Osnutek predloga konstruktivne nezaupnice javen, prav tako tudi poročilo in osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme – TOPNEWS.si

Osnutek predloga konstruktivne nezaupnice javen, prav tako tudi poročilo in osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme

Osnutek predloga konstruktivne nezaupnice javen, prav tako tudi poročilo in osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme

Po včerajšnji tiskovni konferenci, na kateri je predsednik DeSUSa in potencialni mandatar za novo vlado Karl Erjavec po včerajšnjem sestanku s strankami KUL sporočil, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja, so se zadeve začele odvijati relativno hitro.

Najprej je v javnost prišel osnutek predloga konstruktivne nezaupnice, ki ga je v javnost posredoval eden od 43-tih predvidenih podpisnikov pod konstruktivno nezaupnico, kmalu zatem pa je sledila napoved objave sicer zaupnega dokumenta o nakupih zaščitne opreme v spomladanskem valu epidemije.

Mediji so že kmalu po tiskovni konferenci objavili predlog nezaupnice proti vladi in predlog za izvolitev Karla Erjavca, ki ga namerava vložiti Koalicija ustavnega loka. Gre za osnutek dokumenta, ki še ni podpisan, je pa kot prvopodpisani naveden vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Pod osnutek nezaupnice, naj bi se, po za to namenjeni tabeli sodeč, podpisali naslednji poslanci in poslanke: Brane Golubović, Lidija Divjak Mirnik, Tina Heferle, Jerca Korče, Aljaž Kovačič, Jože Lenart, Rudi Medved, Jani Moderndorfer, Edvard Paulič, Robert Pavšič, Igor Peček, Nik Prebil, Marjan Šarec, Andreja Zabret, Matjaž Han, Predrag Baković, Samo Bevk, Meira Hot, Soniboj Knežak, Marko Koprivc, Bojana Muršič, Matjaž Nemec, Jani Prednik, Franc Terček, Dejan Židan, Gregor Židan, Matej Vatovec Tašner, Željko Cigler, Boštjan Koražija, Miha Kordiš, Luka Mesec, Primož Siter, Nataša Sukič, Violeta Tomič, Maša Kociper, Marko Bandelli, Franc Kramar, Andrej Rajh, Vojko Starović, Franc Jurša, Ivan Hršak, Jurij Lep in Branko Simonovič. Če so omenjeni že prispevali svoj podpis, pa v tem trenutku še ni znano.

Osnutek predloga, ki se bo najverjetneje pred vložitvijo še spreminjal, je bil očitno napisan že pred včerajšnjim sestankom koalicije KUL, saj ni mogoče, da bi dokument nastal šele včeraj popoldne po sestanku in tiskovni konferenci Erjavca.

Karl Erjavec je dejal, da pričakuje, da bodo nezaupnico podprli s 43 poslanskimi podpisi ter da bi se do 15 januarja nadaljevali neformalni pogovori s predstavniki SMC, ki je sicer podporo Erjavcu odrekla, da bi v KUL prišli potrebnih 46 glasov večine v državnem zboru.

V osnutku predloga nezaupnice je zapisano, da podpisani poslanke in poslanci vlagajo predlog nezaupnice vladi RS in predlagajo, da Državni zbor RS za predsednika vlade RS izvoli Karla Viktorja Erjavca. Z izvolitvijo Erjavca za predsednika vlade bi bila na podlagi prvega odstavka 116. člena Ustave RS dosedanji vladi izglasovana nezaupnica, dosedanji predsednik vlade Janez Janša pa bi bil razrešen.

Med razlogi, zakaj je potrebno Janeza Janšo razrešiti kot predsednika vlade, pa je navedeno, da Janez Janša ne uživa zaupanja državljank in državljanov RS, ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covid-19 in je Slovenijo privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

Drugi razlog je ta, da že od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svobode medijev, zapisano pa je tudi, da naj bi Janša z nepremišljenimi potezami temeljno ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije v EU, severnoatlantskem zavezništvu in mednarodni skupnosti.

Predlagatelji izhajajo iz namere, da zagotovijo učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje z epidemijo, nedotakljivost načela delitve oblasti ter nedvoumnost in brezizjemnost vladavine prava in neodvisnost sodstva, učinkovit boj proti revščini, neenakosti, socialni izključenosti ter zagotovitev dostojne starosti, krepitev neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države ter javnih medijev, nevladnih organizacij in civilne družbe, stabilna in redna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, predvidljivo podjetniško okolje s finančnimi spodbudami, povrnitev veljavne stroke v ključne državne ustanove ter obračun s korupcijo v vrhovni oblasti, vlaganje v kvaliteto in dostopnost sistemov javnega zdravja, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanju izvajanja prostemu trgu, stabilno in povečano vlaganje v znanost in kulturo in zaustavitev nesmiselnih investicij v oboroževanje, sistemske rešitve za polno kompatibilnost Slovenije z Zelenim dogovorom EU in digitalno preobrazbo itd., zniževanje emisij toplogrednih plinov, skladno s cilji Pariškega podnebnega sporazuma.

Predlagatelji konstruktivne nezaupnice izhajajo iz namere, da povrnejo “upanje in zaupanje, da mora znati oblast državljankam in državljanom ne le pomagati preživeti, ampak zagotoviti pogoje za to, da skupaj bolje živimo, zato spodaj podpisani poslanci predlagamo, da Državni zbor izglasuje nezaupnico dosedanji vladi tako, da za novega predsednika vlade RS izvoli Karla Erjavca.”

Z včerajšnjo objavo osnutka besedila konstruktivne nezaupnice pa sovpada tudi današnja objava osnutka revizijskega poročila računskega sodišča o nabavah zaščitne opreme v spomladanskem valu epidemije. To je povzročilo veliko nervozo, saj naj bi šlo za domnevni pritisk na “koalicijski stranki SMC in NSi, da bosta zapustili sedanjo vlado”.

Za ogled osnutka besedila konstruktivne nezaupnice kliknite tukaj.

COMMENTS

Wordpress (0)