Premier in ministrica za finance v Federaciji BiH obtožena v aferi nabave respiratorjev – TOPNEWS.si

Premier in ministrica za finance v Federaciji BiH obtožena v aferi nabave respiratorjev

Premier in ministrica za finance v Federaciji BiH obtožena v aferi nabave respiratorjev

Sodišče Bosne in Hercegovine je v ponedeljek potrdilo obtožnico zoper dva najvišja uradnika vlade Federacije BiH, suspendiranega vodjo civilne zaščite in lastnika zasebnega podjetja, ki sta bila obtožena zlorabe položaja pri nabavi respiratorjev za Covid-bolnišnice.

Kot je v ponedeljek poročala balkanska mreža za preiskovalno poročanje (BIRN), je sodišče v celoti potrdilo obtožnico proti predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliču (SDA), njegovi namestnici in finančni ministrici Jelki Miličevič (HDZ BiH), nekdanjemu direktorju civilne zaščite Fahrudinu Solaku in lastniku. podjetje “Srebrna malina” Fikreta Hodžića.

Podatke je potrdila Novalićeva odvetnica Vasvija Vidović.

Tožilstvo BiH Novaliću, Solaku in Hodžiću očita organizirano združevanje za storitve kaznivih dejanj in zlorabo položaja ali pooblastila, prejemanje nagrade ali drugih ugodnosti za trgovanje z vplivom, pranje denarja, ponarejanje ali uničenje poslovnih ali trgovinskih knjig ali dokumentov, ponarejanje uradnih listin in kršitev dolžnosti vodenje poslovnih ali poslovnih knjig ter sestavljanje računovodskih izkazov in njihovo ponarejanje ali uničenje.

Ministrica za finance Milićević je obtožena malomarnega dela v službi, ker ni sprejela ukrepov za preprečitev storitve kaznivih dejanj treh prvoobtoženih.

Novalič je neposredno obtožen zlorabe položaja predsednika vlade s posebnimi pooblastili v obdobju pandemije in odreditve nezakonitega plačila 5,3 milijona evrov za nabavo več sto kitajskih respiratorjev za bolnišnice, ki zdravijo bolnike s covid-19.

Ti stroji so bili nabavljeni z neposrednim dogovorom s posredovanjem Solaka in Hodžića po nerealnih cenah in brez zagotovljene storitve servisa, medtem ko se je kasneje izkazalo, da so nekateri v BiH prispeli z napako in jih v bolnišnicah sploh ni bilo mogoče uporabiti.

COMMENTS

Wordpress (0)