(VIDEO) Se v sredo na napovedanih protestih v Ljubljani obeta “slovenska verzija Kapitola” – Kdo so pravi organizatorji napovedanega protesta, od katerega se tako akterji na levi kot na desni že distancirajo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Se v sredo na napovedanih protestih v Ljubljani obeta “slovenska verzija Kapitola” – Kdo so pravi organizatorji napovedanega protesta, od katerega se tako akterji na levi kot na desni že distancirajo

(VIDEO) Se v sredo na napovedanih protestih v Ljubljani obeta “slovenska verzija Kapitola” – Kdo so pravi organizatorji napovedanega protesta, od katerega se tako akterji na levi kot na desni že distancirajo

Anica Bider, nekdanja politična sopotnica Andreja Šiška, sedaj pa predstavnica civilne iniciative Maske dol, je z napovedjo sredinega protesta v Ljubljani, torej v tednu, ko naj bi koalicija KOL vložila konstruktivno nezaupnico, dobro razburila politiko in družbena omrežja.

V sredo, 13. januarja 2021 ob 14. uri, je napovedan nov protest v Ljubljani. Zaradi samega konteksta po nasilju v ZDA in nasilnih protestih 5. novembra lani je napoved na družbenih omrežjih deležna velike pozornosti. Janševi podporniki so dogajanje takoj povezali z nasilnim pohodom na ameriški kongres, ki ga je celotna domača politika sicer obsodila, medtem pa nasprotniki Janeza Janše vidijo v zadevi dvojni spin in teorijo zarote, češ, da so si tako kot 5. novembra podporniki vlade sami organizirali protest, preventivno pa napadajo tiste, ki nasprotujejo Janševi vladi.

Protest je v videu napovedala predstavnica civilne iniciative Maske dol Ani Bider, ki je v preteklosti bila tesna sodelavka Andreja Šiška, vendar naj bi se s Šiškom še iz nepojasnjenih razlogov razšla, in sedaj nastopa samostojno brez podpore Štajerske varde Andreja Šiška.

»Da postanemo svobodni pod Triglavom, bomo zahtevali odstop predsednika vlade Janeza Janše, vseh ministrov, vseh poslancev in predsednika države Boruta Pahorja,« je Bidrova načrte protestnikov razložila v videu na Facebooku. Za protestom stoji MASKE DOL civilna iniciativa, ki ima na Facebooku več kot 30 tisoč sledilcev.

https://twitter.com/milijonar/status/1348034398168502272

Od napovedanih protestov so se najprej distancirali v protestni ljudski skupščini. “Ne stojimo za pobudno za protest in ne želimo biti povezani z njegovim razpletom,” so zapisali na svojem Facebook profilu.

“Za sredo, 13. 1. 2021, se na socialnih omrežjih napoveduje PROTEST ZANIKOVALCEV EPIDEMIJE, od katerega se protestnice in protestniki petkovih kolesarskih protestov distanciramo. Ne stojimo za pobudo dogajanja,… Več ki je predvideno za sredo in ne želimo biti povezani z njegovim razpletom.

Zelo podobni situaciji smo bili namreč priča že 5. NOVEMBRA 2020, kjer so se na vnaprej režiranih protestih zbrali posamezniki, ki so na protestih izvajali nasilje, ki naj bi upravičilo policijsko represijo.

EDEN IZMED NAJBOLJ AKTIVNIH PROMOTORJEV SREDINEGA PROTESTA PA JE RAVNO ANIS LIČINA, KI JE BIL TUDI MED GLAVNIMI POBUDNIKI 5.11. DRUGA POBUDNICA PRIHAJA IZ KROGOV SLOVENSKE VARDE.

V vsakem primeru pa upamo, da bo protest potekal mirno in v skladu z zdravstvenimi smernicami (uporaba mask in ohranjanje varnostne razdalje).

Podpiramo ZDRAVSTVENO ODGOVOREN IN NENASILEN upor proti trenutni vladi in ga tudi nadaljujemo. Nadaljevali ga bomo tudi prihajajoči petek ob 19 h, kot to počnemo že od pomladi 2020.

P.S. ČE VAS ZANIMA PROFIL UDELEŽENCEV SREDINEGA SHODA GA LAHKO RAZBERETE IZ KOMENTARJEV NA TO OBJAVO “.

https://twitter.com/vanfranco/status/1348009870524612612

https://twitter.com/starihalj/status/1348016550318628869

https://twitter.com/had/status/1348223012181569536

Vendar pojasnilo za desni del tvitosfere ni bil dovolj, saj so v tednu pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice pripisali, da “obsojamo nasilje v ZDA, sedaj grozijo z novim”.
Ni pomagalo, da sta odgovornost za organizacijo protesta prevzela Anica Bider in Zoran Stevanovič. Bidrova je, kot rečeno, bila dolgoletna sopotnica vodje Štajerske varde Andreja Šiška, Zoran Stevanovič je znan kranjski mestni svetnik in predstavnik liste Za Kranj v mestnem svetu.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1347865279582367745

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1348308465450684417

Posebne pozornosti je namreč deležen Anis Ličina, ki pa je za razliko od ostalih protestnikov tokrat protest podprl in napovedal, da bo ustanovil novo politično stranko. Zavzel se je tudi za konec sedanje vlade in za vzpostavitev tehnične vlade do rednih volitev 2022.

https://twitter.com/SonjaMesar/status/1348382753918754823

“Kdor bo sledil temu pozivu, naj se zaveda, da gre za slovensko verzijo Capitola! To ne bodo navadni protesti: Vile očitno napovedujejo nasilje!” je na Twitterju zapisal Anton Tomažič. Janez Pogorevc pa je dodal: “Ampak glede na to, da tem protestom nasprotujemo na sredini, na desnici in kot je bilo razumeti, tudi na levici, me prav zanima, koliko ljudi se bo tega po plakatu sodeč nasilnega protesta sploh udeležilo…”

https://twitter.com/SKavcic/status/1348226677755826176

https://twitter.com/PreglArjan/status/1348396881597050882

Glede na to, da se je večina strank tako na levi kot na desni distancirala od napovedane sredine domnevne reprize, oziroma od “slovenske verzije Capitola”, je seveda vprašanje, kako bo z udeležbo na napovedanih protestih.

Podpisana javna zhteva
JAVNA ZAHTEVA

COMMENTS

Wordpress (0)