Premiki in okopi glede STA – Počivalšek postavil pogoj ‘rešitev’ problema financiranja STA do novega leta – Janša odgovarja, da “bo STA poplačan, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo” – TOPNEWS.si

Premiki in okopi glede STA – Počivalšek postavil pogoj ‘rešitev’ problema financiranja STA do novega leta – Janša odgovarja, da “bo STA poplačan, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo”

Premiki in okopi glede STA – Počivalšek postavil pogoj ‘rešitev’ problema financiranja STA do novega leta – Janša odgovarja, da “bo STA poplačan, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo”

Zdravko Počivalšek je sinoči preko MGRT-ja medijem sporočil, da je zaplet oziroma financiranje STA treba rešiti urgentno. Koalicijska NSi pa je v veliko mehkejšem tonu sporočila, da je potreben dogovor STA-ja in Ukoma.

Predsednik SMC-ja in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer najavil, da bo zaradi različnih interpretacij glede financiranja STA-ja vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila glede izvajanja nalog v povezavi s tem. Vlada mora po njegovih besedah zaplet rešiti urgentno, to je še letos, saj delo STA-ja ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu.

“Minister Počivalšek komentira, da STA izvaja pomembno javno službo na podlagi zakona in pogodbe z UKOMom, ki določa izvedbene obveznosti za opravljanje in financiranje te javne službe. Pogodbo je podpisal direktor STA gospod Veselinovič.

Zaradi različnih interpretacij bo minister Vladi predlagal sklep, s katerim bomo UKOMu dali jasna pooblastila in navodila za izvajanje s tem povezanih nalog. Hkrati bo zahteval pojasnila, ali je odločitev direktorja UKOMa gospoda Urbanije skladna s pogodbo in zakonom ter ali gospod Veselinovič dejansko krši pogodbene obveznosti.

Vsekakor mora Vlada urgentno rešiti ta zaplet, ker je STA zelo pomembna institucija in njihovo delo ne sme biti ogroženo, še posebej pa je nujno zagotoviti sredstva za plače zaposlenih, ki svoje poslanstvo korektno izpolnjujejo,” so v izjavi za medije zapisali na MGRT-ju.

Ali gre za določene premike v stališču glede financiranja STA pri SMC-ju v skladu z novo situacijo, ko za vrati čaka koalicija KUL, ni popolnoma jasno.

V NSi-ju so glede zapleta pri financiranju STA-ja izpostavili, da je treba že opravljeno delo iz naslova javne službe STA-ja skladno s pogodbenimi določili plačati, plačilo pa se mora izvesti takoj, ko STA vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom) posreduje zahtevano dokumentacijo. Rešitev nastalega spora vidijo v dogovoru med vodstvom Ukoma in STA-ja.

Premier Janez Janša je na Twitterju navedel, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA-ja ob podpisu pogodbe po navedbah Janše “ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade”.

Zato je po mnenju predsednika vlade “nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta preprosto nična, in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos,” je še zapisal in dodal, da je “pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava”.

COMMENTS

Wordpress (0)