Aleš Hojs objavil poimenski seznam plač policistov – Damir Črnčec Hojsu očita, “da gre za še najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991 v maniri prave kriminalne zveze” – TOPNEWS.si

Aleš Hojs objavil poimenski seznam plač policistov – Damir Črnčec Hojsu očita, “da gre za še najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991 v maniri prave kriminalne zveze”

Aleš Hojs objavil poimenski seznam plač policistov – Damir Črnčec Hojsu očita, “da gre za še najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991 v maniri prave kriminalne zveze”

Notranji minister Aleš Hojs je uresničil svojo napoved in objavil imenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve skupaj z njihovimi enotami.

Aleš Hojs, ki meni, da je stavka policistov “neupravičena in neutemeljena”, je sicer napovedal, da bodo višino plač v Policiji in na ministrstvu javno objavili, kar so tudi storili – vključno z imeni, priimki in enotami zaposlenih.

To je v javnosti nemudoma sprožilo val kritik in vprašanj, če je to sploh zakonito.

Najbolj kritičen je bil nekdanji svetovalec za nacionalno varnost v vladi Marjana Šarca Damir Črnčec, ki je zapisal, da je “objava seznamov zaposlenih na @policija_si v @mnz_gov_si skupaj z njihovim naslovom in plačo najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991 v maniri prave kriminalne zveze”.

Hojs, ki je bil skupaj s predsednikom policijskega sindikata Rokom Cvetkom gost v oddaji 24UR ZVEČER, je dejal, da se za objavo podatkov ni odločil danes, in po njegovih besedah ne za to, da vrne sindikatu.
Hojs je napovedal, da bodo plače policistov in vseh zaposlenih na MNZ od zdaj naprej objavljali mesečno.

Cvetko je dejal, da ocenjujejo, da gre za slab poskus preusmerjanja odgovornosti za kršitev stavkovnega sporazuma, glede na to, da same plače s stavkovnimi zahtevami nimajo nič skupnega. “Poleg tega je dodatno manipulacijo s temi plačami razumeti tudi iz naslova, da iz teh izplačil ni dejansko razvidno, kolikšen je delež izplačanega povečanega obsega dela, kolikšno je število izplačanih ur za pripravljenost, koliko je izplačanih dodatkov po kolektivni pogodbi za delo v epidemiji, koliko je bilo izplačanih rednih nadur in tako dalje,” je nadaljeval v oddaji.

Hojs je na to odgovoril, da gre za brezpredmeten očitek: “Povedal sem že, da so objavljene plače z vsemi dodatki. Vsakdo, tudi medicinska sestra v bolnici, ki je prav tako upravičena do dodatkov, si bo lahko naredila primerjavo, ali je njegova plača ravno tako primerna ali neprimerna, kot so plače policistov. ”

38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju pravi, da so plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo.

Izjema so le javni uslužbenci v obveščevalnih in varnostnih službah. Rok Cvetko je povedal, da v sindikatu “zelo resno preverjajo, če so na seznamu policisti, katerih podatki bi zaradi specifičnih nalog morali biti varovani. Če se izkaže, da je temu tako, bodo zoper ministra in soodgovorne ustrezno ukrepali”:

https://twitter.com/nmusar/status/1348717801985503232

Nataša Pirc Musar je potrdila, da so na podlagi 38. člena ZSPJS plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. Ni torej nezakonito.

Na Twitterju se je sicer razvila ostra polemika, koliko je poimenski seznam vseh policistov in njihove plače v interesu države, varnosti in konec koncev javnosti, saj je javnost dobila natančne podatke o vseh policah.

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, sicer državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, je v polemiki zapisal: “Če bi bil “raziskovalni novinar” Potić, je malo spremljal zakonodajo, bi vedel, da bi tako plače iz državnega proračuna objavil tudi z imeni in priimki vse od drugih Janševe vlade naprej (Virant). Tako pa, žal je še vedno v službi svojega gospoda Odlazka, pravnomočno obsojenega kriminalca ..

V polemiko se je preko Twitterja vključil tudi nekdanji minister Gregor Virant, na katerega so se sicer na družbenih omrežjih pogosto sklicevali tako nasprotniki kot zagovorniki objave plač policistov.

https://twitter.com/GregorVirant1/status/1348713363858206725

https://twitter.com/GregorVirant1/status/1348715655424569347

“Plače policistov bodo sprle zaposlene. Vse zaposlene. Denar, pač,” je vsebina zapisa na Twitterju. Stavka policije pa je tako ali tako že sprla same sindikate na policiji, saj se člani konkurenčnega sindikata SPS Sindikata policistov Slovenije stavke niso udeležili. V PSS policijskem sindikatu Slovenije je okrog 5000 članov.

COMMENTS

Wordpress (0)