Strokovnjaki o Bidnovi energetski politiki: Pričakuje se omejitve za naftni in plinski sektor, vendar brez prepovedi frackingalede nafte in plina – TOPNEWS.si

Strokovnjaki o Bidnovi energetski politiki: Pričakuje se omejitve za naftni in plinski sektor, vendar brez prepovedi frackingalede nafte in plina

Strokovnjaki o Bidnovi energetski politiki: Pričakuje se omejitve za naftni in plinski sektor, vendar brez prepovedi frackingalede nafte in plina

Joe Biden je ameriškim volivcem ponudil radikalno drugačno vizijo ameriške energetske politike kot Donald Trump, osredotočeno na spopadanje z grožnjo podnebnih sprememb, in ta nova politika bo imela več glavnih posledic, kaže analiza svetovalnega podjetja Wood Mackenzie.

WoodMac: Ključni vpliv na oblikovanje ameriške energetske industrije bodo verjetno imela tržna gibanja

Wood Mackenzie, znan tudi kot WoodMac, je globalna raziskovalna in svetovalna skupina za energetiko, kemično industrijo in rudarstvo.

Wood Mackenzie v analizi, objavljeni na spletu, poudarja, da bo Joe Biden vstopil v Belo hišo s ciljem postavitve ZDA v smer “neto nič” emisij toplogrednih plinov do leta 2050 in vrnitve ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu. Opozarja pa tudi na velike možnosti, da bodo republikanci ohranili nadzor v senatu in poskušali čim bolj omejili doseganje Bidenovih energetskih ciljev.

“Skupaj z zvezno državo bodo še naprej pomembne politike držav članic, vendar bo razvoj trga verjetno ključno vplival na oblikovanje ameriške energetske industrije, tako kot v času Baracka Obame in Donalda Trumpa. Toda sprememba zvezne vlade bo imela nekaj pomembnih posledic,” je dejal podpredsednik Wood Mackenzie Ed Crooks.

Prvo, ki jo navaja, so spodbude za vetrne elektrarne na morju. Trumpova administracija jih je prekinila in v te namene predlagala zaprtje dela ameriške atlantske obale od Floride do Virginije. Bidnova uprava bo podpirala države in podjetja, ki želijo razviti vetrne elektrarne na morju, in bo okrepila spodbude, pravi Crooks.

Pričakuje se omejitve za naftni in plinski sektor, vendar brez prepovedi frackinga

Hkrati se pričakuje omejitve v naftnem in plinskem sektorju, vendar brez prepovedi frackinga. Vrooks se spominja, da se je Biden zavezal, da bo poostril zvezna dovoljenja za nove naftne in plinske projekte na javnih zemljiščih in vodah. Vpliv takšne politike na kopenske projekte ne bi smel biti velik, česar ne moremo trditi za obalne vrtine, čeprav bi moralo trajati nekaj časa, da postanejo vidne. Če se bo prekinitev izdajanja novih dovoljenj nadaljevala, bi se lahko do leta 2035 ameriška proizvodnja nafte in plina na morju zmanjšala za približno 30 odstotkov v primerjavi z nadaljnjim najemanjem javnih vodnih površin za takšne projekte, piše v analizi Wood Mackenzieja.

Vse to, dodaja, bi lahko povzročilo nove ovire za naftne in plinske infrastrukturne projekte.

Biden namerava uvesti tudi strožje standarde ekonomičnosti porabe goriva

Biden načrtuje tudi uvedbo strožjih standardov ekonomičnosti porabe goriva, ki naj bi pomagali pri prodaji električnih avtomobilov. Do leta 2030 bi lahko bilo na ameriških cestah zaradi teh standardov štiri milijone električnih vozil, skoraj 60 odstotkov več, kot če bi še naprej ostala veljavna pravila Trumpove uprave. Vendar dodaja, da bo vpliv tega razvoja na ameriško povpraševanje po gorivu v tem desetletju minimalen, saj štirje milijoni električnih vozil predstavljajo le približno 1,5 odstotka od skupno 275 milijonov vozil, pričakovanih na ameriških cestah leta 2030.

Čeprav je Biden ostro kritiziral Trumpovo odločitev o umiku ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in obljubil spremembo pristopa, to ne pomeni, da bo hitro začel militi sankcije, ki so bile uvedene leta 2018, meni Wood Mackenzie. Dodaja, da se pogajanja o morebitni vrnitvi ZDA k sporazumu verjetno ne bodo začela pred junijem 2021, po iranskih volitvah, in da ni nobenega zagotovila, da bosta državi dosegli dogovor.

COMMENTS

Wordpress (0)