Nov udarec za Trumpa v Georgii: Demokrat Rafael Warnock zmagal v tekmi za senat – TOPNEWS.si

Nov udarec za Trumpa v Georgii: Demokrat Rafael Warnock zmagal v tekmi za senat

Nov udarec za Trumpa v Georgii: Demokrat Rafael Warnock zmagal v tekmi za senat

Demokrat Rafael Warnock je v tekmi za enega od dveh sedežev na volitvah za senat v zvezni državi Georgia premagal republikansko tekmico Kelly Lefler, poroča AP.

Po poročanju omenjene tiskovne agencije ​​je Warnock tako postal prvi afriško-ameriški senator, izvoljen v Georgii, in ta zmaga daje demokratom priložnost, da prevzamejo nadzor nad senatom na začetku mandata izvoljenega demokratičnega predsednika Joeja Bidena.

Demokrati morajo v volilni tekmi za senat osvojiti obe mesti, da bi imeli večino.

Vendar je še prezgodaj za razglasitev zmagovalca v tekmi med demokratom Johnom Osoffom in republikancem Davidom Perduejem.

Reuters je danes poročal, da je Warnock na volitvah za ameriški senat razglasil zmago, medtem ko je njegova republikanska tekmica, senatorka Kelly Lefler, dejala, da bo na koncu dirke postala zmagovalka.

Izid glasovanja je pomemben, saj odloča, kdo bo nadziral senat v prvih dveh letih mandata izvoljenega predsednika Josepha Bidna, po 20. januarju, ko bo prevzel funkcijo.

Bidnovi demokrati morajo osvojiti obe mesti v senatu za prevzem popolnega nadzora nad telesom, poroča BBC.

Novoizvoljeni predsednik Joe Biden in sedanji Donald Trump sta se udeležila zaključnih shodov kandidatov svojih strank za senatorje iz Georgie.

Če bodo demokrati v drugem krogu volitev v Georgii osvojili oba mandata, bodo lahko znova pridobili nadzor nad senatom, v katerem je trenutno večina republikancev.

COMMENTS

Wordpress (0)