Odločilni dnevi – Erjavec nadaljuje pogovore o podpori “alternativni vladi” s poslanci DeSUS-a – V ponedeljek že sklican izvršilni odbor in svet stranke – TOPNEWS.si

Odločilni dnevi – Erjavec nadaljuje pogovore o podpori “alternativni vladi” s poslanci DeSUS-a – V ponedeljek že sklican izvršilni odbor in svet stranke

Odločilni dnevi – Erjavec nadaljuje pogovore o podpori “alternativni vladi” s poslanci DeSUS-a – V ponedeljek že sklican izvršilni odbor in svet stranke

Kot je v ponedeljek napovedal novi predsednik DeSUSA-a, bodo poslanci DeSUS in vodstvo stranke danes nadaljevali pogovore glede položaja v koaliciji.

Karl Erjavec je namreč v ponedeljek, le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika stranke, predlagal odhod iz vlade Janeza Janše. Poslance je, vsaj sodeč po nekaterih insajderskih informacijah, tako hitra odločitev za odhod iz vlade presenetila.
Po nekaterih, sicer neuradnih informacijah, naj bi Janševo vlado še naprej podpirala največ dva poslanca od petih, ki sestavljajo poslansko skupino DeSUS-a.

https://twitter.com/Fitzroy1985/status/1336841886611476480

Včeraj se je med novinarji širila informacija, da naj bi poslanci pred današnjim sestankom z Erjavcem podali “neko skupno izjavo”, da naj bi še naprej podpirali Janševo vlado. Vendar se to očitno ni zgodilo in je šlo le za medijski spin, ki pa se ni pokazal kot točen. Večina poslancev naj bi bila vendarle lojalna Karlu Erjavcu, predvsem pa sklepom, ki naj bi jih v ponedeljek sprejel izvršilni odbor stranke DeSUS in nato še svet stranke.

Erjavec ima očitno za sabo oba ministra, Podgorška in Gantarja. Slednji je v ponedeljek sicer zanikal, da bi mahal z odstopom, če njegovi predlogi ne bodo sprejeti. “Če pa bom seveda ocenil, da imam popolnoma zvezane roke, potem pa seveda bom razmišljal tudi o tem”. Sinoči na Brdu vlada ni sprejela niti Gantarjevih predlogov o dodatni zaostritvi niti Počivalškovih o delnem sproščanju ukrepov.

Čeprav Karl Erjavec pogovorov, ki jih ima s političnimi liderji, ne komentira, pa je vedno več informacij, da naj bi bil mandatar za sestavo nove vlade prav Karl Erjavec.

“Sprašujejo me, če bi se pridružili projektu KUL, medtem ko JPD za Delo izjavi, da bi bilo mandatarstvo zanj “katastrofa s kariernega, družinskega in finančnega vidika”. Ne, takšne katastrofe res nikomur ne privoščim”, je včeraj na Twitterju zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

“Se mi dozdeva, da ima Erjavec Napoleonov sindrom, ekipa #KUL pa sindrom francoskega dvora 16. stoletja”, je na Twitterju zapisal Zmago Jelinčič, ki je sicer v ponedeljek dejal, da ne pričakuje spremembe vlade.

Erjavec se je v torek sešel tako s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem kot prvakom SMC Zdravkom Počivalškom. Koalicija ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, namreč vabi DeSUS in SMC v novo vlado.

Če bodo zbrali potrebnih 46 glasov, naj bi do glasovanja o konstruktivni nezaupnici prišlo “še pred božičem”, pravijo v neformalnih pogovorih v opozicijskih strankah, ki sicer za mandatarja predlagajo Jožeta P. Damijana, a da bi lahko podprli Erjavca, ni zavrnil nihče v KUL.

COMMENTS

Wordpress (0)