Čeprav bi SMC zamenjala Vaska Simonitija, moti jih menda tudi Aleš Hojs, pa je najšibkejši člen Janševe ministrske ekipe prav ministrica za šolstvo Simona Kustec – Ljudje so na družbenih omrežjih po sinočnjih nastopih ministrice dobesedno ponoreli – TOPNEWS.si

Čeprav bi SMC zamenjala Vaska Simonitija, moti jih menda tudi Aleš Hojs, pa je najšibkejši člen Janševe ministrske ekipe prav ministrica za šolstvo Simona Kustec – Ljudje so na družbenih omrežjih po sinočnjih nastopih ministrice dobesedno ponoreli

Čeprav bi SMC zamenjala Vaska Simonitija, moti jih menda tudi Aleš Hojs, pa je najšibkejši člen Janševe ministrske ekipe prav ministrica za šolstvo Simona Kustec – Ljudje so na družbenih omrežjih po sinočnjih nastopih ministrice dobesedno ponoreli

Čeprav je bilo po zadnjem svetu stranke SMC slišati, da si v Počivalškovi stranki želijo spremembo odnosov v sedanji koaliciji in da bi ministra za kulturo Vaska Simonitija zamenjali s svojim človekom, moti pa jih menda tudi notranji minister Aleš Hojs, je vsaj po sinočnjih nastopih v različnih oddajah televizij jasno, da je najšibkejši člen Janševe koalicije prav ministrica za šolstvo Simona Kustec, ki je »zrela za odstrel«.

Tako kulturni minister Vasko Simoniti, da ne omenjam ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, imata v primerjavi s Simono Kustec veliko več politične kilometrine, da ne omenjamo teže, ki jo imata znotraj vladajoče stranke in predvsem znotraj vlade in koalicije.

https://twitter.com/phrjn/status/1346188246892613632

Simona Kustec, takrat še Lipicer, je v slovensko politiko stopila skupaj z nekdanjim predsednikom vlade Mirom Cerarjem in se profilirala kot vodja poslanske ekipe. Ko je postalo jasno, da je obdobje “Cerarjeve ere” končano, se je, namesto, da bi pomagala stranki, varno umaknila v akademsko okolje FDV-ja.

Od politika bi pričakoval, da bo v dobrem in slabem stal ob strani stranki, ki mu je omogočila relativno dobro plačano službo za štiri leta. Poleg tega pa ima ves čas v žepu plačano vozovnico za pobeg v primeru, če bo šlo kaj narobe. Ampak to je problem za tiste, ki so Simono Kustec sploh predlagali za ministrico, saj je bilo jasno, da jih bo ob prvih težavah zapustila in dobesedno pobegnila s fronte.

Kakšen je karakter teh ljudi in njihova “vera”, je seveda problem tistih, ki so Simono Kustec nastavili za ministrico in ji omogočili nadaljevanje politične kariere, čeprav resnici na ljubo za politiko nima nobenega talenta, kar se je pokazalo že, ko je vodila poslansko skupino in ko kakšne velike škode, razen lastni stranki, seveda ni mogla narediti.

Definitivno jasno je, da nima znotraj koalicije in vlade nobene teže, saj jo je najprej gladko povozil predsednik stranke in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je dosegel, da v času covid krize, razen gostiln, frizerskih salonov in turističnih kapacitet, ni bila zaprta nobena tovarna, čeprav je bilo po vseh ukrepih, ki so bili sprejeti, jasno, da so glavna žarišča okužb prav v gospodarstvu, ker je enostavno vse drugo bilo in še vedno je zaprto.

Kakšen je domet in razumevanje situacije in v kakšnem položaju se je znašla ministrica, je bilo jasno že med prazniki, ko je Simona Kustec nastopila na tiskovni konferenci vlade, na kateri je prosila, da naj ji verjamejo tudi tisti, ki ji ne verjamejo. Njena izjava bo šla v anale slovenske politike in javnih nastopov.

»Verjemite mi, da mi ni vseeno. Verjemite mi, da mi je neskončno hudo. Verjemite mi, da bi vas vse rada nemudoma zopet videla v šolah, v vrtcih, na fakultetah. Verjemite mi, da sem žalostna še bolj kot vi. Verjemite mi, prosim, tudi tisti, ki ne verjamete,« je bilo v različnih izvedbah slišali iz ust Kustečeve, ki je jezna tudi nase: »Jezna sem, ker se je v družbi skrhano zaupanje. Jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov,« je Kustečeva opravičevala alarmantno stanje zaradi zaprtja vrtcev in šol.

Problem Kustečeve pa seveda ni samo problem stranke in aktualne koalicije, ampak je postala problem države, ker predstavlja ključno dilemo, ali bodo torej covid krizo plačali tisti, ki so najšibkejši člen te družbe in od katerih je pravzaprav odvisna prihodnost države, to so otroci in šolajoča mladina. Oziroma, da se bo covid kriza lomila na hrbtih najmlajših in najšibkejših.

Vsak, še tako zakrknjeni totalitarni režim, je namreč vedel, da je mladina posebej, šolanje in znanje ključna prioriteta. Simona Kustec bi kot družboslovka seveda to morala vedeti, saj potem šole in vrtci ter fakultete ne bi bile zaprte že več kot dva meseca in pol, in ne bi pristala na to, da se covid kriza lomi izključno na najšibkejšem členu te družbe – na otrocih in mladini.

Pustimo ob strani dejstvo, da nekatere države jedrnega dela Evropske unije šol in vrtcev sploh niso zapirale ali pa so jih zaprle za krajši čas in so jih ob prvi priložnosti odprle, saj se zavedajo, da je šolanje in varstvo otrok najbolj občutljivo področje, ki pušča najbolj trajne in dolgoročne posledice.

Čeprav naj bi sinočnji nastopi na vseh televizijah tako na nacionalni kot komercialni televiziji sanirali in utišali kritike šolske ministrice, so samo še bolj razgalili, da pravzaprav ministrica za šolstvo nima v vladi nobene teže in prav mučno je bilo gledati njene kontradiktorne izjave, ki jih je nizala iz tedna v teden in s tem samo povečevala zmedo.

Druga ponarodela izjava, ki bo vsekakor prišla v anale in ni ostala brez odmeva na družbenih omrežjih, pa je vsekakor sinočnja izjava Simone Kustec, da “smo ena od vodilnih držav v Evropi, ki je zmožna v tem trenutku ponuditi izobraževanje na daljavo, tudi v tem smislu smo rekorderji. Če bi bilo v drugih državah to možno, bi bila slika drugačna”.

https://twitter.com/ivandaterrible/status/1346195634378911745

Če bi Kustečeva imela vsaj malo politične odgovornosti in vesti in bi si zavrtela vse svoje izjave za nazaj ter pogledala vse sinočnje nastope, bi se morala sama umakniti z ministrskega mesta in bi tako prikrajšala muke predsedniku vlade, ki si bo ne glede to, da je vlada odvisna od SMC-ja in Zdravka Počivalška, moral vzeti čas za ministrico za šolstvo. Gre namreč za pol milijona prebivalcev države, ki so tako ali drugače vključeni v vzgojno izobraževalni proces, če pustimo ob strani zaposlene v šolstvu in vzgojno izobraževalnem procesu, od vzgojiteljev do učiteljev in profesorjev, ki predstavljajo največji del zaposlenih v javnem sektorju.

https://twitter.com/starpersonbaje/status/1346214530997772289

Seveda covid kriza ne gre na roko šolski ministrici, ki bi morda v mirnih okoliščinah še zvozila kot ministrica. Je pa jasno, da Kustečeva ni ministrica za izredne razmere niti v komunikacijskem niti v operativnem smislu.

Glede na ostre kritike in reakcije na družbenih omrežjih bi Simona Kustec pravzaprav naredila največjo uslugo sebi, vladi in koaliciji, če bi sama odstopila. To je pravzaprav največ, kar bi lahko naredila za politično stabilnost trenutne vlade in koalicije, še največjo uslugo pa bi naredila predsedniku vlade Janezu Janši.

COMMENTS

Wordpress (0)