(VIDEO) Poslanska skupina Desusa “upočasnila” mandatarske ambicije Karla Erjavca in s tem “preložila” napovedano glasovanje o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poslanska skupina Desusa “upočasnila” mandatarske ambicije Karla Erjavca in s tem “preložila” napovedano glasovanje o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi

(VIDEO) Poslanska skupina Desusa “upočasnila” mandatarske ambicije Karla Erjavca in s tem “preložila” napovedano glasovanje o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi

Po nekaj manj kot treh urah je Karel Erjavec brez izjave zapustil prostore državnega zbora, komunikacijo z novinarji pa je ponovno prevzel vodja poslanske skupine Franc Jurša. “Moram reči, da je bil današnji sestanek zelo konstruktiven. Pravzaprav takšen, kot smo si ga na nek način tudi želeli. Jaz mislim, da smo zelo blizu poenotenja stališč znotraj stranke.”

Jurša je dejal, da se je Karel Erjavec za ponedeljkov nastop pred poslansko skupino opravičil.

“Moram pa tudi priznati, da je predsednik stranke gospod Erjavec ocenil in na nek način se tudi opravičil, da mogoče v petek, (Jurša je verjetno imel v mislih ponedeljek) ni bila najboljša razprava”.

Na vprašanje, zakaj naj bi se Erjavec opravičil, je Jurša dejal, da “zaradi tega, ker je na dnevni red uvrstil določene stvari, na katere se v tistem trenutku poslanci nismo pripravili”. Jurša pa ni natančno definiral, kaj je bilo tisto, “na kar poslanci niso bili pripravljeni”.

Seveda gre za predlog, po katerem bi stranka Desus na vrat na nos zapustila Janševo koalicijo.

Jurša je dejal, da so se dogovorili, “da bodo skupaj, v kolikor bo to tudi interes SMC, oblikovali skupino, v kateri bomo pripravili določene zadeve okrog samega povezovanja med obema poslanskima skupinama. In seveda na osnovi dogovorjenega pričakujemo, da se bo to zgodilo v prihodnjem tednu po tem sestanku oziroma oblikovanju skupnih stališč, na osnovi tega dogovora pa se bodo sklicali organi stranke, najprej izvršilni odbor stranke in potem še svet stranke. Tam se bodo pač opredeljevali člani teh dveh teles, v kateri smeri bo stranka šla v prihodnje”.

Pravzaprav je po današnji tiskovni konferenci bolj zanimivo tisto česar Jurša ni povedal, kot pa tisto, kar je povedal. Jurša je na kratko povedal, da DeSUS ostaja v koaliciji ter da bodo v poslanski skupini preučili možnost morebitnega sodelovanja s poslansko skupino SMC.

Preprosto povedano, to pomeni, da Desus ne bo zapustil Janševe koalicije, preden ne bo v to prepričal SMC-ja ali večine poslancev SMC-ja. Jurša se je namreč zelo potrudil, da je ostal nedefiniran, vendar na družbenih omrežjih so se takoj pojavile številni prevodi Jurševih besed. To bo seveda bistveno spremenilo dinamiko alternativne koalicije, ki naj bi, kot je bilo sprva napovedano, enotno podprla Erjavca za mandatarja.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1337066147653570561

V prevodu naj bi po mnenju komentatorjev na družbenih omrežjih to pomenilo: “Šele, če bomo 100 odstotni, da izstop iz @vladaRS ne pomeni predčasnih volitev, smo zraven”.
Še bolj zanimiv je odziv na družbenih omrežjih prevod številka II: “Sami ne odidemo, ker potem gremo v opozicijo. Ker bi Karel rad bil PV, rabimo koalicijo, zato gremo samo skupaj, ali pa nihče. In skupaj lahko obvladamo podivjane lokostrelce, se znebimo Levice in obdržimo svoje privilegije”.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1337073270789648387

Jurša je očitno dobro zmedel tudi uradne medije oziroma tiste, ki pač po definiciji objavljajo “uradno verzijo”. Na vprašanje, ali Desus ostaja v koaliciji, je Jurša dejal: “Itak, saj nismo rekli, da gremo v tem trenutku iz koalicije”.

Zbrani novinarji so sicer razplet interpretirali tudi v smeri, da je pravi predsednik DeSUS-a pravzaprav Franc Jurša in poslanska skupina. “Najprej bo poslanska skupina sama pri sebi odločala o tem, kako zadevo vidi v prihodnje. Potem se bo to prineslo seveda na organe stranke, ker oni seveda v skladu z našim statutom odločajo o tem v kakšni koaliciji bo dejansko stranka.”

https://twitter.com/antibirokrat/status/1337091666201735172

Stališče poslanske skupine in izid današnjega sestanka med Erjavcem in poslansko skupino je razočaral nasprotnike Janševe vlade, ki so pričakovali, da bo Desus že prihodnji teden na organih stranke potrdil odhod iz koalicije in da bi še pred božičem prišlo do glasovanja o konstruktivni nezaupnici.

https://twitter.com/MatejaZvizej1/status/1337091772355403778

“Zdaj se pa umirite! A smo gledali isto tiskovko? Jurša je rekel, da o tem, v kateri koaliciji bodo, odločajo organi stranke. Svet in IO. Oboji se sestajajo naslednji teden. Smirite doživljaj,” je najbolj razočarane miril eden od tviterašev.

COMMENTS

Wordpress (0)