Kongres potrdil: Joe Biden je zmagovalec ameriških predsedniških volitev – TOPNEWS.si

Kongres potrdil: Joe Biden je zmagovalec ameriških predsedniških volitev

Kongres potrdil: Joe Biden je zmagovalec ameriških predsedniških volitev

Ameriški kongres je potrdil zmago Joeja Bidna na ameriških predsedniških volitvah dan po tem, ko so Trumpovi izgredniki vdrli v stavbo Capitol.

Kongres, ki je sinoči zaradi vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa za nekaj ur prekinil štetje volilnih glasov, je danes zjutraj zavrnil ugovore o zmagi Joeja Bidena na predsedniških volitvah v Pensilvaniji.

Na zasedanju kongresa so nato prešteli glasove volilnega kolegija iz 12 drugih zveznih zveznih držav in nato potrdili Bidnovo zmago na ameriških predsedniških volitvah 3. novembra lani.

Zasedanje kongresa, ki je nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna razglasilo za zmagovalca ameriških predsedniških volitev, se je nadaljevalo v sredo popoldne, potem ko so sile pregona odstranile protestnike iz stavbe, okoli 17.30 po lokalnem času.

Nasilje je pretreslo tudi republikance, ki so želeli izpodbijati rezultate volitev. Kongresni uslužbenci so v nemiru, ki ga je povzročil vdor protestnikov, zgrabili škatle z glasovi volilnega kolegija in jih odpeljali na varno, kar je omogočilo, da ni bil ogrožen ustavno predpisani postopek potrditve rezultatov.

Nasilje protestnikov je pretreslo del republikanskih senatorjev, ki so nameravali podpreti ugovore svojih strankarskih kolegov iz predstavniškega doma glede rezultatov predsedniških volitev v več zveznih državah in tako sprožiti postopek predpisane dvourne razprave na ločenih zasedanjih obeh kongresnih domov.

“Ne računajte name, dovolj je.”

Kongres je zavrnil ugovore o izidu volitev v Arizoni po dveurni razpravi v obeh kongresnih domovih, nato pa je postalo očitno, da so republikanci v predstavniškem domu ostali brez podpore strankarskih kolegov v senatu, zato so poskusi izpodbijanja volilne zmage Joeja Bidna v Nevadi, v Michiganu in Georgii propadli, zaslišanj ni bilo, postopek potrditve volilnih rezultatov pa se je pospešil.

“Lahko rečem le, da ne računate name. Dovolj,” je v govoru senata po odstranitvi protestnikov dejala republikanska senatorka Lindsey Graham. “Joe Biden in Kamala Harris sta bila zakonito izvoljena in bosta 20. januarja postala predsednik in podpredsednica ZDA.”

V svojih kongresnih govorih so senatorji pojasnili, da je nasilje nad demokracijo tisto, kar jih je spodbudilo, da so se odrekli podpori za ugovore proti rezultatom volitev.

Pence: Za tiste, ki so povzročili kaos – ne boste zmagali!

“Za tiste, ki so danes v Kongresu povzročili kaos – ne boste zmagali,” je po odmoru dejal podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval skupnemu zasedanju Kongresa. “Vrnimo se k delu,” je dodal.

Penceova ekipa je sporočila, da je Pence, ki je bil po vdoru protestnikov odpeljan na varno, ves čas prostovoljno ostal v stavbi kongresa.

Nekateri demokrati, pa tudi republikanci, so za nasilje in vdor v Kongres obtožili Trumpa in njegovo zavrnitev neposrednega priznanja rezultatov volitev.

Trump v govoru pristašem pred zasedanjem kongresa: Borite se!

Trump je v govoru svojim pristašem v Washingtonu nekaj ur pred začetkom kongresnega zasedanja dejal, naj pritiskajo na svoje člane kongresa, naj zavrnejo rezultate predsedniških volitev in se “borijo”.

“Nobenega dvoma ni, da je predsednik ustvaril izgrednike, da je predsednik podtaknil izgrednike, da je predsednik nagovoril izgrednike. Prižgal je plamen,” je na Twitterju zapisala vplivna republikanka v predstavniškem domu Liz Cheney.

Republikanski senator iz Arkansasa Tom Cotton je Trumpa pozval, naj prizna volilni poraz in se “odreče zavajanju Američanov in obsojanju nasilja”.

Republikanski vodja o “neuspelem uporu”

Republikanski vodja senata Mitch McConnell je vpad protestnikov označil za “neuspešen upor” in obljubil, da ne bo “pokleknil pred brezpravjem in pritiski”.

“Vrnili smo se na svoja mesta. Izvedli bomo svojo dolžnost po ustavi in ​​za svoj narod. In to bomo storili nocoj.”

Biden je na elektorskem kolegiju prejel 306 glasov proti 232, ki jih je prejel Trump.

Trump od volitev 3. novembra vztrajno zavrača priznati volilni izid, v zadnjih dneh pa je okrepil pritisk na ameriškega podpredsednika Pencea, naj ne sprejme rezultatov glasovanja elektorskega kolegija v kongresu, kar pa je Pence zavrnil.

COMMENTS

Wordpress (0)