Namestnik vodje poslanske skupine Desusa Jurij Lep o tem, zakaj njegovega glasu ni mogoče “kupiti” in zakaj podpira Karla Erjavca in sklepe organov stranke – TOPNEWS.si

Namestnik vodje poslanske skupine Desusa Jurij Lep o tem, zakaj njegovega glasu ni mogoče “kupiti” in zakaj podpira Karla Erjavca in sklepe organov stranke

Namestnik vodje poslanske skupine Desusa Jurij Lep o tem, zakaj njegovega glasu ni mogoče “kupiti” in zakaj podpira Karla Erjavca in sklepe organov stranke

Medtem ko so mediji prejšnji teden veliko pozornost namenili izjavam Roberta Polnarja, ki je “seul” Karla Erjavca, pa včeraj, kljub dolgi, več kot 15 minutni izjavi novinarjem v predverju državnega zbora, ni bilo mogoče v medijih zaslediti niti krajšega povzetka njegovih stališč. Jurij Lep, namestnik vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki je sicer ostal zvest izvoljenemu predsedniku Karlu Erjavcu, je novinarjem razložil, zakaj njegovega glasu ni mogoče “kupiti”, “niti z dve odstotnim usklajevanjem pokojnin za nazaj”.

“Predstavljajte si poslansko skupino stranke, ki ima recimo 20 poslancev, in bi 18 poslancev delalo proti svoji stranki. In zdaj, če je to prava filozofija, potem smo izgubili kompas,” pravi Jurij Lep in dodaja: “Kaj bi to bilo? Torej, nekateri bi se stepli, nekateri razpadli in to je ta zgodba in jaz v tem smislu zagovarjam stranko in organe stranke. Ker če tega nimaš, potem je konec zgodbe, potem bodimo pač samostojni poslanci ali pa nekaj drugega. Tako, da s tega stališča mislim, da je prav, da bodo osnova pri vseh odločitvah, mojih osebnih, sklepi organov stranke. In to je to”.

Na vprašanje, kako odmeva odločitev poslanske skupine DeSUS, da očitno z odhodom DeSUS-a ne bo šlo tako hitro, kot si je predstavljal gospod Erjavec, je Lep dejal, da zadeva ni tako preprosta.

“Stvar ni tako enostavna, kot mogoče izgleda. Znotraj DeSUS-a imamo različna mnenja, kot že ves čas, glede dogajanja. Moj osnovni moto za DeSUS, sedaj jaz lahko dam bolj svoje mnenje, kot mnenje poslanske skupine, ker vidite, da je tam svoja zgodba. Mi smo stranka DeSUS in imamo svoje organe, ki smo jih izvolili tako ali drugače. In večina vodstva stranke in tudi moj glas je bil za to, da pač upoštevamo mnenje vodstva stranke, se pravi velike večine stranke. Znotraj poslanske skupine imamo pač poglede na reševanje problemov v Sloveniji in vse ostale probleme, mnenja, ki so različna. Vsak želi, pač po svojem znanju in vedenju, povedati svoje mnenje. Kot veste, imava z Robertom Polnarjem pač zelo diametralno nasprotna mnenja in glejte, jaz se ne morem vreči na glavo, da bi ga prepričal v to, kar jaz mislim ali on ne mene tako, kot on misli. Tako, da tu ni nič narobe, to je demokracija, s tem se strinjam. Stvar je v tem, da je treba pač pogledati to stvar malo širše. Če gledamo samo na to, kaj smo mi v tej koaliciji dosegli, v redu, smo dosegli dosti, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Ampak druga stvar pa je, kako gledamo na probleme, reševanje Slovenije in pogleda Slovenije v svetu in kako gleda svet na nas. Tu se pa mi zelo, zelo, ločimo. Tako, da mene, po vsej verjetnosti, ne bo prepričalo, da je nek ukrep, recimo dve odstotna uskladitev pokojnin za nazaj, da bom potem jaz sprejel nekaj, kar se mi po svoji logiki in glede na mojo starost zdi smiselno. Iz tega stališča bom jaz pač želel in dejansko usklajeval tako dolgo, kot se bo dalo, da bodo poslanska skupina in poslanci DeSUS-a bolj enotni. Čisto enotni ne bomo nikoli. Moj osnovni moto pa je, da je to isto, kot če bi v neki poslanski skupini, ki ima recimo 20 poslancev 18 poslancev delalo proti svoji stranki. In zdaj, če je to prava filozofija, potem smo izgubili kompas”.

Kakšen je interes DeSUS-a, ostati v vladi na desni ali skočiti nazaj na levo?

“To zdaj ni poanta v tem, kje je stranka DeSUS. Stranka DeSUS ima organe, ki smo jih sedaj izvolili v tem letu dvakrat. Prvič smo izvolili, kar smo izvolili, po osmih mesecih imamo zopet starega novega predsednika in to je dejstvo. Bil je izvoljen z veliko večino.”

Ampak, kaj vi mislite?

“Jaz osebno mislim, da je treba vsako stvar preračunati. Skok v levo ali pa v desno, to ni sedaj vprašanje. Vprašanje je, zakaj bi mi želeli ostati v desni ali pa zakaj bi želeli iti v levo stran. Meni osebno sploh ni pomembno to, kaj se bo zgodilo. So volitve predčasne ali niso predčasne, to za mene sedaj ni opcija. Za mene je opcija, da glede na to, kakšen imam svoj življenjski sistem in stil, so pač neke stvari, ki jih jaz ne morem akceptirati.
Iz tega stališča bom naredil vse, da do tega ne pride in da bo Slovenija še naprej šla vsaj v tej smeri, kot si jaz predstavljam, da je prav in da se bomo čim bolj uskladiti in da bomo tisto zagovarjali.
Stvar je pa v tem, da sem prepričan tudi sam, da nimam vsega prav. Logično, da ne. Zato pa je v demokraciji treba neke stvari jasno povedati, kaj si kdo misli in potem moraš nadaljevati. Zdaj, če se bo dalo, se bo dalo, če ne, se pač ne bo dalo. Iz tega stališča se lahko zgodi vse, stara vlada, nova vlada, predčasne volitve, Desus v stari vladi, Desus v novi vladi, Desus nikjer”.

Na vprašanje, do kdaj bi morali s to negotovostjo, s temi različnimi scenariji, presekati in se osredotočiti na enega?

“Ja, to ni na mojem zelniku. Moj cilj je, da je treba samo s to zadevo, se pravi to maso, ki bo prevagala na levo ali na desno stran, dobiti tako moč, da bo pač, da bomo rekli argumentirano: “glejte, mi se pa več ne gremo ali pa mi se gremo naprej”. V vsakem primeru s to ideologijo, ki se sedaj hoče vzpostaviti, pa tudi kljub temu, da tudi jaz, ki sem bolj sredinsko levo usmerjen, smo naredili dosti v tej vladi. To ni noben problem. Samo, kot sem že prej povedal, da za mene neka delna uskladitev teh pokojnin, če jih dobiš tako ali drugače, ne pomeni, da bom roko dvignil za neko drugo stvar, ki se mi zdi, da je veliko bolj pomembna za našo prihodnost.”

Ampak vi sedaj, če vas prav razumem, vztrajate, da greste v neko drugo vlado?

Kdo? Jaz, Jurij Lep zdaj ne vztrajam na nobenem preskoku v kako vlado. Mi smo sedaj v tej vladi, kjer smo. Ampak, če bo prišlo do spremembe, vsekakor zagovarjam vrednote, za katere mislim in sem prepričan, da so prave za Slovenijo. In če bo treba skočiti v drugo vlado, bom skočil tudi tja. In v tem momentu za mene ni toliko pomembno, kdo je ta hip predsednik vlade. Meni je pomembno, da se Slovenija pač glede na to, da imamo različna mnenja v Sloveniji, kar jih imamo, da se uskladimo v tej smeri, kaj mi želimo s Slovenijo v prihodnosti.”

Ali razmišljate o prehodu v katero drugo stranko?

“Ne, ravno to je moj moto. Jaz ne mislim preskočiti v nobeno drugo stranko, to je moj cilj ves čas bil. In zato tudi vztrajam v poslanski skupini DeSUS. Jaz sem bil član Desusa in tudi me je vsa ta leta podpiral. Jaz sem sedaj član DeSUS-a, recimo zadnjih sedem let, in v tem kontekstu je zelo enostavno prestopiti v drugo stranko. Ampak to zamene ni opcija. …Zamenjati stranko je najlažje, tudi prestopiti v drugo stranko je najlažje. Si rešil samo sebe, nisi pa naredil ničesar za skupnost ali pa za neko ideologijo, ki bi naj bila za Slovenijo prihodnost.”

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je prejšnji teden dejal, kar ste vi danes tudi rekli, da je pomembno, kaj bodo odločili organi stranke. Gospod Jurša je dejal tudi, da je odvisno, ali bo poslanska skupina spoštovala sklepe organov stranke, od tega, kakšni ti sklepi bodo. Kako vi to razumete, da bi poslanska skupina kar povozila sklepe organov stranke?

“Gospod Jurša je vodja poslanske skupine Desus in ima vso pravico, da pove, kaj pač misli poslanska skupina Desus (štiri proti ena).

Če smo vas pravilno razumeli, za vas bo odločilno to, kar bodo organi stranke potrdili?

“Ja seveda, saj druge opcije mi nimamo, kaj češ zdaj drugače glasovati. Mi moramo, če bodo organi stranke odločili, da ostanemo, bom jaz tudi zraven tega. Zato, ker sem tudi takrat, ko smo vstopili v to koalicijo, sem jaz v bistvu zagovarjal, da pač ne priporočam, ampak ko so bili sklepi sprejeti, sem to vzel in vstopil v koalicijo. Nič narobe, smo lepo delali, ampak stvar je v tem, da če ne bo upošteval organov stranke, kot sem že prej povedal, v nekih drugih strankah bi to bilo dve tretjini oziroma tri četrtine poslancev bi delalo v nasprotju s svojo stranko. Kaj bi to bilo? Torej, nekateri bi se stepli, nekateri razpadli in to je ta zgodba in jaz v tem smislu zagovarjam stranko in organ stranke. Ker če tega nimaš, potem je konec zgodbe, potem bodimo pač samostojni poslanci ali pa nekaj drugega. Tako, da s tega stališča mislim, da je prav, da osnova pri vseh odločitvah tudi mojih osebnih, bodo sklepi organov stranke. In to je to”.

Ampak, kaj se lahko zgodi, recimo, če pride do tega scenarija, kot se ga je omenjalo prejšnji teden. Če organi stranke sklenejo, da gre stranka iz koalicije. Če štirje poslanci v tem primeru, kot se govori, kot je gospod Polnar dejal, izstopajo iz poslanske skupine in gredo na svoje. Kaj boste vi?

“Jaz osebno, jaz se ne bom sekiral. Jaz bom tako ali tako ostal, kjer bom ostal ali pa bom pristopil kaki drugi poslanski skupini, da bom lahko delal naprej. Tako, da ne bom sam, ker če delaš sam, potem nimaš strokovnega osebja, težko tako delaš. Drugače pa jaz bom še v stranki Desus pa tudi, če bomo šli drugo leto na volitve z opcijo enega procenta. Glejte, kakšna je ta filozofija. Ti ne moreš zdaj pričakovati, da se bo sedaj človek se v tem času spremenil. To je njihova pravica, naj to naredijo, kar so rekli. Če bodo to naredili, jim jaz ne morem nasprotovati”.

Jurij Lep je bil ves čas prisoten na vseh sestankih poslanske skupine in jo kot namestnik vodje poslanske skupine pozna kako diha. Na vprašanje, kaj je bil tisti moment in kdaj se je ta “sprememba” pri teh štirih poslancih zgodila oziroma zakaj po njegovi oceni, je Lep odgovoril, da se s tem ne ukvarja.

“Glejte, mi smo bili vsi presenečeni, nad tistim hitrim odgovorom predsednika stranke. Tudi sam sem bil presenečen. Ampak glejte, potem ko človek razmisli, pa prespi, potem pa rečeš, to so organi stranke, zraven so bili vsi podpredsedniki stranke, predsednik sveta, generalna sekretarka, vsi so bili zraven. In prav vseh teh 90 odstotkov ljudi, ki vodijo stranko, so s pač za to odločili. Zdaj, ali jih je predsednik v to prepričal, ali so se tako zmenili, to ni moja stvar”.

COMMENTS

Wordpress (0)