Tesla mora zaradi kač in kuščarjev ustaviti gradnjo tovarne v Nemčiji – TOPNEWS.si

Tesla mora zaradi kač in kuščarjev ustaviti gradnjo tovarne v Nemčiji

Tesla mora zaradi kač in kuščarjev ustaviti gradnjo tovarne v Nemčiji

Na podlagi odredbe nemškega sodišča in po uspešni tožbi okoljskih združenj mora Tesla začasno ustaviti pripravljalna dela za gradnjo tovarne električnih avtomobilov nedaleč od Berlina, je v torek poročal BBC.

Proizvajalec električnih avtomobilov je krčil gozd blizu nemške prestolnice za svojo prvo tovarno avtomobilov in baterij v Evropi, vendar so nasprotniki gradnje trdili, da bi to ogrozilo habitate kač in kuščarjev.

Sodišče v Frankfurtu je odredilo prekinitev krčenja gozdov do novih študij vplivov na okolje.

Podobna sodna odločba je bila Tesli izdana v začetku leta, ko je to ameriško podjetje načrtovalo tako imenovano gigatovarno v Grunheidu, v vzhodni zvezni deželi Brandenburg. Takrat so kot razlog navedli ogroženost rastlinskega in živalskega sveta ter oskrbo z vodo.

Tesla najnovejše sodne odločbe, ki je rezultat sodnih postopkov z Unijo za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti (NABU) in Zeleno ligo, ni javno komentiral. Pravnomočna sodba še čaka.

Združenja trdijo, da bo krčenje gozdov uničilo habitate peščenih kuščarjev in nestrupenih navadnih smokulj (gož). Obe vrsti sta zaščiteni. Združenje je zaskrbljeno tudi, da bi lahko hrupno delo med zimsko hibernacijo ogrozilo plazilce.

“Tesla ni nad zakonom”

“Tudi Tesla ni nad zakonom,” je dejal Heinz Herwig Mascher, predsednik Zelene lige.

Elon Musk, direktor Tesle, je napovedal načrt gradnje tovarne, ki naj bi začela s proizvodnjo 1. julija 2021 z letno proizvodnjo 500.000 avtomobilov.

Primer Tesle je sprožil velike polemike med naravovarstveniki in obema stranema, CDU in FDP, ki se bojita, da bi lahko vse skupaj škodovalo podobi Nemčije kot poslovno prijazne države.

Tesla je od nemškega ministrstva za okolje dobil dovoljenje za začetek del na tem mestu, vendar “na lastno odgovornost”. Načrt ameriškega podjetja je bil očistiti 300 hektarjev zemljišč, na katerih se razprostira 92 hektarjev gozda, a končno odobritev dajo lokalne oblasti, ki so sprejele ugovore okoljskih združenj.

Tesla ima dve gigatovarni v ZDA in eno v Šanghaju na Kitajskem. V začetku leta je Tesla prehitel Toyoto kot najbolj produktivnega proizvajalca avtomobilov na svetu.

Tržna vrednost Tesle je letos eksplodirala, potem ko so vlagatelji začeli več vlagati v podjetje, saj je prihodnost, kjer se vsi vozijo z električnimi avtomobili, vse bolj obetavna.

COMMENTS

Wordpress (0)