(VIDEO) Zakaj kmetijski minister Jože Podgoršek nima težav, da bi Karla Erjavca podprl za mandatarja, če se bo tako jutri odločila stranka Desus? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj kmetijski minister Jože Podgoršek nima težav, da bi Karla Erjavca podprl za mandatarja, če se bo tako jutri odločila stranka Desus?

(VIDEO) Zakaj kmetijski minister Jože Podgoršek nima težav, da bi Karla Erjavca podprl za mandatarja, če se bo tako jutri odločila stranka Desus?

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je najmlajši član Janševega ministrskega kabineta, saj je na ministrskem mestu šele dobra dva meseca, in je resor prevzel po odstopu Aleksandre Pivec z mesta kmetijske ministrice, kjer bil državni sekretar, je ob robu zasedanja državnega zbora v zelo umirjenem tonu razložil svoja pričakovanja pred jutrišnjo sejo organov stranke, na kateri bodo odločali, ali odidejo ali ostajajo v Janševi koaliciji.

“Z vidika mojega resorja lahko ocenjujem, da ima vlada posluh za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in da tudi sprejema ukrepe, ki jih predlagamo za pomoč tem sektorjem. Zagotovo bi pa bilo za samo mirno delo vlade bolje, da verjetno ta vlada ne bi odpirala nekaterih ideoloških vprašanj. Predvsem tistih vprašanj, ki motijo tudi članstvo drugih strank, pa tudi naše stranke, ki po drugi strani tudi zahteva ali pa tudi pričakuje od naše stranke odločno držo in tudi verjetno ukrepanje”.

Na vprašanje, kako se bo opredeli v razpravi za izstop iz koalicije in vlade ali za obstanek Desusa v vladi je Podgoršek dejal:
“Glejte, jutri bi jaz prepustil to vprašanje razpravi. Stranka Desus si po letošnjem letu zagotovo zasluži enotnost. Vendarle pričakujem enotnost organov stranke, enotnost poslancev in tudi vodstva in zagotovo bo jutrišnja razprava polna dialoga. Zato da poiščemo tiste prave usmeritve in tudi odgovore na vprašanja, kam stranka želi. In se bomo zagotovo o teh vprašanjih odločali po burni razpravi, zagotovo vsebinski razpravi, tudi sam bi prepustil to odločitev na jutrišnji dan, na jutrišnjo razpravo.”

Na vprašanje, ali bodo v vsakem primeru spoštovali odločitev organov stranke je dejal:

“Sam sem postal minister zaradi stranke DeSUS in v kolikor bomo dosegli ta enoten pristop organov stranke, vodstva stranke in poslancev, potem seveda bom spoštoval odločitev stranke DeSUS.”

Če bo Erjavec zbral zadostno število glasov za mandatarja, pa bo po Podgorškovih ocenah tudi odločitev stranke zelo jasna in ga bodo pri tem podprli.

“Gospod Karl Erjavec je nedvomno eden bolj izkušenih politikov v naši državi in s tega zornega kota nisem imel težav pri gospodu Erjavcu niti pri kandidaturi za novega predsednika stranke DeSUS in zato ponovno poudarjam seveda, v kolikor bo gospod Erjavec pripeljal zadostno število glasov za mandatarja in v kolikor bo to tudi odločitev stranke, zagotovo bo v tem primeru tudi odločitev stranke zelo jasna in ga bomo pri tem podprli.”
Podgoršek upa, da poslanci ne bodo šli v drugo smer kot organi stranke. Prepričan je, da bosta prevladala dialog in razum ter da bodo, vsaj večji del poslanske skupine, organi stranke in vodstvo, po razpravi enotni.

Na novinarsko ugotovitev, da z enotnostjo slabo kaže, ker imajo poslanci drugačno stališče od gospoda Erjavca, pa minister Podgoršek odgovarja:

“Jaz upam, da se to ne bo zgodilo. Zato tudi menim, da bo jutri res dan dialoga in da bo stranka morala začrtati svojo nadaljnjo pot. Zato bi te špekulacije, kdo bi podprl koga in kdo koga ne bi podprl, prepustil za jutrišnji dan. Prepričan sem, da bo jutri v stranki DeSUS prevladal dialog in razum ter da bo stranka, vsaj večji del poslanske skupine, organi stranke in tudi vodstvo stranke, ostali enotni po koncu jutrišnjih glasovanj.”

V primeru oblikovanja nove vlade pa si Podgoršek želi, da DeSUS ohrani vodenje kmetijskega resorja. Če mu bodo to zaupali, bo ta resor, kjer vidi še veliko izzivov, z veseljem vodil tudi v prihodnje.

“In vidim še vedno veliko izzivov na tem ministrstvu in seveda bi si želel, da stranka DeSUS ohrani ta mandat tudi tega ministrstva in če mi bo dano zaupanje, bom tudi z veseljem ta resor vodil naprej. Ampak mislim, da je v tem trenutku povsem preuranjeno o tem razpravljati. Bi pa rad vseeno poudaril, da že tudi ob sami moji izvolitvi je bilo v DZ lepo poslušati tudi razprave ob mojem imenu. Predvsem v tem duhu, da me tudi poslanske skupine in poslanke in poslanci vidijo kot strokovnjaka za to področje in zato osebno menim, da bi lahko sodeloval v katerikoli vladi, levi, desni, sredinski, kakorkoli bi to imenovali, ker na nek način tudi sam dajem izrazito težo tej strokovnosti in v končni fazi kmetijski resor pa res ni tisti resor, kjer bi se politična kopja lomila. In to je predvsem sredinski resor, kjer je potrebno razumeti podeželje in kmetijski sektor v celoti.”

COMMENTS

Wordpress (0)