Milan Kučan po šestnajstih letih ukinja društvo Forum 21 – “V resnici nima ne kadrovskih, ne finančnih in tudi ne tehničnih pogojev, da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo,” je v pismu članom zapisal Milan Kučan – TOPNEWS.si

Milan Kučan po šestnajstih letih ukinja društvo Forum 21 – “V resnici nima ne kadrovskih, ne finančnih in tudi ne tehničnih pogojev, da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo,” je v pismu članom zapisal Milan Kučan

Milan Kučan po šestnajstih letih ukinja društvo Forum 21 – “V resnici nima ne kadrovskih, ne finančnih in tudi ne tehničnih pogojev, da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo,” je v pismu članom zapisal Milan Kučan

Forum 21, ki je bil ob ustanovitvi strah in trepet političnih nasprotnikov nekdanjega predsednika Milana Kučana, se ukinja.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004 tik pred nastopom prve Janšev vlade “z namenom proučevanja odprtih političnih, gospodarskih, razvojnih, socialnih, kulturnih in etičnih vprašanj globalne in slovenske družbe”.

Nekateri politični sopotniki nekdanjemu predsedniku še danes zamerijo, ker je takrat ustanovil društvo Forum 21 in ne politične stranke, ki bi verjetno popolnoma spremenila politično sliko države od leta 2004 naprej.

Med ustanovnimi člani Foruma 21 so bili: Zoran Janković, Bruno Korelič, Herman Rigelnik, Srečko Meh, Janez Pergar, Črt Mesarič, Miloš Kovačič, Tone Turnšek, Bine Kordež, Miran Goslar, Niko Toš, Bojko Bučar, Zdenko Roter, Ljubo Bavcon, Dušan Nećak, Božo Repe, Mirjana Ule, Lojze Sočan, Lev Kreft, Lucija Čok, Andrej Košak, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Peter Božič, Saša Pavček, Mitja Rotovnik, Polona Vetrih, Evald Flisar, Janez Kocijančič, Danica Purg, Tone Vogrinec, Marko Kosin, Marko Bulc, Ivo Daneu, Franci Kek, Franci Pivec, Božo Zorko, Dino Pucer, Miloš Prosenc, Vasja Predan, Emil Zakonjšek, Primož Hainz, Silvo Komar, Tjaša Andrée Prosenc, Meta Dobnikar in številni drugi.

Milanu Kučanu so se takrat namreč pridružili najpomembnejši direktorji podjetij, ki so takrat imeli v rokah ne samo vzvode gospodarske, ampak tudi politične moči, kot so Zoran Janković, predsednik uprave Mercatorja, Bruno Korelič, ki je tri desetletja vodil Luko Koper, Herman Rigelnik, dolgoletni vplivni gospodarstvenik in politik, Srečko Meh iz Gorenja, Janez Pergar iz Kompasa, Črt Mesarič iz NKBM, Miloš Kovačič, dolgoletni direktor Krke, Tone Turnšek, diretor Pivovrane Laško, Bine Kordež, direktor Mercurja, Miran Goslar iz Mercatorja in Roman Glaser, predsednik uprave Perutnine Ptuj.

V programskem svetu Foruma 21 še danes sedijo eminentna imena, ki so tako ali drugače zaznamovala politično in gospodarsko življenje v samostojni Sloveniji: Niko Toš (predsednik), Danica Purg, Lojze Sočan, Robert Blinc, ki je umrl, Bojko Bučar, Stojan Petrič, Slavko Pregl, Zdenko Roter, Sasha Goldman, Mirjana Ule.

V upravnem odboru Foruma 21 pa so bili poleg Milana Kučana še Slavko Pregl, podpredsednik društva in Božo Kovač, tajnik društva ter člani Jaro Berce, Janez Bohorič, Sandi Češko, Marta Kos Marko, Miha Ribarič, Janez Škrabec, Igor Saksida, Maks Tajnikar, Franc Zalar.

Po navedbi na spletni strani ima 287 članov iz vse Slovenije in je pestrega sestava. Člani so iz različnih družbenih slojev, generacij, poklicev in skupin in imajo tudi različne politične poglede.

V pismu članom je predsednik Milan Kučan zapisal, da predlaga ukinitev društva Foruma 21 ter da naj o predlogu upravnega in nadzornega sveta razmislijo ter svoje stališče sporočijo do 10. januarja.

“Društvo praktično že skoraj leto dni aktivno ne deluje. V resnici nima ne kadrovskih, ne finančnih in tudi ne tehničnih pogojev, da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo. Zato smo se odločili, ne brez trpkega občutka nemoči, da vam predlagamo odločitev in sprejem sklepa, da ustavimo delovanje našega društva”, je nekdanji predsednik Milan Kučan zapisal v pismu članom Foruma 21.

“Odločitev ni bila ne lahka ne enostavna. Nekoliko jo je olajšala zavest, da je društvo v šestnajstih letih svojega delovanja uspešno uresničevalo svoje temeljno poslanstvo, in pa dejstvo, da se je od časa njegove ustanovitve v slovenski družbi do danes pojavila vrsta ustanov civilne družbe s podobnimi ambicijami: omogočati razpravo o aktualnih kulturnih, gospodarskih, političnih in socialnih vprašanjih. Prepričani smo, da boste znotraj njih lahko zadovoljili svoj interes po aktivnem družbenem delovanju”, zaključuje Milan Kučan.

COMMENTS

Wordpress (0)