“Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je v odzivu na vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres zapisal Janez Janša – TOPNEWS.si

“Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je v odzivu na vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres zapisal Janez Janša

“Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je v odzivu na vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres zapisal Janez Janša

Na sinočnji vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres so se odzvali tudi nekateri slovenski politiki, ki prizore iz Washingtona označujejo kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. “Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je zapisal Janša.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1347060655258554370

https://twitter.com/anzesova/status/1346949144313802752

Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. “Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati,” je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj zaskrbljujoči, predvsem pa žalostni. “Še kako pomembno je, kaj človek spregovori v javnosti. Vsaka izgovorjena beseda ima svojo težo. Besede Trumpa so nevarne. Volitve v ZDA so bile demokratične in svobodne. Regularnost so potrdila tudi sodišča,” je zapisala.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko zaskrbljujoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

“Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države,” pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luko Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump “tej norosti” pot tlakoval štiri leta. “Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno,” je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za današnje dogodke v ZDA “spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje”. Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj “slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika”, zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.

Dogajanje v Washingtonu je deležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden. “Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati,” je tvitnil Stoltenberg.

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. “To ni Amerika,” je tvitnil.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence pozval, naj prenehajo teptati demokracijo. “Trump in njegovi privrženci morajo končno sprejeti odločitev Američanov in izid volitev ter prenehati teptati demokracijo,” je tvitnil. “Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore. Žaljive besede se sprevržejo v nasilje,” je dodal Maas.

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega prenosa oblasti, je tvitnil.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tvitnil, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na tviterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna.

Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte ter izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

COMMENTS

Wordpress (0)