Končno se je oglasil Trump: Tisti, ki so kršili zakon, bodo plačali – TOPNEWS.si

Končno se je oglasil Trump: Tisti, ki so kršili zakon, bodo plačali

Končno se je oglasil Trump: Tisti, ki so kršili zakon, bodo plačali

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči dejal, da zdaj svojo pozornost usmerja k nemotenemu in urejenemu prenosu oblasti, potem ko je kongres potrdil volilno zmago demokrata Joeja Bidna.

“Kongres je potrdil rezultate. Nova uprava bo inaugurirana 20. januarja. Zdaj sem osredotočen na zagotavljanje gladke, urejene in brezhibne predaje oblasti. To je trenutek za ozdravitev in spravo,” je dejal Trump v video sporočilu, objavljenem na Twitterju, dan zatem, ko so njegovi privrženci vdrli v Kapitol, da bi preprečili potrditev Bidnove zmage.

Trump je nasilje obsodil in dejal, da so izgredniki “oskrunili sedež ameriške demokracije”. Dejal je, da je “zgrožen nad nasiljem, brezpravjem in kaosom”.

“Tisti, ki so storili nasilje, ne predstavljajo naše države in tisti, ki so kršili zakon, bodo plačali,” je dejal Trump.

Svoje vloge pri spodbujanju gneva med svojimi zagovorniki ni priznal, ko je z neutemeljenimi obtožbami o volilnih prevarah in spodbujanju k pohodu na Kapitol nagovarjal svoje pristaše.

“Služiti vam kot predsednik je bila največja čast v mojem življenju,” v videu poudarja Trump.

“In vsem svojim čudovitim podpornikom sporočam: vem, da ste razočarani, vendar želim, da veste, da se naše neverjetno potovanje šele začenja.”

Podpredsednik Pence nasprotuje uporabi 25. amandmaja

Trumpova izjava je sledila pozivom vodilnih demokratov, predsednice parlamenta Nancy Pelosi in voditelja demokratov v senatu Chucka Schumerja podpredsedniku Miku Penceu in Trumpovem kabinetu, naj izvede 25. amandma k takojšnji odstranitvi predsednika.

Pelosi je dejala, da je treba Trumpa takoj odstraniti s položaja, ker je nevaren za ameriško demokracijo.

Schumer je pozval Pencea, naj izvede 25. amandma, in opomnil, da bi v nasprotnem odstranitev predsednika moral izvesti kongres.

Če se to ne bo zgodilo, je Pelosi napovedala, da bo najverjetneje sklicala predstavniški dom, da bi sprožil postopek odpoklica predsednika zaradi njegove vloge v sredinih nemirih, v katerih je umrlo pet ljudi, med njimi tudi kapitolski policist.

Ameriški podpredsednik Mike Pence nasprotuje uporabi 25. amandmaja.

Trumpova tiskovna predstavnica Kaylee McCanney pa je sporočila, da celotna Bela hiša obsoja nasilje, ki se je zgodilo v ameriškem kongresu v sredo, in dejala, da bi morali biti tisti, ki kršijo zakon, kazensko odgovorni.

“Mi to obsojamo – predsednik in ta administracija – na najstrožji možni način,” je dejala McKenney novinarjem na briefingu v Beli hiši. “To je nesprejemljivo in tisti, ki so kršili zakon, bi morali biti preganjani.”

Tiskovna predstavnica Bele hiše ni odgovorila na vprašanja novinarjev.

COMMENTS

Wordpress (0)