(V ŽIVO) Direktor Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne in ruskega muzeja v Mariboru Janez Ujčič podelil priznanje veleposlaniku Timurju Ejvazovu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Direktor Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne in ruskega muzeja v Mariboru Janez Ujčič podelil priznanje veleposlaniku Timurju Ejvazovu

(V ŽIVO) Direktor Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne in ruskega muzeja v Mariboru Janez Ujčič podelil priznanje veleposlaniku Timurju Ejvazovu

V prostorih ruskega veleposlaništva v Ljubljani poteka svečanost ob predaji najvišjega priznanja za razvoj Mednarodnega raziskovalnega centra II. Svetovne vojne in ruskega muzeja v Mariboru.
Priznanje je veleposlaniku Timurju Ejvazovu izročil direktor Centra Janez Ujčič.

MRC je v zadnjem času pripravil 7 mednarodnih konferenc, na katerih je sodelovalo več kot 300 zgodovinarjev, raziskovalcev in politikov iz 18-ih držav. Posebej letos decembra je MRC sodeloval na dveh on line konferencah o Lekcijah Nürnberške konference in o skupni poti partizanov in rdečearmejcev pri osvobajanju Jugoslavije in Slovenije, leta 1944/45.

MCR ima pomembno vlogo skupaj z veleposlaništvom v Sloveniji, Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani in z državnimi ustanovami v Moskvi pri ohranjanju spomina na 5000 umorjenih sovjetskih vojnih ujetnikov v taborišču smrti Stalag XVIII-D v Mariboru.

Prihodnje leto bo ta razstava prenesena v Moskvo v rusko Dumo, ki se je bodo udeležili najvišji predstavniki Ruske federacije.
Doslej so mariborski raziskovalci odkrili skoraj 3000 imen vojnih ujetnikov, ki so jih našli v ruskih, avstrijskih in nemskih arhivih.

V letu 2021 pripravlja MRC več kulturnih dogodkov, na katerih pričakujejo največje svetovno znane glasbenike, ki bodo izvedli svoje nastope v tem nekdaj zloglasnem, nacističnem taborišču.

COMMENTS

Wordpress (0)