“Vojaki, se bojimo sovražnih raket? Ne! Se bojimo sovražnih pušk? Ne! Se bojimo besed pevke? Odkar jih je izrekla, spet močimo posteljo” – Boštjan Gorenc Pižama na Twitterju cinično o odločitvi sindikata SV, da bodo proti Jadranki Juras vložili odškodninske tožbe – TOPNEWS.si

“Vojaki, se bojimo sovražnih raket? Ne! Se bojimo sovražnih pušk? Ne! Se bojimo besed pevke? Odkar jih je izrekla, spet močimo posteljo” – Boštjan Gorenc Pižama na Twitterju cinično o odločitvi sindikata SV, da bodo proti Jadranki Juras vložili odškodninske tožbe

“Vojaki, se bojimo sovražnih raket? Ne! Se bojimo sovražnih pušk? Ne! Se bojimo besed pevke? Odkar jih je izrekla, spet močimo posteljo” – Boštjan Gorenc Pižama na Twitterju cinično o odločitvi sindikata SV, da bodo proti Jadranki Juras vložili odškodninske tožbe

V Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) so včeraj sporočili, da bodo zaradi stopnjevanja žaljenja in blatenja slovenskih vojakov, vsem članom SVS in pripadnikom Slovenske vojske omogočili brezplačno zastopanje s strani SVS pooblaščene Odvetniške družbe Kanduti, o.p., d.o.o. v odškodninskih tožbah zaradi povzročene škode s strani Jadranke Juras, RTV Slovenije in Dejana Baboska.

V sindikatu SVS sicer poudarjajo, da nikomur ne odrekajo pravice do demokratičnega izražanja mnenj, vendar v mejah dopustnega.

“Žalitev in blatenja slovenskih vojakov zaradi opravljanja njihovega dela v službi domovini ne bomo dopuščali in tolerirali! V odškodninskih tožbah ni dolgo trajajoče preiskave, rok za odgovor na tožbe je 30 dni in zato pričakujemo epilog v dosti krajšem času, kot pri kazenskem pregonu, učinek sodb pa bo imel večje posledice za kršitelje,” so jasni. Ob tem pa dodajajo, da upajo, da se bodo člani SVS in pripadniki SV množično odzvali na današnji poziv, saj bo le tako dosežen želen učinek v javnosti.

Jurasove je v oddaji TV Slovenija Zadnja beseda kritično ocenila sodelovanje SV na misijah v tujini: “Velika odgovornost to, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca.”

V sindikatu SVS so že pred meseci vložili kazensko ovadbo zoper režiserja filma Preboj na Menini planini, ki ja na proslavi ob dnevu državnosti na gardo SV vpil “izdajalci, izdajalci, izdajalci… “.

V kazenskem pregonu zoper Baboska po pol leta preiskava kaznivega dejanja še ni zaključena, zato v sindikatu ne vidijo smisla v kazenskem pregonu Jadranke Juras in RTV Slovenije zaradi razžalitve s sporno izjavo. “Menimo, da bomo z množičnimi odškodninskimi tožbami dosegli več in bolj učinkovito preventivno zaščitili ugled pripadnic in pripadnikov SV. Z množičnimi odškodninskimi tožbami upamo, da bomo dali vedeti vsem, da žaljenje in blatenje slovenskih vojakov za SVS ni dopustno in da bomo v bodoče odreagirali podobno v primeru javnih žalitev in blatenja slovenskih vojakov.”

Boštjan Gorenc (vzdevek Pižama), slovenski podcaster, pisatelj, komik, igralec, raper in prevajalec se je na Twitterju odzval s ciničnim zapisom, da se slovenski vojaki ne bojijo sovražnih raket in pušk. “Se bojimo besed pevke? Odkar jih je izrekla, spet močimo posteljo,” je zapisal Pidžama.

Na družbenem omrežju Facebook se je po oddaji Zadnja beseda oglasila tudi Jurasova in v izjavi za javnost zatrdila, da v oddaji Zadnja beseda, niti ob katerikoli drugi priložnosti, nikoli ni izjavila, “da slovenski vojaki hodijo na misije v tujino pobijat lokalno prebivalstvo”.
Jadranka Juras je povzela svojo izjavo: “Sama pa smatram, da je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo. Velika odgovornost to, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca.”

Jurasova je izpostavila, da je “bila v celotni razpravi tudi s strani ostalih komentatork posebej izpostavljena skrb za varnost slovenskih vojakov ter dejstvo, da je večina misij, v katerih sodelujeta slovenska vojska in policija, izobraževalne narave”.

Pripisala je: “Iz celotne razprave, v katero je bil umeščen tudi moj komentar, je tako povsem jasno, da sem govorila o splošni problematiki vojaških misij, kjer je med žrtvami vojaških spopadov tudi lokalno prebivalstvo, kar je splošno znano dejstvo. Prikrojitev moje izjave in njena zloraba v javnem diskurzu, ki so si jo dopustili določeni posamezniki in določeni mediji, je presegla vse meje dobrega okusa in jo kot takšno ostro zavračam. Žal je takšno stanje odsev slovenske politične realnosti, v katerem so pri določenem delu politike svojo domovinsko pravico našle tudi fake news. Ne glede na ta nizkotni poskus diskreditacije in ustrahovanja, pa bom še naprej glasno povedala, kadar se ne bom strinjala s potezami slovenske politike, saj je to temelj naše demokracije”.

COMMENTS

Wordpress (0)