(VIDEO) Kje so “naši” glasovi ali kje so “naše” ladje? – V parlamentu sta včeraj v stilu priljubljene radijske oddaje preverjali, iskali ter preštevali glasove obe politični grupaciji tako Janševa koalicija kot Erjavčev KUL – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kje so “naši” glasovi ali kje so “naše” ladje? – V parlamentu sta včeraj v stilu priljubljene radijske oddaje preverjali, iskali ter preštevali glasove obe politični grupaciji tako Janševa koalicija kot Erjavčev KUL

(VIDEO) Kje so “naši” glasovi ali kje so “naše” ladje? – V parlamentu sta včeraj v stilu priljubljene radijske oddaje preverjali, iskali ter preštevali glasove obe politični grupaciji tako Janševa koalicija kot Erjavčev KUL

Kje so naše ladje je priljubljena rubrika v oddaji O morju in pomorščakih na Radiu Slovenija, kjer je voditeljica vedno natančno locirala, v kateri državi trenutno plujejo ladje, ki so imele v zlatih časih Splošne plovbe imena po slovenskih mestih.

Tako so včeraj od ranega jutra v parlamentu iskali in preštevali in iskali posadke za nemirno plovbo po politično razburkanem morju.

Najprej je predsednik SMC Zdravko Počivalšek že zgodaj zjutraj še pred zasedanjem DZ prišel v parlament in po sestanku s poslansko skupino novinarjem na kratko referiral, da so na poslanski skupini “soglasno” sklenili, da ostanejo zvesti Janševi koaliciji in da SMC ne bo podprla Karla Erjavca za mandatarja.

Zdravko Počivalšek je še dejal, da bodo “v stranki v kratkem pripravili celovito in strateško vsebinsko platformo nadaljnjega delovanja. SMC je kot stranka dialoga vedno odprta za sodelovanje s tistimi, ki želijo konstruktivno delati za interese države”.

Sledilo je preverjanje in novinarji so po svojih virih kmalu ugotovili, da vsaj dvema poslancema znotraj poslanske skupine, ki je podprla ostanek v Janševi koaliciji, Počivalškova odločitev ni bila najbolj pogodu.

Že dolgo časa se namreč špekulira, da naj bi vsaj dva ali celo trije poslanci poskušali narediti “obvod” Zdravka Počivalška tako, da bi na tajnem glasovanju vseeno podprli kandidaturo Karla Erjavca za mandatarja.

Novinarji so tako več ur poskušali izvedeti kaj bolj konkretnega o relacijah znotraj poslanske skupine SMC, saj so glasovi njihovih poslancev postali “king maker” tako za Janševo koalicijo kot za alternativno Erjavčevo koalicijo, ki je kot rečeno še do včeraj računala vsaj na tri glasove omenjene poslanske skupine pri morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice.

Vendar naj bi, vsaj tako je bilo slišati po kuloarjih, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, na katerega naj bi trdno računali v KUL-u in Erjavčevi podporniki, “prestopil” ali vsaj začasno stopil na vladno oziroma na Počivalškovo stran. V kuloarjih je bilo mogoče slišati teorije zarote, da je to storil po nasvetu žene odvetnice, ki naj bi dobila velike posle pri državnih elektroenergetskih podjetjih.

Po Počivalškovi izjavi so se pojavile sicer informacije, da poslanska skupina pri tem ni bila enotna. Zaokrožile so tudi neuradne informacije, da je iz stranke izstopila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, a je to kasneje zanikala. Za pregrevanje je namreč s svojimi tviti “od zunaj” poskrbel urednik Planet TV Mirko Mayer.

https://twitter.com/dr_muller/status/1339929788589494273

Počivalšek pa je tudi po popoldanskem delu sestanka v Odmevih na TV Slovenija ponovil, da je vseh osem poslancev enotnih v tem, da ne bodo podprli morebitne Erjavčeve kandidature za mandatarja. Poslanci SMC so sicer po seji državnega zbora nadaljevali s prekinjenim dopoldanskim sestankom.

Poslanec SMC Branislav Rajić, ki je edini od poslanske skupine stopil pred kamere, pa je v izjavi novinarjem dejal, da sklepa še niso sprejeli, ter da o tem ni bilo glasovanja saj so sejo prekinili. Pritrdil je, da se celotna poslanska skupina ni tako odločila. “Razmerje ni več pomembno. Mi smo se odločili kot poslanska skupina,” je dodal.

V popoldanskem delu sestanka so po njegovih besedah govorili o prihodnjem delu stranke. Kot je pojasnil, so se enotno dogovorili o določenih spremembah v načinu njihovega dela, kar bodo dokončali v prihodnjih dneh in to najprej povedali koalicijskim partnerjem.

Tako tudi še ni jasno, ali bodo na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ter DeSUS s Karlom Erjavcem, poslanci SMC sploh prevzeli glasovnice. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh, prav tako tudi ne ve, ali bo Zdravko Počivalšek prišel na pomoč poslancem in odstopil ter se vrnil v parlament kot poslanec, saj Počivalšek novinarjem ni odgovarjal na vprašanja.

Karl Erjavec, ki se je včeraj prav tako mudil v parlamentu, je več ur sestankoval s poslansko skupino in po koncu v neformalnem pogovoru dejal, da ima podporo vseh štirih poslancev DeSUS-a. Poleg Jurše in Lepa naj bi prepričal tudi Simonoviča in Heršaka, da naj bi ga podprla za mandatarja. Ob odhodu je bil redkobeseden, dejal je le, da je s pogovori zelo zadovoljen.

Koalicija KUL naj bi tako vsaj teoretično imela 46 glasov, če bi Erjavca poleg 4 DeSUS-ovih podprlo vseh 39 poslancev koalicije KUL ter vsaj eden od poslancev narodnosti in vsaj dva poslanca SMC- ja Branislav Rajič in Janša Sluga, saj na predsednika parlamenta nekako po zadnjih dogajanjih ne računajo več, čeprav se je špekuliralo, da naj bi Igor Zorčič celo zamenjal Zdravka Počivalška na čelu stranke.

Zorčič je včeraj tudi ekspresno uvrstil na dnevni red seje državnega zbora seznanitev z odstopom Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje, s čimer mu je prenehala ministrska funkcija. Tako ekspresna zamenjava ministra se je lahko zgodila zgolj zaradi kooperativnosti šefa parlamenta, ki je našel razumevanje za voljo predsednika vlade.

Obvestilo o odstopu je predsedniku DZ Igorju Zorčiču včeraj posredoval premier Janez Janša in napovedal, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam. Prav tako je včeraj odpadel pomislek, da morebitna Počivalškova vrnitev v parlament ne bi bila smiselna, če je Zorčič še pred glasovanjem o nezaupnici premierju Janezu Janši ne bi uvrstil na dnevni red. Ta pomislek je včeraj odpadel.

Še vedno ni jasno, ali bo konstruktivna nezaupnica vložena zgolj s podpisi 10-ih poslancev, saj naj bi se Karl Erjavec nagibal k temu, da bi imel podpise vsaj 46-tih poslancev, kar pa je glede na zadnje informacije o “soglasnem” nasprotovanju poslanske skupine SMC, ne glede na različne semantične razlage besede soglasno, malo verjetno.

COMMENTS

Wordpress (0)