Karl Erjavec vladajočo SDS in Janeza Janšo obtožil, da “Stranka SDS vodi avtoritativno demokracijo, kar pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji” – TOPNEWS.si

Karl Erjavec vladajočo SDS in Janeza Janšo obtožil, da “Stranka SDS vodi avtoritativno demokracijo, kar pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji”

Karl Erjavec vladajočo SDS in Janeza Janšo obtožil, da “Stranka SDS vodi avtoritativno demokracijo, kar pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji”

Minuli konec tedna se je pred napovedanim sredinim glasovanjem o nezaupnici vladi Janeza Janše odvila prava medijska ofenziva obeh političnih taborov. Kaj so povedali akterji pred glasovanjem o nezaupnici?

Janez Janša je v petek nastopil na Planet TV-ju, v nedeljo pa na Novi24TV. Karl Erjavec pa je sinoči nastopil v oddaji Politično na TV Slovenija, kjer je dejal, da je, “kar se njega tiče, pripravljen na vse situacije”. Erjavec je zanikal domnevno nedovoljena prepričevanja in zastraševanja poslancev.

“Poglejte, tega mi ne počnemo. Bojim se, da to počne tisti, ki to govori. Vidimo, kaj se je zgodilo z našim poslancem. In verjemite, da nismo mi tisti, ki smo želeli take plakate, ker nam je bilo jasno, da če žališ, potem ni možnosti, da dobiš podporo. In interes za žaljenje je lahko imela samo nasprotna stran”.

Na Janšev odziv ob vložitvi nezaupnice, da gre za “brutalen izliv ideološkega sovraštva”, Erjavec odgovarja: “Tukaj ne gre za ideološki izliv, tukaj gre za številke. Včeraj 40 mrtvih. Smo najslabši po številu smrti na svetu. Ob dobrem zdravstvenem sistemu imamo take številke. Naši otroci, dijaki, študentje so najdlje doma. To so tiste teme, o katerih se moramo pogovoriti. Seveda, če nimaš odgovorov, če nimaš rešitev, potem vedno prav pride ideologija.

Karl Erjavec je bil kritičen tudi do predsednika SMC-ja Zdravko Počivalšek, ki je na Facebooku zapisal: “Erjavca ne podpiramo iz več razlogov. Ključen je seveda ta, da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice … Sedaj smo v vladi s partnerji, ki nas pogosto nervirajo in s katerimi ne delimo vseh vrednot. Pa vendar so navkljub vsem tem razlikam odnosi korektni in delo poteka zelo operativno. Sedanja koalicija je za nekaj zvezdic boljša od Šarčeve …”

“Očitno gospod Počivalšek živi v nekem vzporednem svetu. Operativno smo videli, kakšni so rezultati epidemije, vidimo, kako žali poslance stranke SMC – Zimbabve in podobno. Pohvaliti moram poslance SMC-ja, da so se ustrezno odzvali, ko je šlo za financiranje STA-ja. Tudi Evropska komisija je povedala, da je to v nasprotju z vrednotami Evropske unije, v nasprotju s predpisi in načeli. Vidimo, kakšen boj je potreben za to, da se prepreči rušenje svobodnih medijev, rušenje neodvisnosti raznih nadzornih institucij in tako dalje,” je dejal Erjavec.

Glede nezaupnice, ki so jo v petek, 15. januarja 2021 le vložili predstavniki leve opozicije skupaj s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, je Janša povedal, da bi lahko napisali tudi: “Mi, prvorazredni, mislimo, da je oblast v Sloveniji rezervirana samo za nas, rojeni smo za to, da smo na oblasti, in vse, kar je proti temu, ogroža demokracijo.” Pri tem je premier povedal, da je konstruktivna nezaupnica v takšni obliki “brutalen patetični izliv ideološkega sovraštva zoper drugače misleče.”

Nasploh je bila glavna tema v medijih, vsaj kar se tiče Karla Erjavca in Janeza Janše, kdo je kriv za porazne rezultate glede spopada z epidemijo, ki jih je koalicija KUL izpostavljala tudi v konstruktivni nezaupnici.

“Stranka SDS vodi avtoritativno demokracijo, kar pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji. Vi veste, da je naš minister za zdravje imel veliko težav, da je uveljavljal svoja stališča – kdaj bi bilo najprimerneje, da zapremo, da sprejemamo nekatere ukrepe. Tukaj je bil ves čas spopad z gospodarskim ministrom. Vidimo pa, da je v bistvu predsednik vlade vodil vso politiko okoli pandemije covida-19. Nenazadnje je zdaj dobro, da je zdaj začasni minister za zdravje, ker očitno je opravljal to nalogo tudi v času, ko je imel DeSUS svojega ministra za zdravje,” je na očitke Janše odgovarjal Karel Erjavec.

“Opozicija v epidemiji igra umazano igro po formuli: čim slabše za državo, toliko boljše za KUL,” je izpostavil Janša. S tem so predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SAB Alenka Bratušek in po novem tudi stari-novi predsednik DeSUS Karl Erjavec pokazali, da jim je več kot do ljudi, do oblasti. Za vsako ceno, četudi kratko posledično potegnejo ljudje,” je za Novo24TV dejal Janez Janša.

Gre za koncentriran, brutalen izliv ideološkega sovraštva, jaz ne vidim nobenih dejstev v tem, kar je tam napisano. Še posebej smešno pa je to, da se pod to podpisujejo poslanci stranke, ki je imela ministra za zdravje, v besedilu pa v glavnem piše, kako je vlada napačno ravnala v času spopada z epidemijo. Oprostite no, DeSUS je imel ministra za zdravje. Ta minister je odstopil, in sicer na podlagi tega, da je stranka izstopila iz koalicije takrat, ko je bilo najtežje. Poglejte se v ogledalo,” je glede konstruktivne nezaupnice vladi v petek zvečer dejal premier Janez Janša za Planet TV.

COMMENTS

Wordpress (0)