6. januar – Dan D? Trump se ne namerava predati brez boja, napovedal je velike demonstracije v Washingtonu na dan, ko naj bi Biden uradno postal predsednik ZDA – TOPNEWS.si

6. januar – Dan D? Trump se ne namerava predati brez boja, napovedal je velike demonstracije v Washingtonu na dan, ko naj bi Biden uradno postal predsednik ZDA

6. januar – Dan D? Trump se ne namerava predati brez boja, napovedal je velike demonstracije v Washingtonu na dan, ko naj bi Biden uradno postal predsednik ZDA

Za 6. januar – dan, ko bi ameriški kongres moral potrditi Bidenovo volilno zmago, je odhajajoči predsednik Donald Trump napovedal demonstracije v Washingtonu.

Po načrtu organizatorjev naj bi se protesti začeli pri Washingtonskem obelisku, nato pa naj bi se pomikali preko trga svobode proti stavbi kongresa na Capitol Hillu, poroča CNBC.

“Zagotovili bomo mirno izvedbo protestov in nasilje ne bo dopuščeno,” je dejal novoimenovani šef Washingtonske policije Robert Conti.

Eden od razlogov za strah pred nasiljem med zborom Trumpovih privržencev je Trumpovo sporočilo, ki ga je zdajšnji predsednik poslal prek Twitterja, v katerem poziva vse, ki ga podpirajo, naj pridejo na protest s sloganom “Stop kraji” z napovedjo, da bodo demonstracije “divje”.

Kako “divja” je situacija pred inavguracijo Bidna pa kaže tudi objavljen posnetek Trumpovega pogovora z državnim sekretarjem Georgie, v katerem Trump poziva, naj se najdejo glasovi, ki bi mu prinesli zmago v tej zvezni državi.

Trump je na republikanskega državnega sekretarja Georgie Brada Raffenspergerja pritiskal, naj mu najde nekje 11.780 glasov, torej enega več, kot bi jih potreboval za zmago. Svetoval mu je, da naj potem pač razloži, da so se v uvodu ušteli, in bo tako “postal junak”.

Skupina 11 republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza na sredinem skupnem zasedanju ameriškega kongresa ne namerava potrditi zmage demokrata Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah. Gre še za enega zadnjih poskusov spremembe izida volitev v korist Donalda Trumpa.

Skupina republikanskih senatorjev se s pobudo pridružuje senatorju iz Missourija, ki je minuli teden napovedal, da bo v sredo vložil ugovor. Tudi republikanski član predstavniškega doma Louie Gohmert je napovedal, da namerava nasprotovati potrditvi Bidnove zmage, pri čemer naj bi ga podprlo več kot 100 republikanskih kolegov.

V nedeljo pa je na odločitev nekaterih republikancev s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom na čelu, da vložijo ugovor na Bidnovo zmago, odgovorila skupina deset senatorjev obeh strank.

Med njimi so bili republikanci Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski in Bill Cassidy. “Volitve so končane. Nadaljnji poskusi sejanja dvomov o izidu so v nasprotju z jasno izraženo voljo Američanov in služijo le za spodkopavanje zaupanja ljudi v že potrjene izide volitev,” so zapisali senatorji.

Oglasila se je tudi skupina desetih še živečih nekdanjih obrambnih ministrov ZDA obeh strank. Med njimi Dick Cheney in Donald Rumsfeld, pa William Cohen, William Perry in Robert Gates.

V skupnem pismu so pozvali Pentagon, naj v celoti izvede tranzicijo v novo Bidnovo vlado, prizadevanja za uporabo vojske pri reševanju volilnih sporov pa so označili za nezakonita in neustavna. To Trumpu svetujejo nekateri, kot je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost, upokojeni general Mike Flynn.

Vodja senatne večine Mitch McConnell se nevarnosti za sistem zaveda in je po 14. decembru, ko so elektorji oddali svoje glasove, čestital Bidnu za zmago, Trumpovo vztrajanje pri prevarah pa republikance trga na kose.

 

COMMENTS

Wordpress (0)