Slovenski Star Wars – Finalni spopad med koalicijo “Itak” in koalicijo KUL preložen – “Novo upanje” Karl Erjavec in DeSUS v spopadu z Janezom Janšo iščeta novo zavezništvo pri Počivalšku in SMC – TOPNEWS.si

Slovenski Star Wars – Finalni spopad med koalicijo “Itak” in koalicijo KUL preložen – “Novo upanje” Karl Erjavec in DeSUS v spopadu z Janezom Janšo iščeta novo zavezništvo pri Počivalšku in SMC

Slovenski Star Wars – Finalni spopad med koalicijo “Itak” in koalicijo KUL preložen – “Novo upanje” Karl Erjavec in DeSUS v spopadu z Janezom Janšo iščeta novo zavezništvo pri Počivalšku in SMC

Konstruktivna nezaupnica vladi, ki je bila sprva načrtovana še pred božičnimi prazniki, je vse manj verjetna in je preložena za “nedoločen čas”, zelo verjetno na pomlad, ko bo konec korona krize.

Desus za zdaj namreč ostaja v vladni koaliciji, so po včerajšnjem sestanku koalicije sporočili poslanci stranke in napovedali sodelovanje s poslansko skupino SMC, ki je tesnejše sodelovanje podprla. Karl Erjavec, ki je neuradno veljal za kompromisnega kandidata za mandatarja, pa je s sestanka s poslansko skupino odšel brez komentarja.

Najbolj simpatičen odgovor vodje poslanske skupine Franca Jurše na tiskovni konferenci, ali Desus ostaja v Janševi koaliciji, je bila skovanka “Itak”, kar je po koaliciji KUL dobra okrajšava za sedanjo vladajočo koalicijo.

So pa po sestanku v parlamentu predstavniki parlamentarnih strank o tem govorili v oddaji tarča na TV Slovenija. Minister za zdravje Tomaž Gantar in predsednik SMC ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, torej strank, ki sta ključni za sestavo alternativne vlade, nista dala jasnih odgovorov o nadaljnjih potezah.

https://twitter.com/rtvslo/status/1337159788824829955

 

https://twitter.com/nadkaku/status/1337145375329820675

Čeprav naj bi po prvotnem planu danes koalicija KUL tudi formalno ponudila mandatarstvo za sestavo nove vlade, ki naj bi jo Erjavec tudi sprejel, se je očitno zalomilo, saj poslanci DeSUS-a ne želijo tvegati in samostojno zapustiti Janševe koalicije, kot je v ponedeljek predlagal Erjavec.

Zanimivo je, da na včerajšnjo Tarčo ni bila povabljena Levica. Sodelovanje Levice v alternativni koaliciji naj bi bilo namreč za stranki, ki sedaj sodelujeta v Janševi vladi, SMC in DeSUS, ena od večjih ovir, da do oblikovanja nove vlade še ni prišlo.

Za večino poslanske skupine Desus bi bila to preveč tvegana operacija in dokler vlade ne bi zapustila tudi SMC ne želijo tvegati, saj bi v primeru slabega scenarija imeli v državi izredne volitve. Dokler ne bo trdnih zagotovil, da izrednih volitev ne bo in da bodo v parlamentu ostali do leta 2022, niso pripravljeni na avanturo s KUL, pa čeprav bi jo vodil Erjavec.

 

Vrhunec včerajšnje oddaje Tarča pa je vsekakor bilo “razkritje” Mateja Tonina, ki je predsednika vlade Janšo zelo lepo prosil, če za mesec dni odloži Twitter, “ker bo iz rok vzel vse možne napade, stvari, ki jih počne opozicija. Vsi ti njegovi tviti se zelo velikokrat zlorabljajo, napadajo, ta vlada bo lahko veliko bolj mirno delala, če za en mesec odloži Twitter. Janša mu je odgovoril, da bo težko, ampak da bo poskusil.”

https://twitter.com/BRajgelj/status/1337143791707418631

https://twitter.com/p_zoran/status/1337144472560340993

Drugi vrhunec sinočnje oddaje je izjava Alenke Bratušek, da so “ljudje siti Kacina, ki je pravzaprav grožnja na dveh nogah”.

Alenka Bratušek: “Glejte na začetku je bilo povedano, da slovenski vlak drvi v prepad in jaz moram reči, da se s tem zelo strinjam. Vlada je absolutno pogrnila pri reševanju virusne krize, imamo najslabši rezultat v Evropi. Za en avtobus ljudi nam umre vsak dan, pa poslušamo hvalospeve obrestnim meram. Napaka, ki jo je vlada naredila, je, da je ukrepala prepozno. Govorim v tistem poletnem času in druga stvar – velika napa je to, da to krizo rešuje z grožnjami in ne s prošnjami. “Ljudje so siti Kacina, ki je pravzaprav grožnja na dveh nogah, zato ljudje pravzaprav ne spoštujejo ukrepov.”

Marjan Šarec pa je sinoči že napovedal, da je LMŠ pripravljena za mandatarja podpreti tudi Karla Erjavca. Ko že govorimo o komunikacijskih strategijah, je morda takšna izjava prišla vsaj za Karla Erjavca prepozno, vsekakor pa po seji s poslansko skupino.

Marjan Šarec: “Vlado je treba zamenjati zato, da bomo dobili takšno vlado, ki bo reševala samo epidemijo in življenja. Tokrat zares, ne samo s preleti letal. Podprli bomo pa v LMŠ-ju tistega, ki bo imel 46 glasov. Mi kot druga največja stranka smo se odrekli mandatarstvu, ker vemo, kaj je pomembno za državo.”

Kaj pa dvomi o mandatarstvu Jožeta P. Damijana, ki jih je izrazil ta teden, je Šarca provocirala voditeljica? “Moja izjava ni bila kritika, hotel sem povedati, da boš težko mandatar, kar je povedal tudi predsednik DZ-ja Zorčič, če govoriš, da bo zate osebno to katastrofa”. Ampak če bo Damijan skupaj z njimi zbral potrebnih 46 glasov, ga bodo prav tako podprli. “Če pa bo to gospod Erjavec, bomo podprli tudi njega. Kot druga največja stranka imamo predvsem odgovornost do države,” je povedal Šarec.

Glede na izid včerajšnjega sestanka v DeSUS-u in kasneje tudi nastopov predstavnikov strank v Tarči bi lahko rekli, da je “zimska ofenziva” v dokončnem spopadu preložena na pomlad, predvsem pa na čas, če se izrazimo v terminologiji Vojne zvezd, ko bo končana epidemija v galaksiji.

COMMENTS

Wordpress (0)