(VIDEO) Biden predstavil svojo zunanjepolitično ekipo: S temi ljudmi namerava vrniti Ameriko na svetovni oder – TOPNEWS.si

(VIDEO) Biden predstavil svojo zunanjepolitično ekipo: S temi ljudmi namerava vrniti Ameriko na svetovni oder

(VIDEO) Biden predstavil svojo zunanjepolitično ekipo: S temi ljudmi namerava vrniti Ameriko na svetovni oder

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je včeraj uradno javnosti predstavil svojo ekipo, zadolženo za diplomacijo in nacionalno varnost.

Sestava te ekipe nakazuje preobrat v zvezi s politiko “najprej Amerika” Trumpove administracije in vrnitev k ameriški angažiranosti na globalni sceni, poroča Voice of America.

Biden je na srečanju v Wilmingtonu v Delawareju predstavil svoje sodelavce in vizijo zunanje politike, ki temelji na ameriškem prevzemanju vloge svetovnega liderja in krepitvi zavezništva v azijsko-pacifiški regiji, navaja agencija VOA s sklicevanjem na agencijo AP.

Izjavil je, da Amerika “ne bo sodelovala v nepotrebnih konfliktih”, in ocenil, da bi mu izvolitev Anthonyja Blinkena za državnega sekretarja “povrnila moralo v State Departmentu in zaupanje v njegovo vlogo”.

Biden je začel z imenovanjem člane svojega kabineta in drugih visokih funkcionarjev ter obljubil, da bo nova uprava odražala raznolikost ameriškega ljudstva.

Biden je doslej imenoval Anthonyja Blinkena (58, državni sekretar), Alejandra Mallorco (60, sekretarja za nacionalno varnost), Lindo Thomas Greenfield (68, veleposlanica OZN).

Tu je tudi John Kerry (76), nekdanji podpredsednik ZDA, ki bo posebni odposlanec za podnebne spremembe.

Evril Haynes (51) bo direktor varnostnih služb, Jake Sullivan (45) pa svetovalec za nacionalno varnost.

Nekdanja vodja Zveznih rezerv Janet Yellen bo kandidatka za finančno sekretarko, in če bo izvoljena, bi bila prva ženska na tem položaju.

Bidnove nominacije bodo morale skozi progresivno krilo Demokratske stranke, kot tudi senat, ki ga še vedno nadzirajo republikanci in katerega končna večina bo odločena po zaključenih volitvah v Georgii leta 2021.

Biden je izrazil upanje, da bo senat kmalu potrdil njegove kandidate.

COMMENTS

Wordpress (0)