Poročilo računskega sodišča – Kako je poročilo o nabavi zaščitne opreme “potegnilo” v zgodbo Tomaža Vesela, Zdravka Počivalška, Janeza Janšo, Aleša Hojsa, koalicijo KUL, FIFO in Aleksandra Čeferina – TOPNEWS.si

Poročilo računskega sodišča – Kako je poročilo o nabavi zaščitne opreme “potegnilo” v zgodbo Tomaža Vesela, Zdravka Počivalška, Janeza Janšo, Aleša Hojsa, koalicijo KUL, FIFO in Aleksandra Čeferina

Poročilo računskega sodišča –  Kako je poročilo o nabavi zaščitne opreme “potegnilo” v zgodbo Tomaža Vesela, Zdravka Počivalška, Janeza Janšo, Aleša Hojsa, koalicijo KUL, FIFO in Aleksandra Čeferina

Zgodba s poročilom računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme vse bolj dobiva dimenzije dobrega filmskega trilerja. Saj poznate film Pelikanovo poročilo, ko mlada študentka prava odkrije zaroto, ki vodi vse do Bele hiše.
Mladi študentje se pač vedno želijo na vsak način dokazati, in če izberejo napačno področje, sumljive posle najvišje politike, je to lahko velik problem.

Kako občutljivo je ta trenutek poročilo o nabavi zaščitne opreme v času korona krize za politično dogajanje in obstoj ali neobstoj vlade Janeza Janše oziroma konstruktivno nezaupnico, ki jo napoveduje koalicija KUL, kažejo številne reakcije ne samo pri revidirancu Zdravku Počivalšku, ampak tudi pri predsedniku vlade Janezu Janši, ministrih…

Predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je pooblastilo za podpis osnutka revizijskega poročila o nakupu zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov z Jorga Kristijana Petroviča prenesel na namestnico Mojco Planinšek, je razburilo predvsem podpornike Janševe koalicije.

Vesel zavrača očitke, da naj bi bilo hitenje spodbujeno zaradi politične situacije. Kot namreč pravi, je bila izdaja osnutka še letos predvidena, medtem ko političnih trenj sam ni mogel predvideti. “Trenutek tako ali tako nikoli ne bo pravi, po drugi strani pa mnogi javno pozivajo pristojne institucije, naj že enkrat zadeve razjasnijo. Zdaj bodo dobili osnutek in se bodo do njega lahko opredelili,” je navedel.

https://twitter.com/EgmontGoethe/status/1341831598463983624/photo/1

Namestnik predsednika računskega sodišča Jorg K. Petrovič je izsledke osnutka dobival sicer v več delih, velik del, sto strani, že v začetku novembra, drugi del nato prvega decembra.
Zato je Vesel zavrnil Petrovičeve navedbe s Twitterja, da je dobil gradivo šele 17. decembra. Vesel sicer še vedno pričakuje, da bo osnutek izdan v tednu dni, saj je namestnica Planinškova izjemno izkušena.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je leta 2016 zasedel pomemben položaj v okviru Mednarodne nogometne zveze (FIFA), ki ga je imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee). Ker gre za neprofesionalno funkcijo, je Vesel še naprej ostal na čelu Računskega sodišča.

Čeprav je Vesel je pred nastopom nove funkcije v Fifi prosil za stališče KPK, je to zmotilo notranjega ministra Aleša Hojsa.

Tomaž Vesel: “V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi. Mi je pa zelo zanimivo, da me o tem sprašujete ravno danes, kljub temu, da omenjeno funkcijo opravljam že več kot štiri leta,”

Tomaž Vesel je v oddaji 24ur Zvečer na vprašanje, kako gleda na dejstvo, da so njegovemu namestniku Jorgu K. Petroviču v bran stopili vidni predstavniki stranke SDS in minister Aleš Hojs, ki je na Twitterju zapisal, da se globoki državi mudi z novo diskreditacijo Počivalška, je Vesel odvrnil: “Jaz v tej tvitosferi ne živim in je ne spremljam, zato je ne morem komentirati, pa tudi dimenzije globoke države bo treba nekoč definirati, ker preveč zastruplja okolje, v katerem delamo.”

Na vprašanje, zakaj je prenesel pooblastilo za podpis poročila z namestnika Jorga Kristijana Petroviča na svojo namestnico Mojco Planinšek, je Vesel odgovoril, da z njim ni mogel vzpostaviti komunikacije drugače kot po družbenih omrežjih, ki pa jih sam ne uporablja – to se mi zdi tudi nedostojno za revizorje. “Očitno bosta leto 2020 zaznamovala covid-19 in Twitter. Najboljše bi bilo, da bi vse skupaj čim prej minilo, do takrat pa moramo narediti še kakšne druge korake. To smo storili, ker ni bilo mogoče vzpostaviti komunikacije, bili smo v pat poziciji. Ne morem dopustiti, da je računsko sodišče v poziciji, ko mi namestnik ne zna pojasniti, kdaj bo podano soglasje ali nesoglasje.” Je pa dodal, da bo Petroviču dal razumen čas, da se do tega opredeli. Izgovori, da je poročilo preobširno, časa pa je premalo, so po njegovem mnenju “posebno zavajanje” ali “vsaj polresnica”.

COMMENTS

Wordpress (0)