(VIDEO) Karl Erjavec s 146 glasovi delegatov novi predsednik stranke DeSUS; protikandidat Srečko Felix Krope jih je dobil 71 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Karl Erjavec s 146 glasovi delegatov novi predsednik stranke DeSUS; protikandidat Srečko Felix Krope jih je dobil 71

(VIDEO) Karl Erjavec s 146 glasovi delegatov novi predsednik stranke DeSUS; protikandidat Srečko Felix Krope jih je dobil 71

Foto: Žiga Živulovič jr./ Bobo

Na gospodarskem razstavišču se je ob 10.00 dopoldne začel sklepni dogodek volilnega kongresa stranke DeSUS, na katerem sta se za predsedniško mesto potegovala Karl Erjavec in Srečko Felix Krope.

DeSUS tako danes zaključuje izredni dopisni volilni kongres in razglaša novo vodstvo stranke. Kongres DeSUS-a je zaradi epidemije novega koronavirusa potekal dopisno.

Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Favorit za predsednika je bil Karl Erjavec, ki se v politično igro vrača na velika vrata.

Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrnil na čelo DeSUS. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Na mestu predsednika stranke bo Erjavec zamenjal Aleksandro Pivec, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki.

Glavno vprašanje je, ali bo Erjavec stranko po izvolitvi popeljal iz Janševe vlade. Informacije o tem so različne. Od tega, da je Janezu Janši obljubil, da Desus ne bo prvi rušil vlade, do tega, da naj bi Karl Erjavec postal celo mandatar za sestavo nove koalicijske večine.

Erjavec je v nagovoru po razglasitvi stranke napovedal, da se bo v ponedeljek sestal z vodstvom stranke in poslansko skupino, da dorečejo, kako bodo šli naprej “v teh zelo zahtevnih razmerah”.

Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl.

Prenos si lahko ogledate na Topnews.si.

COMMENTS

Wordpress (0)