Kremelj: ZDA lahko zapletejo, ne morejo pa ustaviti dokončanja plinovoda Severni tok 2 – TOPNEWS.si

Kremelj: ZDA lahko zapletejo, ne morejo pa ustaviti dokončanja plinovoda Severni tok 2

Kremelj: ZDA lahko zapletejo, ne morejo pa ustaviti dokončanja plinovoda Severni tok 2

Napovedane nove ameriške omejitve, povezane s plinovodom Severni tok 2, bi lahko zapletle dokončanje njegove gradnje, vendar Rusija in njeni partnerji nameravajo projekt dokončati, je v četrtek sporočil Kremelj.

Uprava Donalda Trumpa načrtuje sprejetje novega svežnja sankcij, katerega cilj je ustaviti projekt plinovoda, je poročal Reuters in se pri tem skliceval na vire, ki so seznanjeni s situacijo.

Na vprašanje, ali imajo ZDA resnične mehanizme za zaustavitev projekta, je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov priporočil, naj se “ne šloga iz kavne usedline” in spomnil, da je Evropa zainteresirana za dokončanje gradnje.

Severni tok 2 predvideva gradnjo dveh plinovodov, s skupno zmogljivostjo 55 milijard kubičnih metrov plina na leto, od ruske obale čez Baltsko morje do Nemčije.

Projektu aktivno nasprotujejo ZDA, ki promovirajo svoj utekočinjeni zemeljski plin, pa tudi Ukrajina in baltske države.

Pred letom dni je Washington uvedel sankcije vsem, ki so sodelovali pri gradnji plinovoda, zato je bil švicarski Allseas prisiljen prenehati s polaganjem cevi. Kljub temu se je pred kratkim začelo polaganje nedokončanega odseka plinovoda v nemških vodah.

COMMENTS

Wordpress (0)