(VIDEO) Donald Trump in njegova družina proslavljali ob pesmi Gloria, medtem ko so njegovi privrženci vdrli v kongres – Potrjena peta smrtna žrtev nasilnega vdora v kongres  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Donald Trump in njegova družina proslavljali ob pesmi Gloria, medtem ko so njegovi privrženci vdrli v kongres – Potrjena peta smrtna žrtev nasilnega vdora v kongres 

(VIDEO) Donald Trump in njegova družina proslavljali ob pesmi Gloria, medtem ko so njegovi privrženci vdrli v kongres – Potrjena peta smrtna žrtev nasilnega vdora v kongres 

 

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v posebnem VIP šotoru spremlja pohod njegovih privržencev na ameriški kongres. Posnetek prikazuje Donalda Trumpa, ki napeto spremlja dogajanje na več monitorjih. Vzdušje je na vrhuncu, zbrana družba pa se zabava ob pesmi Gloria.

https://twitter.com/staneC/status/1347432628362866688

Po sredinem nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres, je včeraj poškodbam podlegel policist.

S tem se je število žrtev nasilja povzpelo na pet. Policist je bil ranjen v spopadu s protestniki, kasneje pa je doživel kolaps. Pripeljali so ga v bolnišnico, kjer je včeraj umrl, je sporočila kongresna policija.

V nasilju je v sredo umrla ženska, ki jo je ustrelila policija, še ena ženska in dva moška pa sta umrla zaradi zdravstvenih razlogov.

FBI pa je na družbenih omrežjih objavil fotografije, na katerih prosi za identifikacijo najbolj nasilnih udeležencev protestov.

Sicer pa je vse več posnetkov, ki prikazujejo, da se je del kongresne policije spopadel s protestniki, medtem ko je drugi del umaknil zaščitno ograjo in omogočil vstop v kongres.

https://twitter.com/Mr__Hajd/status/1347234836436627463

V javnosti so se včeraj številni mediji in analitiki spraševali, kako je mogoče, da je do vdora sploh prišlo? Vse več informacij kaže na napake vodstva in slabo načrtovanje kongresne policije, ki se je pripravila le na mirne demonstracije. Ter le tri dni pred vdorom zavrnila ponudbo Pentagona, da priskoči na pomoč nacionalni gardi.

Kljub številnim opozorilom, da se bo protest sprevrgel v uporniško nasilje, omenjenim ponudbam, velikim finančnim sredstvom in zadostnem času za priprave, se je kongresna policija pripravila le na mirne demonstracije. Obenem so se na vse načine poskušali izogniti vnovičnim kritikam, da so napotili nacionalno gardo proti Američanom – predvsem zaradi kritik, ki so na njih letele po lanskoletnem junijskem protestu Black Lives Matter oziroma Življenja temnopoltih štejejo. Mirne protestnike je tedaj pričakala množica pripadnikov nacionalne garde v bojni opremi, s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je medtem vdor ocenil kot dejanje domačega terorizma, izgrednike pa za teroriste na domačih tleh. “To ni bil nered, to ni bil protest. Ne imenujte jih protestniki, to je bila uporniška, razjarjena množica, uporniki, domači teroristi.”

COMMENTS

Wordpress (0)