ZDA na trnjih – FBI opozarja pred novim kaosom: Trumpovi privrženci grozijo z uporom in oboroženimi neredi v 50-ih državah – TOPNEWS.si

ZDA na trnjih – FBI opozarja pred novim kaosom: Trumpovi privrženci grozijo z uporom in oboroženimi neredi v 50-ih državah

ZDA na trnjih – FBI opozarja pred novim kaosom: Trumpovi privrženci grozijo z uporom in oboroženimi neredi v 50-ih državah

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je pridobil informacije o načrtovanju “oboroženih protestov” pred sedežem oblasti v Washingtonu, pa tudi v vseh 50 ameriških zveznih državah, ki naj bi jih izvedli Trumpovi privrženci v dneh pred inavguracijo novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna 20. januarja, poroča CNN.

Novica prihaja v trenutku, ko se poostrujejo varnostni ukrepi, zvezni, državni in lokalni organi pregona pa se pripravijo na morebiten nov izbruh nasilja, potem ko so prejšnji teden izgredniki vdrli v ameriški Kapitol in ubili pet ljudi, med njimi tudi policista.

Poročilo FBI odraža strah, da je bilo obleganje Kapitola le začetek morebitnih nasilnih dejanj privržencev predsednika Donalda Trumpa, ki jih je spodbudil z lažnimi trditvami o ukradenih volitvah, je poročal CNN.

“V načrtu so oboroženi protesti pred vsemi 50-imi sedeži oblasti od 16. do 20. januarja, pred ameriškim Kapitolom pa od 17. do 20. januarja,” navaja poročilo FBI.

Poročilo opozarja tudi, da obstaja nevarnost “upora”, če bo Trump pred inavguracijo odstranjen s pozivom k 25. amandmaju.

“FBI je 8. januarja prejel informacije o identificirani skupini, ki je druge povabila, naj se ji pridružijo v “jurišu” na državna, krajevna in zvezna državna sodišča in upravne zgradbe, če bo predsednik odstranjen pred dnem inavguracije. Identificirana skupina skupina 20. januarja načrtuje tudi “pohod” na sedeže vlade v Washingtonu in v vseh drugih zveznih državah, ne glede na to, ali so države potrdile glasove elektorjev v korist Bidna ali Trumpa,” še piše v poročilu.

Zvezni preiskovalni urad preučuje informacije o “različnih grožnjah novoizvoljenemu predsedniku Bidnu na predvečer inavguracije”, “po drugih informacijah pa sta bili grožnjama izpostavljeni tudi podpredsednica Kamala Harris in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

V ločeni izjavi je FBI zapisal, da so se njihova prizadevanja “osredotočila na prepoznavanje posameznikov, ki spodbujajo nasilje in sodelujejo v kriminalnih dejavnostih, proti njim pa so sprožili preiskavo.” Poudarjajo, da “poudarek ni na miroljubnih protestnikih, temveč na tistih, ki z nasiljem in uničenjem lastnine ogrožajo lastno varnost in varnost drugih državljanov.”

Medtem je ameriška vlada v skladu z nujnim postopkom zagotovila kontinuiteto upravljanja, v tem primeru pa obstaja nevarnost oviranja ali prekinitve inavguracije novega predsednika.

Županja Washingtona Muriel Bowser je v ponedeljek pozvala Američane, naj se na Bidnovi inauguraciji prihodnji teden izogibajo mestu in dogodek spremljajo na spletu. Na tiskovni konferenci je poudarila, da se boji, da bo v mesto pred tem dogodkom prišlo več ljudi, pripravljenih na nasilje. Dejala je, da se boji za “našo demokracijo, ker imamo v državi zelo skrajne skupine, ki so oborožene in nevarne.”

“Trumpizem 20. januarja ne bo umrl,” je dejala Bowserjeva, ki je pozvala Trumpa in ministra za domovinsko varnost Chada Wolfa, naj razglasita izredne razmere pred katastrofo v Washingtonu.

Bela hiša je sinoči objavila izjavo, da je Trump v skladu z zahtevo odobril razglasitev izrednih razmer.

Županja je v oddaji na kanalu CBS “Face the Nation” v nedeljo dejala, da bo ministrstvo za notranjo varnost prosila, naj se “dogodek posebnega pomena za nacionalno varnost” začne prej, kot je napovedan, da bo območje okoli Kapitola pod zaščitni ukrepi.

Paranoja med desničarji

Guardian poroča, da med številnimi desničarskimi aktivisti narašča paranoja po aretaciji Trumpovih privržencev, ki so divjali v Kapitolu, kjer je življenje izgubilo pet ljudi. V ponedeljek se je na preostalih skrajno desnih medijskih kanalih hitro razširila novica, da ima en uporabnik družbenega omrežja dostop do vseh podatkov, ki so bili kadarkoli objavljenih na družbenem omrežju Parler, vključno z vsebino, ki so jo nekateri uporabniki izbrisali.

Drugi kanali in skrajno desničarske spletne strani, kot je 4chan, so izrazili zaskrbljenost, da bi objavljanje materialov na spletu lahko pristalo v rokah antifašizma ali policije.

Medtem so nekdanji člani omrežja Parler ustanovili skupine na drugih platformah z malo ali nič nadzora. Na Telegramu je imela skupina “Parler Lifeboat” v ponedeljek zjutraj 15.000 članov.

Številni Trumpovi privrženci še naprej izražajo željo po nasilnem ukrepanju proti tistim, ki jih vidijo kot predsednikove nasprotnike. V ponedeljek zjutraj je eden izmed njih na Telegramu zapisal, da predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi “predstavlja jasno grožnjo varnosti države”. Kriva je za izdajo in jo je treba nemudoma odstaviti z vsemi možnimi sredstvi.”

En član skupine je zapisal, da bo Bidnovo inavguracijo in predsedniški mandat spremljalo “8 milijonov lovcev ozirom ostrostrelcev”, drugi uporabniki pa so napovedali “dolgotrajen oborožen boj proti ameriški vladi”.

Alex Newhouse, glavni raziskovalec v Centru za terorizem, ekstremizem in protiterorizem na Middlebury Institute for International Studies, je v telefonskem intervjuju za Guardian dejal, da je skrajna desnica trenutno razdeljena in se boji, kaj bi lahko razočaralo zagovornike Trumpa.

“Obstaja že nekaj znakov, da (neonacistične) pospeševalne skupine poskušajo rekrutirati Trumpove militantne podpornike,” je dejal Newhouse o gibanju, ki se izogiba sodelovanju v političnih procesih v korist terorističnih akcij za pospešitev “neizogibnega propada dekadentnih liberalnih demokracij”.

En neonacistični kanal, ki ima tisoče naročnikov, je objavil:
” Vsak dan se internet vedno bolj zapira, vsak dan se zanka okoli nas oži … Nacionalistične mreže se širijo po vsem Zahodu, poišči svoje pleme.

 

COMMENTS

Wordpress (0)