Avstralija bi lahko svoje cilje glede zmanjšanja izpustov ogljika presegla do leta 2030 – TOPNEWS.si

Avstralija bi lahko svoje cilje glede zmanjšanja izpustov ogljika presegla do leta 2030

Avstralija bi lahko svoje cilje glede zmanjšanja izpustov ogljika presegla do leta 2030

Avstralija bi lahko presegla svoj cilj zmanjšanja emisij ogljika po Pariškem sporazumu do leta 2030, ne da bi upoštevala že dosežene cilje iz prejšnjih podnebnih sporazumov, je dejal energetski minister Angus Taylor.

Zadnja projekcija je pokazala nenaden preobrat za enega največjih svetovnih izdajateljev televizijskega programa na prebivalca, prikazali pa jo bodo pred sobotnim podnebnim vrhom Združenih narodov, ob peti obletnici Pariškega podnebnega sporazuma leta 2015.

Avstralska politika vključevanja starih ogljičnih dobropisov v prihodnje cilje glede emisij je bila glavna ovira na podnebnem vrhu OZN lani, ko so bili glavni onesnaževalci pod pritiskom na agresivnejše ukrepe za boj proti globalnemu segrevanju.

OZN in Združeno kraljestvo skupaj prirejata sobotni spletni vrh, da bi države spodbudile k nadgradnji svojih obljub o zmanjšanju emisij, ki bodo pomagale omejiti dvig svetovne temperature na 1,5 stopinje Celzija.

“Ko se zavežemo, obveze izpolnimo”

Sedaj se predvideva, da bodo avstralski ogljični izpusti do leta 2030 znašali 29 odstotkov pod ravnjo iz leta 2005 (v primerjavi s svojim pariškim ciljem zmanjšanja izpustov ogljika za 26 do 28 odstotkov), glede na to, kaj bi lahko dosegli z vlaganjem 13 milijard ameriških dolarjev v tehnologijo, kar je vlada predstavila septembra.

“Ko se zavežemo, obveze izpolnimo. Imamo jasen načrt za izpolnitev in preseganje cilja do leta 2030, posodobljene napovedi pa odražajo močno uspešnost Avstralije,” je dejala Taylor.

Avstralija, največja svetovna izvoznica premoga in utekočinjenega zemeljskega plina, po pričakovanjih tehnološkega načrta pričakuje, da se bodo njihove emisije leta 2030 zmanjšale na 436 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida v okviru tehnološkega načrta

Stališče konservativne vlade se je v zadnjem letu spremenilo, ko se je premier Scott Morrison lotil promocije zemeljskega plina, zajema ogljika in zelenega vodika pri prehodu na čistejšo energijo.

Zelene skupine, ki silijo Avstralijo k ambicioznejšim korakom, da bi opustila fosilna goriva, zlasti po grozljivem požaru lani poleti, dvomijo v napovedi.

“Razmere so kritične in ne moremo izgubljati časa za tvegane, nedokazane tehnologije,” je dejal izvršni direktor avstralskega Greenpeacea David Ritter.

COMMENTS

Wordpress (0)