Avtobusi na vodikov pogon bodo kmalu zapeljali po ulicah škotskega Aberdeena – TOPNEWS.si

Avtobusi na vodikov pogon bodo kmalu zapeljali po ulicah škotskega Aberdeena

Avtobusi na vodikov pogon bodo kmalu zapeljali po ulicah škotskega Aberdeena

Škotsko mesto Aberdeen se gospodarsko razvija odkar so v Severnem morju pred približno šestdesetimi leti odkrili nafto, ki je prevzela osrednjo vlogo v njegovi industriji.

Zdaj pa se mesto usmerja k zmanjšanju onesnaževanja zraka in zelenemu gospodarstvu. Eden od načinov, kako bodo to poskušali doseči, je uvedba voznega parka prvih dvonadstropnih avtobusov na vodikov pogon.

Petnajst vozil, ki bodo namesto ogljikovega monoksida izpuščala vodno paro, je v zaključni fazi testiranja in bo kmalu zapeljalo po najbolj prometnih mestnih progah.

Avtobusi bodo uporabljali obstoječo postajo za proizvodnjo in polnjenje vodika, ki so jo odprli leta 2015. Aberdeen pravzaprav že uporablja vozila na vodikov pogon za čiščenje ulic in trenutno proizvede 500 kilogramov vodika na dan, v treh letih pa namerava dvigniti proizvodnjo na 3,5 tone na dan.

Počasen razvoj infrastrukture

Cena enega avtobusa, ki ga je izdelalo severnoirsko podjetje Wrightbus, znaša 500.000 funtov, skupne stroške projekta v višini 8,3 milijona funtov pa bosta krili škotska vlada in EU.

Tehnologija uporabe vodika, ki ga dobimo z elektrolizo, ni novost, vendar je razvoj podporne infrastrukture počasen, kar upočasnjuje široko uporabo.

Projekti z uporabo vodikove tehnologije pa so vse pogostejši, saj si podjetja in vlade prizadevajo zmanjšati izpuste ogljika in onesnaževanje zraka, zlasti tisto, ki ga povzroča promet.

Škotska na otoku Orkney trenutno preizkuša prvi vodikov trajekt, v Angliji pa to počnejo s prvim vodikovim vlakom.

Podjetje Wrightbus pravi, da je njihove vodikove avtobuse mogoče vzdrževati in polniti po isti ceni kot dizelske. Učinkoviti so enako kot njihovi električni ekvivalenti, polnjenje pa traja manj kot 10 minut.

COMMENTS

Wordpress (0)