je na Rogu začel protest, ki je razen nekaj manjših incidentov in privedb v primerjavi z dopoldanskimi dogodki minil relativno mirno. Protestniki so se zvečer preseli iz Roga na magistrat oziroma sedež občine Ljubljana, v kateri ima pisarno tudi Zoran Janković.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1351545832307384323

Po podatkih policije so v nasilju, do katerega je prišlo, pridržali deset oseb, ena oseba pa je bila v dosedanjem interveniranju poškodovana. Same okoliščine poškodbe še preverjajo. Uporabniki Roga so na popoldanski novinarski konferenci pred Mestno hišo povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco. Dostop do njih jim je onemogočen, niti za vse ne vedo, kam so jih odpeljali.

Zanimivo je, da je današnje dogajanje podžgalo različne špekulacije in teorije zarote, češ, saj smo vedeli, “da Zoran Jankovič in Janez Janša ves čas sodelujeta”, oziroma, da je vse skupaj posledica nedavnega sestanka med predsednikom vlade Janezom Janšo in županom Zoranom Jankovićem.

Tema pogovora je bila prihodnost železniške infrastrukture v državi, premier pa je podprl idejo o poglobitvi železniške proge v Ljubljani in o gradnji logističnega centra, ki bi pomenila posodobitev železniškega vozlišča v ljubljanski občini. Sicer pa se v političnem “backgroundu” že dolgo špekulira o tem, kar je pravzaprav že tako rekoč javna tajna, da je reden gost pri Zoranu Jankoviću minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

COMMENTS

Wordpress (0)