(V ŽIVO) Karl Erjavec naj bi “začasno umaknil” soglasje h kandidaturi za mandatarja – Igor Zorčič pa meni, da bo v primeru, če bo Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi je ta postopek končan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Karl Erjavec naj bi “začasno umaknil” soglasje h kandidaturi za mandatarja – Igor Zorčič pa meni, da bo v primeru, če bo Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi je ta postopek končan

(V ŽIVO) Karl Erjavec naj bi “začasno umaknil” soglasje h kandidaturi za mandatarja – Igor Zorčič pa meni, da bo v primeru, če bo Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi  je ta postopek končan

 

Prvak DeSUS Karl Erjavec se bo do jutri dopoldne odločil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci začasno umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Posvetoval se bo s pravniki. Po njegovem mnenju pa bi bilo prav, da postopek o konstruktivni nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci.

Erjavec je v izjavi za javnost po sestanku s KUL-om povedal: “Glede na to, da nezaupnica zahteva večinsko podporo, menim, da bi bilo prav, da se o njej glasuje v polni sestavi DZ-ja. Po informacijah, ki jih imam, se nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti zasedanja v tem tednu.”

“V tem trenutku še preučujem, kaj bom storil glede nesoglasja. Če bo prišlo do umika mojega soglasja, to ne pomeni, da ne bo razprave o tem v tistem trenutku, ampak ko bo omogočeno, da bodo lahko vsi poslanci razpravljali v prostorih DZ-ja. Končno odločitev bom sprejel jutri dopoldne,” je izjavil Erjavec.

Odločitev glede soglasja h konstruktivni nezaupnici bo Erjavec verjetno sprejel še pred kolegijem predsednika DZ. Obrnil se bo na pravne strokovnjake, da mu povedo, katera rešitev bi bila najbolj elegantna, je povedal. V torek se bo pogovoril tudi s predsedniki strank Koalicije ustavnega loka in se dokončno odločil.

A opozarja, da morebiten umik soglasja h kandidaturi ne bi pomenil, da ne bo razprave o nezaupnici, pač pa, da jo bodo izvedli v trenutku, ko bo omogočeno, da bodo lahko vsi poslanci razpravljali in odločali v prostorih DZ.

“Naj predsednik DZ nakaže, v katero smer bo šla rešitev in potem bo tudi zame lažje. Ne morem pa pristati na to, da bi kolegij predsednika DZ sprejel odločitev, da se v tem tednu izvede seja DZ, ko pa vemo, da nekateri ključni poslanci ne bodo mogli sodelovati, in ko vemo, da bo 46 glasov zelo težko doseči,” je dejal Erjavec.

 

Če bo umaknjeno soglasje h kandidaturi, pa bo ta postopek po besedah predsednika DZ-ja Zorčiča končan. Morebiten nov predlog za konstruktivno nezaupnico bodo morali znova vložiti, vključno s podpisi poslancev, je pojasnil Zorčič.

COMMENTS

Wordpress (0)