(VIDEO) Kitajci aktivirali umetno sonce: Po 14 letih so dobili čisti vir energije, toplejši od naše zvezde! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kitajci aktivirali umetno sonce: Po 14 letih so dobili čisti vir energije, toplejši od naše zvezde!

(VIDEO) Kitajci aktivirali umetno sonce: Po 14 letih so dobili čisti vir energije, toplejši od naše zvezde!

Peking je prvič uspešno vklopil svoj jedrsko fuzijski reaktor, tako imenovano “umetno sonce”. Reaktor je zasnovan tako, da je čisti vir energije, podoben pravemu soncu.

Reaktor HL-2M Tokamak, zasnovan za kopiranje naravnih reakcij, ki se pojavijo na Soncu, z uporabo vodikovih in devterijevih plinov kot goriva, je največja in najnaprednejša eksperimentalna fuzijska naprava na Kitajskem.

Nahaja se v jugozahodni provinci Sečuan in je bil dokončan konec lanskega leta. Reaktor pogosto imenujejo “umetno sonce” zaradi ogromne toplote in energije, ki jo proizvaja.

Tok HL-2M Tokamak uporablja močno magnetno polje za vezavo vroče plazme in lahko doseže temperature, ki presegajo 150 milijonov stopinj Celzija ali približno desetkrat več od osnovne temperature Sonca.

“Razvoj jedrske fuzijske energije ni le način za odziv na kitajske strateške energetske potrebe, ampak je tudi zelo pomemben za prihodnji trajnostni razvoj kitajske energetike in nacionalnega gospodarstva,” poroča People’s Daily.

Projekt je del kitajskega sodelovanja z mednarodnim termonuklearnim eksperimentalnim reaktorjem (ITER) s sedežem v Franciji.

ITER je največji projekt jedrske fuzije na svetu, vreden približno 20 milijard evrov (24 milijard dolarjev). V projektu sodeluje 35 držav, dokončan pa naj bi bil leta 2025.

Kitajski znanstveniki si od leta 2006 prizadevajo za razvoj manjših različic jedrsko fuzijskega reaktorja, vključno s HL-2M Tokamak.

Fuzija velja za sveti gral energije in je tisto, kar poganja sonce, vendar je doseganje fuzije izjemno težko in izjemno drago.

Z izkoriščanjem energije, proizvedene z jedrsko fuzijo, je mogoče izkoristiti skoraj neomejeno čisto energijo. Raziskovalci po vsem svetu že desetletja skušajo doseči ta cilj. Glavno vprašanje je najti cenovno ugoden način, kako vročo plazmo ohraniti v cevovodih v enem prostoru in obdržati postopek dovolj stabilen, da pride do fuzije.

COMMENTS

Wordpress (0)