(VIDEO) Joe Biden je novi predsednik ZDA – V govoru poudaril, da ZDA čaka boj proti političnemu ekstremizmu, notranjemu terorizmu in beli nadvladi, ter pozval k enotnosti države, brez katere v državi ne more biti miru – TOPNEWS.si

(VIDEO) Joe Biden je novi predsednik ZDA – V govoru poudaril, da ZDA čaka boj proti političnemu ekstremizmu, notranjemu terorizmu in beli nadvladi, ter pozval k enotnosti države, brez katere v državi ne more biti miru

(VIDEO) Joe Biden je novi predsednik ZDA – V govoru poudaril, da ZDA čaka boj proti političnemu ekstremizmu, notranjemu terorizmu in beli nadvladi, ter pozval k enotnosti države, brez katere v državi ne more biti miru

Joseph R. Biden je danes prisegel kot 46. predsednik ZDA.

Biden je tradicionalno prisegel na Kapitolu, ki je bil pred dvema tednoma prizorišče nemirov, v katerem so podporniki njegovega predhodnika vdrli na sedež ameriške demokracije, teden dni po tem, ko so Donalda Trumpa drugič odpoklicali v spodnjem domu kongresa.

Bidnovo prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, prisego nove podpredsednice Kamale Harris, prve temnopolte ženske in funkcionarke pa sodnica Sonia Sotomayor, prva latinskoameriška ženska na najvišjem ameriškem sodišču.

Demokrat Joe Biden, drugi rimskokatoličan v Beli hiši po Johnu F. Kennedyju, je prisegel na bibliji, okrašeni s keltskim križem, ki ga spremlja v njegovi 50 let dolgi politični karieri. Knjiga je v njegovi družini, s poreklom iz Irske, že od leta 1893, uporabljal pa jo je tudi, ko je dvakrat prisegel kot senator in podpredsednik Baracka Obame, piše New York Times.

V prisegi je dejal: “Joseph Robinette Biden slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Tako naj vam Bog pomaga, tako naj mi Bog pomaga.”

“To je zmaga demokracije”

V vsebinsko močnem prvem govoru v vlogi predsednika je Biden dejal, da je danes zmagala demokracija.

“Amerika je bila na izpitu in je premagala izziv,” je dejal Biden v govoru po prisegi.

“Uslišana je bila volja ljudi. Spet smo se naučili, da je demokracija dragocena in krhka, in v teh trenutkih je spet zmagala,” je dejal.

“Danes ne praznujemo zmage kandidata, temveč cilj – demokracijo,” je poudaril.

Poudaril je tudi, da Ameriko čaka boj proti političnemu ekstremizmu, notranjemu terorizmu in beli nadvladi, ter pozval k enotnosti države, brez katere v državi ne more biti miru.

“Prosim vse Američane, naj se mi pridružijo pri cilju enotnosti države,” je dejal 46. ameriški predsednik in dodal, da bi ZDA lahko spet postale “vodilna svetovna sila za dobro v svetu.”

“Sam pa bom predsednik vseh Američanov, vseh.”

Dodal je: Sodržavljani, biti moramo boljši. Boril sem bom za vse, za tiste, ki me niste podprli, in za tiste, ki ste me. Če se še vedno ne strinjate z menoj, nič hudega, to je demokracija, to je Amerika. Zagotavljam vam, da bom predsednik vseh Američanov.”

Američane je v nagovoru pozval k enotnosti, preseganju razlik in skupni poti naprej. “To je dan Amerike, dan demokracije, zgodovine in upanja, prenove. Amerika je bila po stoletjih znova pred preizkusom in zmagala je,” je dejal Biden in nadaljeval: “Le malo ljudi je stalo pred večjimi in zahtevnejšimi izzivi, kot stojimo mi. Virus, ki se pojavi le vsako stoletje, nas je napadel. V samo enem letu je vzel toliko življenj, kot smo jih izgubili v vseh bitkah v drugi svetovni vojni. Vendar so naše sanje pravičnost za vse. S temi sanjami ne bomo več odlašali. Tudi planet sam kriči po pomoči. To je klic, ki ga moramo slišati. Tu je tudi klic, da se soočimo z vprašanji nadvlade belopoltih. Tu so drugi politični izzivi. Če se želimo spopasti z izzivi, moramo narediti veliko več kot samo izgovarjati besede. Narediti moramo to, kar je najtežje, a najpomembnejše za demokracijo, to pa je enotnost.”

“Obnovili bomo zavezništva in znova sodelovali s svetom”
Z minuto molka se je predsednik Biden poklonil 400.000 žrtvam covida-19 v državi, govor pa končal s sporočilom svetu: “Amerika se je znašla pred preizkušnjo in iz nje smo prišli močnejši. Obnovili bomo naša zavezništva in znova začeli sodelovati s svetom. Vodili bomo z močjo zgleda, ne z zgledom moči. Bomo močan in zaupanja vreden partner za mir, napredek in varnost.

COMMENTS

Wordpress (0)