(VIDEO) Zakaj pogovori Karla Erjavca z različnimi politiki bolj spominjajo na pogovore “mandatarja za sestavo nove vlade” kot pa nekoga, ki prevzema in se bori “zgolj za” funkcijo predsednika v eni od političnih strank? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj pogovori Karla Erjavca z različnimi politiki bolj spominjajo na pogovore “mandatarja za sestavo nove vlade” kot pa nekoga, ki prevzema in se bori “zgolj za” funkcijo predsednika v eni od političnih strank?

(VIDEO) Zakaj pogovori Karla Erjavca z različnimi politiki bolj spominjajo na pogovore “mandatarja za sestavo nove vlade” kot pa nekoga, ki prevzema in se bori “zgolj za” funkcijo predsednika v eni od političnih strank?

Čeprav včeraj ni bil črni petek v slovenski politiki, pa je bila dinamika dogajanja precej intenzivna in podobna nekakšnemu super četrtku. Potem ko je prišla v javnost informacija o srečanju Karla Erjavca s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, se je Erjavec včeraj zjutraj sestal na sedežu SMC-ja skupaj z Zdravkom Počivalškom in Igorjem Zorčičem.

Kako dolgo je srečanje trajalo, ni jasno, saj smo novinarji in snemalci prišli na kraj dogodka prepozno. Nekaj pred deseto zjutraj je bilo vse skupaj že končano in kamere so ujele le še v hrbet Igorja Zorčiča, ko je prihajal v državni zbor.

Jutranji sestanek Karla Erjavca na sedežu SMC, ki naj bi se odvil menda na pobudo Zdravka Počivalška, so vsi akterji – tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič – zapustili brez komentarjev.

Sta pa Janševi koalicijski partnerici menda neuradno našli več skupnih točk. Prav tu pa gredo ugibanja v dveh smereh. Prva smer razmišljanja je, da bosta DeSUS in SMC, predvsem pa Počivalšek in Erjavec, naprej znotraj Janševe koalicije delovala kot “blok” in nastopala bolj enotno ter postavljala “meje” Janševi SDS, ki je sedaj dominirala.

Janša do sedaj pravzaprav znotraj vlade ni imel pravega sogovornika, saj je bil Počivalšek sam prešibak, medtem ko sta ostala koalicijska partnerja NSi in DeSUS pod prejšnjim vodstvom praktično bolj poslušala in si nista upala niti pomisliti na to, da bi resno kontrirala Janezu Janši.

V kuloarjih namreč kroži krilatica o tem, kakšna je razlika med sejami vlade pri Marjanu Šarcu in pri Janezu Janši. Pri Šarcu so bile tako kratke seje, “da ministri niti niso uspeli popiti kave”, medtem ko ima Janez Janša daljše monologe, ministri pa s sklonjeno glavo brez razprave poslušajo”.

“Blok” Počivalšek Erjavec je seveda scenarij, po katerem ostaja koalicija v sedanji sestavi do naslednjih rednih ali izrednih volitev. Janša naj bi namreč v tem primeru, če bi mu postalo preveč “neudobno” znotraj te nove konstelacije sil v koaliciji, “insceniral” izredne volitve že spomladi prihodnje leto, torej še pred predsedovanjem Svetu EU.

Drug scenarij, da bi prišlo do menjave vlade, ki se že nekaj časa preigrava na političnem parketu, pa je možen samo in edino v enem primeru, kot nam je včeraj v enem stavku povedal dober poznavalec zakulisja slovenske politike, tudi razmer v DeSUS-u: “Nova koalicija je možna samo v enem primeru in to je, da bo Erjavec predsednik vlade, sicer takšne koalicije ne bo in z drugim mandatarjem nima nobenih možnosti”

Pogovori Karla Erjavca z različnimi politiki pred današnjim začetkom glasovanja na volilnem kongresu DeSUS-a namreč bolj kot na “predstavitvene” pogovore nekoga, ki se bori za prevzem najvišje politične funkcije v eni od parlamentarnih strank, spominja na nekoga, ki nastopa v funkciji “mandatarja za sestavo nove vlade”.

Franc Jurša, ki je eden od bolj duhovitih poslancev, ki v preprostem jeziku ob uporabi ZKP (zdrave kmečke pameti), pa je že malo naveličan stalne medijske pozornosti, je včeraj sicer slikovito dejal, da bi vprašanje o tem morali nasloviti kam drugam. “Verjetno bi morali to vprašanje nasloviti na čisto drugi naslov, ” je dejal Jurša. Ve se kam, na koalicijo KUL.

Na vprašanje, ali vidi v tem kaj zrna soli, je Jurša dejal “vidim zelo malo”, nato pa malo pomislil in dodal “ali pa nič”.

“Zdi se mi normalno, da se kot novi ‘wannabe’ predsednik stranke, ki je z nami v koaliciji, menda je v redu, da se pogovorimo,” je v komentarju sestanka bil slikovit poslanec Branislav Rajić iz SMC-ja.

SMC, seveda, je povezovalna stranka, nikoli ne odklonimo sodelovanja z nikomer, ko smo prejeli to povabilo smo se seveda odločili, da se pogovora udeležimo. Kaj pa je bilo to, bom pa še izvedela,” je pred koalicijskim sestankom na Brdu pri Kranju dejala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Notranji minister Aleš Hojs, ki sicer slovi poleg ostalega po odprti komunikaciji z novinarji in ima kot eden redkih “licenco”, da jasno razlaga tudi politična stališča SDS-a, pa je včeraj ob robu dogajanja v državnem zboru dejal, da ga pogovori Erjavca z različnimi politiki ne skrbijo pretirano. Aleš Hojs: “Jaz mislim, da nemira ni. Mislim, da je član stranke še zmeraj in mislim, da kandidira za predsednika. Organi stranke pa so se odločili, da so v tej koaliciji”.

Kakšna beseda o tem je verjetno padla tudi na sinočnjem koalicijskem srečanju na Brdu vsaj v neformalnem podaljšku. Na uradnem delu sestanka koalicije namreč vsaj po naših informacijah ni bilo niti govora o Janševi “blokadi” zamenjave državne sekretarke Tine Bregant, ki jo je predlagal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Čeprav je minister za zdravje Tomaž Gantar že minuli petek napovedal zamenjavo državne sekretarke Tine Bregant, vlada na današnji seji ne bo odločala o njeni razrešitvi, kar je v kontekstu celotnega političnega dogajanja, predvsem ko gre za stranko DeSUS, več kot zanimivo.

COMMENTS

Wordpress (0)