Orban še vedno ne želi glasovati za proračun Evropske unije in načrt okrevanja – TOPNEWS.si

Orban še vedno ne želi glasovati za proračun Evropske unije in načrt okrevanja

Orban še vedno ne želi glasovati za proračun Evropske unije in načrt okrevanja

Madžarska še vedno ni pripravljena sprejeti dejstva, da je finančni paket iz evropskega proračuna pogojen s spoštovanjem vladavine pravna, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Zavrnil je predlagano zavezujočo izjavo, ki razlaga pravilo spoštovanja pravne države. Za razliko od Madžarske pa so poljske oblasti včeraj sporočile, da bi lahko na podlagi take izjave potrdile sprejetje svežnja pomoči, piše Reuters.

Madžarska in Poljska sta blokirali sedemletni proračun EU in načrt okrevanja

Spomnimo, Madžarska in Poljska sta blokirali predlog sedemletnega proračuna EU in sanacijski načrt v vrednosti več kot 1800 milijard evrov, ker se ne strinjata z mehanizmom, po katerem so evropska sredstva pogojena z vladavino prava.

Orban: Glede dogovora o proračunu se ne mudi

“Za nas ta rešitev, dodajanje neke izjave kot opomnika na papirju, ne bo delovala. Madžarska vztraja, da je treba ti dve stvari ločiti,” je dejal Orban na javnem radiu. Dodal je, da ni treba hiteti s sporazumom o proračunu Evropske unije.

“Pustimo pravni status quo nespremenjen in vse bo potekalo gladko in hitro,” je dejal.

85 odstotkov Madžarov podpira članstvo v Evropski uniji

Madžari so glede tega vprašanja zelo razdeljeni, kaže raziskava možganskega “think-thanka” Median, izvedena v začetku tega tedna. Približno polovica državljanov podpira Orbanovo stališče, da želi EU prisiliti Madžarsko, da uvede predpise o priseljevanju. Približno tretjina državljanov meni, da je spoštovanje vladavine prava na Madžarskem nezadostno. 85 odstotkov državljanov podpira članstvo v Evropski uniji.

Kritiki ocenjujejo, da je Orban v času svoje vladavine sistematično spodkopaval demokratične pravice, svobodo medijev, izobraževanje in nevladni sektor.

Poljski podpredsednik vlade Jaroslaw Gowin je v četrtek po pogovorih v Bruslju namignil, da bi lahko bila takšna ureditev sprejemljiva za Poljsko, ki skupaj z Madžarsko grozi z vetom.

“Ta rešitev, če priložimo neko izjavo, kot je opomnik, na samoleplivem papirčku, pritrjenem na list papirja, pri nas ne deluje,” je dejal Orban za javni radio. “Madžarska vztraja pri ločitvi obeh stvari,” je po poročanju Reutersa dejal Orban.

COMMENTS

Wordpress (0)