Bo Janezu Janši uspelo “nevtralizirati” tudi “največjo opozicijsko stranko” Pro Plus? – Novi lastnik, češki poslovnež Petr Kellner, ki se mudi v Ljubljani, naj bi se srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo – TOPNEWS.si

Bo Janezu Janši uspelo “nevtralizirati” tudi “največjo opozicijsko stranko” Pro Plus? – Novi lastnik, češki poslovnež Petr Kellner, ki se mudi v Ljubljani, naj bi se srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo

Bo Janezu Janši uspelo “nevtralizirati” tudi “največjo opozicijsko stranko” Pro Plus? – Novi lastnik, češki poslovnež Petr Kellner, ki se mudi v Ljubljani, naj bi se srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo

Najbogatejši Čeh Petr Kellner, ki je nedavno dobil zeleno luč evropskega regulatorja za prevzem sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus, naj bi se te dni, po naših informacijah, mudil v Ljubljani. Kakšen je pravi namen njegovega obiska v Sloveniji ni znano, najverjetneje pa se bo srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1314170846336954369

Janez Janša, ki v svojih tvitih Pro Plus omenja kot največjo opozicijsko stranko, je 8. oktobra, ko je Evropska komisija ameriški družbi Warner Media odobrila prodajo večinskega deleža oziroma srednjeevropskega dela družbe, na Twitterju zapisal: “Največjo opozicijsko stranko 24ur POP TV so pravkar prodali”.

Prodaja Pop TV, prevzem je vreden zajetnih 1,1 milijarde evrov, je že nekaj časa predmet zanimanja Janeza Janše, ki naj bi že pred uradno prodajo poskušal stopiti v stik s skrivnostnim češkim poslovnežem. Do srečanja naj bi prišlo prav ob obisku Petra Kellnerja v Ljubljani. Kellner, najbogatejši Čeh in lastnik češke investicijske skupine PP, ki posluje v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, sredstva skupine pa po podatkih s konca leta 2018 presegale 45 milijard evrov. Petr Kellner naj bi bil po podatkih Forbsa “težak” okoli 15,5 milijarde dolarjev.


Prevzem so z odobravanjem komentirali tudi na Novi 24 TV, kjer so ob novici, da Pop TV s koncem oktobra prihaja v češke roke, zapisali “Konec fake newsa? Evropska komisija odobrila prodajo največjega komercialnega medija novemu lastniku”.

“Po nekaterih informacijah, v komercialni medijski hiši že vlada panika, saj jih skrbi, da se bo v kratkem spremenila uredniška politika. Evropska komisija je namreč odobrila prodajo srednjeevropskega dela družbe CME češkemu poslovnežu Petru Kellnerju,” so zapisali na Novi24 TV.

CME je sicer imel namen Pro Plus prodati nizozemski družbi United Group, ki je v Sloveniji tudi lastnica operaterja Telemach, vendar pa je od prodaje odstopil. V prestižni bitki je bil očitno bolj uspešen od Dragana Šolaka Petr Kellner. Agencija za varstvo konkurence Draganu Šolaku ni dala dovoljenja za prevzem POP TV-ja. Petr Kellner, lastnik češke investicijske skupine PPF, se je z družbo AT&T na koncu dogovoril za nakup večinskega deleža v skladu CME. AT&T ima v CME 64 odstotni delež, vendar pa dejansko obvladuje 75 odstotkov družbe.

Konec fake newsa? Evropska komisija odobrila prodajo največjega komercialnega medija novemu lastniku

“Pod Pro Plus spada tudi portal 24ur.com, ki je na prvem mestu po bruto vrednosti oglaševanja na spletnih straneh, je poročala Demokracija. Kar med drugim tudi pomeni, da se s prodajo morda obeta izguba glavnega morilskega orožja v rokah tranzicijske levice,” so oktobra zapisali na Nova24TV.

Po prevzemu Planet TV, ki je od oktobra uradno del madžarske skupine TV2 bi v primeru, če se bo Janezu Janši uspelo “ujeti” z lastnikom Pop TV-ja Petrom Kellnerjem, vladajoča garnitura dobila v roke ključ do najbolj vplivne medijske hiše v državi. Konec lanskega leta je imela Pop TV v osrednjem televizijskem terminu 9,1 odstotno gledanost in 34 odstotni delež vseh, ki so spremljali televizijske vsebine v živo ali pa z zamikom, na isti dan.

Televizija pa je pomembna tudi za oglaševalce. Po podatkih Mediane je v letu 2017 prevladovala s 33,5 odstotnim deležem, poleg tega pa seveda ne gre zanemariti še deleža Kanala A in ostalih, ki sodijo pod isto okrilje. Zunaj vpliva vladajoče politike bi tako ostala le še RTV SLO od “velikih” televizij.

Glede na “negotov izid bitke med Urbanijo in Veselinovičem, kjer ima močneje orožje – denar v rokah – Urbanija, ki bi v primeru dolgega obleganja dobesedno “izstradal” kolektiv STA-ja in na ta način dosegel zamenjavo Veselinoviča, bi koaliciji Janeza Janše pravzaprav uspelo zaokrožiti medijski prostor.

Madžarska TV2, ki je prevzela Planet TV, ima sicer v svojem portfelju 14 televizijskih kanalov in je v Sloveniji s prevzemom Planet TV-ja dodala še tri. Novi izvršni direktor Planet TV je postal Bolgar Pavel Stančev, ki že opravlja funkcijo izvršnega direktorja na TV2, in se dobro pozna s premierjem še iz časov, ko je Planet TV obvladovala Grška Antenna Group.

COMMENTS

Wordpress (0)