Igor Zorčič razkril karte in postavil pogoj za pogovore povezovanje med LMŠ, Desusom in SAB-om – Ali gre v ozadju Zorčičeve taktične pobude Erjavcu, Bratuškovi in Šarcu “o povezovanju” za vprašanje mandatarstva ali za priprave na izredne volitve? – TOPNEWS.si

Igor Zorčič razkril karte in postavil pogoj za pogovore povezovanje med LMŠ, Desusom in SAB-om – Ali gre v ozadju Zorčičeve taktične pobude Erjavcu, Bratuškovi in Šarcu “o povezovanju” za vprašanje mandatarstva ali za priprave na izredne volitve?

Igor Zorčič razkril karte in postavil pogoj za pogovore povezovanje med LMŠ, Desusom in SAB-om – Ali gre v ozadju Zorčičeve taktične pobude Erjavcu, Bratuškovi in Šarcu “o povezovanju” za vprašanje mandatarstva ali za priprave na izredne volitve?

Pritisk na poti do zamenjave aktualne vlade, za kar si partnerji KUL prizadevajo že od oktobra, se vseskozi stopnjuje na SMC Zdravka Počivalška. Vsaj del njihovih poslancev bo namreč potreben za dosego 46 poslanskih glasov, že dalj časa pa se v javnosti ugiba zlasti o možnih prestopih poslancev Janje Sluga, Branislava Rajića in Igorja Zorčiča.

https://twitter.com/Urban_Butinar/status/1343691839312965632

Kako bodo ravnali po ponovnem apelu mandatarskega kandidata KUL, naj se odzovejo na povabilo k pogovorom, so včeraj novinarji vprašali prvega med poslanci in podpredsednika SMC Zorčiča. Za kaj natančno gre pri Zorčičevi pobudi, da naj se najprej začnejo med seboj o sodelovanju pogovarjati LMŠ, Desus in SAB in ali bi se temu sodelovanju v nadaljevanju pridružil tudi SMC, ni popolnoma jasno. V ozadju bi lahko bila tudi zahteva, da omenjeni blok dobi mandatarstvo.

Če bi dejansko prišlo do povezovanja treh oziroma štirih strank, bi to pomenilo najmočnejši politični blok, ki bi imel v sedanji sestavi 32 oziroma brez Roberta Polnarja 31 glasov, torej več kot jih ima vladajoča SDS ali katerakoli druga politična grupacija.

“V SMC pričakujemo, da se bo pred pogovori med strankami opozicije, predvsem LMŠ, Desus in SAB, pričel proces povezovanja in združevanja. Le tako bodo te stranke pokazale, da so zmožne preseči lastna nesoglasja in narcisizem majhnih razlik, zaradi katerih je propadla prejšnja vlada. In le tako bodo odpravljeni tehtni pomisleki, da utegne KUL razpasti iz enakih razlogov kot prejšnja vlada”, je ocenil podpredsednik SMC Zorčič.

https://twitter.com/Mivida14937970/status/1343545690769776657

Zorčič je še spomnil, da je SMC še pred izstopom Desusa iz koalicije Janeza Janše dala iniciativo znotraj-koalicijskega povezovanja z DeSUS. “SMC je dala iniciativo znotraj-koalicijskega povezovanja z Desus, s čimer se je Desus sprva strinjala, a je te pogovore nato prekinila, odšla iz koalicije, danes pa je očitno njena prioriteta mandatarstvo,” je dejal Zorčič.

Tako SMC kot tudi DeSUS sta že večkrat najavili, da sta za sodelovanje s podobno mislečimi strankami in da sta odprti za sodelovanje, vendar pa se je zadeva nazadnje zapletla pri formulaciji sodelovanja v sedanji Janševi koaliciji in vladi ali pri oblikovanju nove koalicije.

Na izrecno vprašanje, kako je s tem domnevnim povezovanjem s stranko DeSUS ali to Erjavec še vedno zvrača ali so vendarle bolj odprti za morebitna povezovanja s to stranko, Karl Erjavec odgovarja:

“No mi smo odprti za povezovanje s stranko SMC. Problem, ki je nastal, je bil predvsem v tem, da je predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek zagovarjal povezovanje znotraj aktualne vlade, znotraj aktualne koalicije. To pa ni bilo v skladu z mojim prepričanjem, ker jaz sem prepričan da predsednika vlade se ne da spremeniti. On ima svojo agendo in bo pač vztrajal pri svoji agendi. In mi smo predvsem videli to povezovanje med SMC-jem in pa Desusom v smeri oblikovanja nove vlade, ki bi zagotavljala normalno državo.”

https://twitter.com/MatejaZvizej1/status/1343661122772234241

Karl Erjavec je včeraj še dejal, da “ta vlada ne bo padla zaradi Zdravka Počivalška” in dodal:

“Predvsem je napačno mnenje, da je Zdravko Počivalšek zato, ker pač ima določeno vlogo, vemo, kaj je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije, tudi vsi pričakujemo to poročilo računskega sodišča, ampak tukaj ne gre za to vprašanje.
Ta vlada ne bo padla zaradi Zdravka Počivalška. Ta vlada lahko pade, če bo stranka SMC mnenja, da je treba ustaviti to denormalizacijo (nova skovanka, ki jo je Erjavec včeraj večkrat uporabil) države in da se moramo zopet vrniti na neke vrednote, kot je načelo spoštovanja ustavne ureditve in podobne zadeve, svoboda medijev, neposeganje v neodvisne institucije in podobno. In tukaj je ključna odločitev, ki jo pričakujemo od stranke SMC. Kar se tiče njenega predsednika, to je stvar postopkov. To bo že znal sam povedati, kakšna je njegova odgovornost ali te odgovornosti ni. Zato je napačno mnenje nekaterih, da je samo odvisno od tega, kako se bodo postopki zoper Zdravka Počivalška, predsednika stranke SMC, izšli v teh zadevah. To ni bistvo. Bistvo je, ali stranka SMC podpira takšno politiko aktualne vlade, ko posega v razne podsisteme, ko, kot vidimo, ne obvladuje epidemije in ko počne še druge stvari, ki nimajo podpore v javnosti.”

Iz stranke SAB so sinoči posredovali sporočilo stranke SAB po zaključeni seji Izvršnega odbora, v katerem so potrdili, da SAB podpira Karla Erjavca za mandatarja.

“IO SAB je na današnji seji sprejel sklep, da soglaša s predlogom stranke DeSUS in podpira Karla Erjavca za mandatarja ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. V SAB pa smo že pred časom izrazili zadovoljstvo z dogovorjenimi in usklajenimi programskimi izhodišči”.

V SMC so sicer za sredo sklicali svet stranke. Čeprav v stranki zagotavljajo, da gre zgolj za bilanco stanja in zaključek leta, pa naj bi si po naših informacijah za sklic sveta del poslanske skupine prizadeval že dalj časa, spodbuda Počivalšku, da to udejanji, pa da je prav zdajšnji javni pritisk.

COMMENTS

Wordpress (0)