Slovaška našla rešitev za boj proti koronavirusu: Množično testiranje in karantena zmanjšala okužbo za 60 odstotkov – TOPNEWS.si

Slovaška našla rešitev za boj proti koronavirusu: Množično testiranje in karantena zmanjšala okužbo za 60 odstotkov

Slovaška našla rešitev za boj proti koronavirusu: Množično testiranje in karantena zmanjšala okužbo za 60 odstotkov

Množično testiranje na koronavirus na Slovaškem je v enem tednu zmanjšalo nalezljivost za 60 odstotkov v kombinaciji s karanteno in drugimi omejevalnimi ukrepi, ocenjujejo britanski znanstveni strokovnjaki.

Slovaška je skoraj vso populacijo (približno pet milijonov prebivalcev) v kratkem času brezplačno testirala z antigenskimi testi, češ da vsi zaposleni, ki na test niso negativni, ne morejo na delo.

Tisti, za katerega se je izkazalo, da je pozitiven, je moral iti v samoizolacijo s celo družino, vsak zaposleni pa je prejel polno plačo za 10 dni izolacije.

Na test negativni so lahko šli v službo brez težav, vendar pa jim ni bilo dovoljeno odhajati v domove za ostarele, študentje pa se niso smeli vrniti domov na počitnice.

“Na primeru Slovaške smo videli trdne dokaze, da so množična testiranja v kombinaciji z zaklepanjem povzročila drastično zmanjšanje okužb s Covid-19,” je dejal angleški profesor Stefan Flash.

V Liverpoolu se podobna praksa ni izšla

Nekaj podobnega so poskusili v Liverpoolu, mestu s 500.000 prebivalci, vendar se je izkazalo, da so hitri testi zgrešili 50 odstotkov okuženih in 30 odstotkov tistih, ki so zelo nalezljivi in ki zlahka širijo krono.

COMMENTS

Wordpress (0)