Koalicija: Erjavec naj bi imel na mizi tudi odstopa obeh DeSUS-ovih ministrov Gantarja in Podgorška – TOPNEWS.si

Koalicija: Erjavec naj bi imel na mizi tudi odstopa obeh DeSUS-ovih ministrov Gantarja in Podgorška

Koalicija: Erjavec naj bi imel na mizi tudi odstopa obeh DeSUS-ovih ministrov Gantarja in Podgorška

Včeraj je po sestanku Karla Erjavca s poslansko skupino v parlamentu že zaokrožila informacija, da ima alternativna koalicija 46 glasov. Vprašanje, ki naj bi ostalo odprto pa je, kdaj naj bi sprožili padec Janševe vlade in če je sploh smiselno v sedanjih okoliščinah zdravstvene in ekonomske krize rušiti vlado.

V neformalnih pogovorih je bilo namreč precej ugibanj o tem, ali bi glasovanje o nezaupnici izpeljali še pred novoletnimi prazniki, predvsem pa, kdo naj bi vodil novo vlado.

Marjan Šarec je o ekonomistu Jožetu P. Damijanu, ki ga omenjajo kot morebitnega kandidata za mandatarja koalicije ustavnega loka (KUL), včeraj namreč dejal: “Je pa res, da se gospod Damijan včasih obnaša kot vegetarijanec na kolinah. Se pravi, da pravzaprav ne vemo čisto dobro ali je resen v svojih namerah, ker pač v vsakem intervjuju pove, da bo najbolj srečen, če bo (premier) kdo drug”.

Izjava o vegetarijancih in kolinah predsednika LMŠ je namreč poleg smeha vnesla precej ugibanj med novinarje in presenetila politične zaveznike. Šarc je sicer dodal, da so JPD-ju vse štiri stranke opozicije izrekle podporo in da še vedno upa, da bo mandatar on, toda Šarčeva izjava je več kot pomenljiva.

Če držijo nekatere informacije, da so na sestanku Karla Erjavca s poslanci DeSUS-a preigravali alternativne možnosti za primer izstopa iz vlade Janeza Janše, pogovore o tem naj bi nadaljevali predvidoma v četrtek, je bi bil včeraj na mizi celo predlog, “da bi oba ministra, zdravstveni Tomaž Gantar in kmetijski Jože Podgoršek, odstopila s funkcije, s tem pa bi DeSUS zapustil vlado Janeza Janše”.

Na vladi naj bi namreč krožili različni predlogi, da bi začeli s sproščanjem nekaterih ukrepov, s čimer pa se Tomaž Gantar naj ne bi strinjal in za to naj ne bi bil pripravljen prevzeti odgovornosti. Počivalšek medtem zagovarja postopno sproščanje dejavnosti z bolj strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je namreč včeraj pozno popoldne ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku posredoval poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije v posledičnih obremenitvah zdravstvenega sistema.

“Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili,” je navedel Gantar v dopisu Počivalšku.

Dosedanji ukrepi kljub lockdownu, ki v Sloveniji traja dlje od ostalih evropskih držav, očitno niso prinesli želenih rezultatov, kar je v pogovoru za Studio City sinoči priznal tudi predsednik SMC-ja in gospodarski minister Počivalšek, ki meni, da ukrepi ne dajejo rezultatov, ker se jih ljudje ne držijo.

Poudaril je, da je zato čas, da vlada temeljito razmisli o spremembi strategije. Sam želi iti v smeri, kot jo predlaga obrtna zbornica, kjer pravijo, da želijo “varno delati”. Nekatere storitve bi bilo po njegovem mnenju tako smiselno sprostiti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov.

Več odgovorov na vprašanja glede tega naj bi bilo jasno danes po sestanku Karla Erjavca s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom.

Zdravko Počivalšek je v ponedeljkovi oddaji Studio City sicer ocenil, da je aktualna vlada najbolj učinkovita od vseh, v katerih je sodeloval, a njeno delo vsake toliko časa zmoti “kakšna bedarija, ki nas vrže iz tira”.

Na vprašanje, ali bi SMC vstopil v KUL, če bi jo vodil Erjavec, pa je odgovoril, da sta le dve možnosti: “Ali se dogovorimo za nadaljevanje, da bomo to zgodbo peljali tako, da teh motečih vložkov pri delu vlade ne bo, ali pa gremo na predčasne volitve”.

Je pa zanimiv včerajšnji tvit predsednika NSi Mateja Tonina, v katerem opozarja, da “vsakršno snovanje koalicije, v kateri koli bo stranka Levica, pomeni tlačenje pot v predčasne volitve. Slovenija potrebuje stabilno vlado, ki jo brez Nove Slovenije ni mogoče oblikovati”.

Po vrnitvi Karla Erjavca se vrstijo pričakovanja drugih strank glede nadaljnjih potez DeSUS-a. Po pričakovanjih LMŠ-ja in SD-ja bi moralo biti že letos jasno, ali je mogoča nova vlada, v katero vabijo LMŠ, SD, Levico in SAB.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v izjavi v državnem zboru povedal, da sta z Erjavcem neuradno govorila, še preden je bil izvoljen, zdaj pa pričakuje ponovno srečanje. Če so vsi za stvar, da mora ta vlada oditi, se to po njegovem mnenju lahko zgodi zelo hitro, če ne, pa nikoli.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je Erjavcu čestital za vrnitev na vrh DeSUS-a in ugotavljal, da v teh zahtevnih časih potrebujejo izkušene politike. Erjavcu in DeSUS-u pa je po Hanovem mnenju treba dati čas za premislek, kako naprej.

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je v izjavi novinarjem dejal, da po vrnitvi Erjavca glede koalicije nimajo strahu, pričakuje pa novo dinamiko. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da se prav veliko s prihodom Erjavca ne bo spremenilo.

COMMENTS

Wordpress (0)