Slavoj Žižek: “Odpor proti cepljenju me pušča brez besed. Ali zaklepanje deluje? Poglejte Vietnam in Avstralijo” – TOPNEWS.si

Slavoj Žižek: “Odpor proti cepljenju me pušča brez besed. Ali zaklepanje deluje? Poglejte Vietnam in Avstralijo”

Slavoj Žižek: “Odpor proti cepljenju me pušča brez besed. Ali zaklepanje deluje? Poglejte Vietnam in Avstralijo”

V intervjuju za dnevnik Berliner Zeitung je slavni filozof spregovoril o Covid krizi

Eden najslavnejših in najvplivnejših svetovnih filozofov Slavoj Žižek je te dni v intervjuju za nemški dnevnik Berliner Zeitung spregovoril o Covid krizi in izrazil svoje misli o trenutnem stanju sveta in človeštva. Povod za pogovor je njegova nova knjiga “Pandemija!: Covid-19 pretresa svet”, ki je izšla marca letos.

Ko govori po Skypeu iz svojega stanovanja v Ljubljani v času, ko v Sloveniji na dan umre do 50 smrtnih žrtev zaradi Covida-19 (“Če to povežete z velikostjo moje države, imamo eno najslabših stopenj smrtnosti na svetu”), Žižek priznava, da se duševno ne počuti ravno najbolje.

“Sem v depresivnem stanju. Vsa ta izolacija se bo nadaljevala do pomladi. Poleg tega me iracionalni odpor mnogih ljudi pušča brez besed. Polovica prebivalstva na Hrvaškem je dejala, da ne želi biti cepljena.”

In ali se bo cepil? “Takoj, ja. Zakaj pa ne? Imam 71 let, imam sladkorno bolezen in sorazmerno visok krvni tlak. Izpolnjujem vse postavke na seznamu, zaradi katerih ste ranljivi.”

Izolacija po njegovih besedah ni težka. Deluje brez težav, na prenosnem računalniku lahko stori vse.

Državni nadzor
Ne zaupa ljudem, ki pravijo, da je socialna izolacija tako strašna. “Družbeno smo povezani bolj kot kdaj koli prej. Nadzira nas država. Oblasti preiskujejo, kam gremo, kaj počnemo. Država sprašuje, kako smo, ali smo prehlajeni. In pomislite na vse digitalne spremembe! Nikoli nisem toliko uporabljal telefona ali računalnika kot danes. “To resnično sovražim. Pravzaprav sem rad sam. Toda veliko lažje nas je doseči, ko delamo od doma, tudi zasebno. Še nikoli se nisem počutil tako povezan. Resnično pogrešam pristno osamljenost, resnično osamljenost.”

Žižek nima odgovora na vprašanje, zakaj se nekatere države bolje spopadajo s krizo. Meni, da je vse skupaj precej paradoksalno. “Sprva so bili Čehi in Poljaki svetovni prvaki v boju proti virusu. Ne vem, kaj se je zgodilo poleti, a vse se je spremenilo. Sprva je bila tudi Francija zelo učinkovita. Nato so številke eksplodirale.

Zdaj ima Nemčija težave. Zelo sem previden, ko kot razloge za rast okužb navajam kulturne posebnosti. Najprej so mi levo usmerjeni prijatelji govorili, da se postsocialistične države bolje borijo z virusi in medsebojno kažejo več solidarnosti kot zahodne, neoliberalne države. Danes pa to ni več tako. «Dejstvo, da se Kitajci trenutno dobro spopadajo z virusom, to še nič ne pomeni.

“To, kar bi rad povedal: kulturni klišeji ne pomagajo pri analizi. V Nemčiji se stanje iz dneva v dan slabša. Umrlih je veliko več, čeprav je Nemčija disciplinirana družba. In kaj počnejo voditelji? Namesto da bi priznali zapletenost razmer, nenehno imenujejo krivce. “Najprej so to bili mladi žurerji. Nato lastniki restavracij. Zdaj so to pisarne in službe.”

Mehki lockdown
Prvi lockdown je bila po mnenju filozofa “prijetna travma”. “Mnogi so to videli kot neke vrste počitnice. Želeli so preživeti čas z otroki, se malo sprostiti, izklopiti misli.” Skrbi ga, da mu večina ekonomistov, ki jim zaupa, govori, da bodo spomladi 2021 gospodarske razmere težke.

“Ljudje v to dvomijo. Mnogi zagovarjajo mehki “lockdown”. Toda ali ni poletje 2020 pokazalo, da ni uspel? mehki lockdown je iluzija! Znebiti bi se morali ideje, da ta srednja pot deluje. Edina stvar, ki deluje, je “trda zapora” – in to samo, če je število okuženih še vedno obvladljivo. Avstralija je pokazala, kako se to počne. In Vietnam to počne pravilno. Še ena zgodba o uspehu. Zgodnji, trdi lockdown ne samo da deluje, ampak je ekonomsko najboljša rešitev.”

Je kaj upanja? “Lahko upamo, vendar na paradoksalen način! Zagovarjam pogum brezupnosti. Če želimo upati, bi morali sprejeti, da je našega starega življenja konec. Prej ko to priznamo, tem bolje.”

Žižek ima zanimivo teorijo o tistih, ki nasprotujejo ukrepom:

“Vsakdanje življenje nas zdaj dela filozofe, čeprav neumne filozofe. Mislim, da je super, da obstajajo ljudje, povsem običajni povprečni ljudje, ki zdaj protestirajo proti nošenju mask in primerjajo maske z nagobčniki in sebe s psi. Končno razmišljajo – morda prvič v življenju – o dostojanstvu in človečnosti. Pandemija je v nas zbudila najboljše in najslabše. Mnogi zdravniki in medicinske sestre tvegajo svoja življenja, rešujejo življenja drugih. Mislim, da so to primeri čiste lepote. Zato pravim, da našega dostojanstva ne ogrožajo zaščitni ukrepi in maske. Nasprotno: ti ukrepi so dokaz naše človečnosti.”

COMMENTS

Wordpress (0)