Začenjajo se skupne raziskave cepiva: Ruski in britanski znanstveniki ter podjetja so podpisali memorandum – TOPNEWS.si

Začenjajo se skupne raziskave cepiva: Ruski in britanski znanstveniki ter podjetja so podpisali memorandum

Začenjajo se skupne raziskave cepiva: Ruski in britanski znanstveniki ter podjetja so podpisali memorandum

Center Gamalej, AstraZeneca, ruski investicijski sklad in podjetje “R-Farm” so podpisali memorandum o sodelovanju na področju boja proti virusu korone, poroča agencija RIA Novosti.

Pred tem je direktor centra Gamalej Aleksander Ginzburg napovedal, da se bodo v bližnji prihodnosti začele skupne raziskave cepiva proti koronavirusu Sputnik V in cepiva AstraZeneca.

Če bodo britanski in ruski znanstveniki uspeli kombinirati svoja cepiva, da bodo čim bolj povečali odziv imunskega sistema, bo to odlična novica za ves svet, ker obstaja razlog, zakaj je oxfordsko cepivo tako zelo pričakovano.

AstraZeneca je obljubila, da bo v času trajanja pandemije svoje cepivo neprofitno prodajala, zato bo njen en odmerek stal le štiri dolarje. Za primerjavo: odmerek cepiva Pfizer stane 20 dolarjev, Moderne pa 34 dolarjev. Zato so cepiva AstraZeneca morda edina možnost za cepljenje revnih držav.

Za razliko od cepiva Pfizer, ki ga je treba zamrzniti pri minus 70 stopinjah, zaradi česar je njegova distribucija veliko težja, v primeru najrevnejših držav pa praktično nemogoča, lahko cepivo AstraZeneca hranimo v običajnem hladilniku.

AstraZeneca bo začela preizkušati, ali lahko izboljšajo učinkovitost AZD1222 tako, da ga kombinirajo s človeškim adenovirusnim vektorjem Ad26 iz ruskega cepiva Sputnik V

Cepivo za covid-19
AstraZeneca se je strinjala, da bo uporabila eno od komponent cepiva Sputnik V v kombinaciji s svojim cepivom COVID-19, da bi poskušala povečati učinkovitost AZD1222 pri ljudeh.

“Danes objavljamo program kliničnega preskušanja za oceno varnosti in imunogenosti kombinacije AZD1222, ki sta jo razvili AstraZeneca in Oxford University, ter Sputnik V, ki jo je razvil ruski raziskovalni inštitut Gamaleya,” je sporočila AstraZeneca.

Po navedbah Ruskega sklada za neposredne naložbe (RDIF) – ruskega državnega premoženjskega sklada -, ko so predhodni rezultati preskusov pokazali, da ima Sputnik V učinkovitost nad 90 odstotkov, je Inštitutom Gamaleya AstraZeneci ponudil možnost uporabe ene od obeh človeških vektorskih komponent cepiva Sputnik V v njihovih kliničnih preskušanjih.

Oba AZD1222 in Sputnik V se dajeta v dveh odmerkih, toda prvi uporablja adenovirusne vektorje šimpanzov, Sputnik pa človeške adenovirusne vektorje.

AstraZeneca je predlog sprejela in sporočila, da se bodo klinična testiranja kombinacije človeškega adenovirusnega vektorja Ad26 in AZD1222 pri odraslih (18 let in več) začela predvidoma do konca leta 2020. RFID je sporočil, da bodo ta preskušanja znanstvenikom AstraZenece omogočila preučitev možnosti povečanja učinkovitosti njihovega cepiva z uporabo tega kombiniranega pristopa. ”

Sputnik V je cepivo za COVID-19, ki ga je razvila Rusija. Dva odmerka uporabljata različne človeške adenovirusne vektorje za dovajanje proteinov SARS-CoV-2 Spike. Po navedbah RFID ta inovativni pristop preprečuje imunsko reakcijo na cepivo in zagotavlja tudi močnejši, dolgoročnejši imunski odziv v primerjavi s cepivi, ki uporabljajo obe komponenti za obe inokulaciji.

RDIF je dejal, da je ta ponudba primer ruskega “proaktivnega pristopa” – da je pripravljen svojo tehnologijo deliti s tistimi, ki so pripravljeni proizvajati cepiva z dvovektorsko tehnologijo.

Kirill Dmitriev, izvršni direktor Ruskega sklada za neposredne naložbe, je dejal: “Ta edinstven primer sodelovanja med znanstveniki iz različnih držav v skupnem boju proti koronavirusu bo imel odločilno vlogo pri doseganju končne zmage nad pandemijo na svetovni ravni. Rusko cepivo Sputnik V danes že rešuje življenja ljudi v Rusiji z obsežnim programom cepljenja. Odločitev AstraZenece, da izvede klinična preskušanja z uporabo enega od dveh vektorjev Sputnika V, da bi povečala učinkovitost lastnega cepiva, je pomemben korak k združevanju prizadevanj v boju proti pandemiji. Pozdravljamo začetek nove faze sodelovanja med proizvajalci cepiv. ”

COMMENTS

Wordpress (0)