Pred koncem Trumpovega mandata se v ZDA napetosti povečujejo: S čudnimi odločitvami je Trump postal dejavnik tveganja – TOPNEWS.si

Pred koncem Trumpovega mandata se v ZDA napetosti povečujejo: S čudnimi odločitvami je Trump postal dejavnik tveganja

Pred koncem Trumpovega mandata se v ZDA napetosti povečujejo: S čudnimi odločitvami je Trump postal dejavnik tveganja

Odhajajoči predsednik je ob koncu mandata popolnoma izgubil kompas, kar je zaskrbljujoče.

Zadnji tedni Donalda Trumpa v Beli hiši minevajo v naraščajoči napetosti in kaosu, ki ga je s svojimi nepričakovanimi in nepremišljenimi odločitvami povzročil odhajajoči predsednik ZDA, trdi CNN.

Po poročanju te televizije je Trump največje ogorčenje velikega dela javnosti povzročil z odločitvijo, da bo pomilostil skupno 41 ljudi, vključno z velikim številom njegovih ožjih sodelavcev, pa tudi več obsojencev za najhujša kazniva dejanja (plačanci Blackwater, obsojeni zaradi umora 14 civilistov v Iraku, med njimi sta bila tudi dva otroka).

Poleg tega je Trump zavrnil podpis zakona o pomoči ogroženim zaradi pandemije covida 19, vrednega 900 milijard dolarjev, ki so ga v kongresu sprejeli po dolgih usklajevanjih med demokrati in republikanci. Po tem zakonu bi moral vsak državljan ZDA prejeti ček v vrednosti 600 dolarjev.

“Predsednik je potisnil svojo stranko pod avtobus,” je ogorčen Don Bacon, republikanski kongresnik iz Nebraske.

Druga nepričakovana odločitev je bil Trumpov veto na predlog zakona o vojaškem proračunu v višini 740 milijard dolarjev. Vodja republikanske večine v senatu Mitchell McConnell je dejal, da bo Trumpov veto razveljavljen prihodnji torek.

S Trumpovim odobravanjem njegovi pristaši 6. januarja v Washingtonu pripravljajo velik shod. Na ta dan je predvideno štetje elektorskih glasov, ki so izvolili Johna Bidena, ki bo funkcijo predsednika prevzel po prisegi 20. januarja.

Trump je celo razmišljal o uvedbi izrednega stanja v nekaterih državah, da bi se ponovile volitve, o čemer je javno govoril njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn. Trump je te navedbe za CNN zanikal kot lažne novice.

Rožljanje z orožjem – ali sledi napad na Iran?

Trump bi lahko svoje zadnje dni v Beli hiši izkoristil za napad na Iran. Po raketiranju ameriškega veleposlaništva v Bagdadu je namreč ostro zagrozil Teheranu.

“Treh raket niso uspeli izstreliti. Uganite, od kod so: iz Irana. Zdaj krožijo zgodbe o novih napadih na Američane v Iraku. Če bo še kakšen Američan poškodovan, bom smatral Iran za odgovornega. Razmislite o tem,” je zapisal Trump.

Koga vse je Trump pomilostili? Kriminalce in morilce otrok

Trump je v zadnjih 72 urah pomilostil skupno 41 ljudi. Med njimi so tudi štiri pošasti – plačanci iz Blackwatera, ki so leta 2007 v Iraku pobili 14 civilistov, med njimi tudi dva otroka.

Prav tako je pomilostil Paula Manaforta, vodjo njegove volilne kampanje leta 2016, ki je bil obsojen zaradi oviranja preiskave in laganja v preiskavi o vmešavanju Rusije v ameriške volitve.

Med pomiloščenimi je tudi Charles Kushner, oče Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, ki je tudi svetovalec odhajajočega predsednika. Charles Kouchner je bil leta 2004 obsojen zaradi utaje davkov, ustrahovanja in namestitve prostitutke možu svoje sestre, da bi ga pozneje izsiljeval.

COMMENTS

Wordpress (0)