Poslanka Levice Violeta Tomić v razpravi o 6. protikoronskem paketu primerjala Janševo vlado z vlado Nicolaja Ceaușescuja – “In dobro veste, kako je končal,” je dodala Tomićeva – TOPNEWS.si

Poslanka Levice Violeta Tomić v razpravi o 6. protikoronskem paketu primerjala Janševo vlado z vlado Nicolaja Ceaușescuja – “In dobro veste, kako je končal,” je dodala Tomićeva

Poslanka Levice Violeta Tomić v razpravi o 6. protikoronskem paketu primerjala Janševo vlado z vlado Nicolaja Ceaușescuja – “In dobro veste, kako je končal,” je dodala Tomićeva

DZ že več ur razpravlja o predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe in prinaša še nove. “Gre za paket ukrepov, s katerimi želimo ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva tudi za čas po epidemiji,” je dejal predsednik Janez Janša.

S šestim protikoronskim zakonom se bo podaljšal ukrep subvencioniranja čakanja na delo, pri čemer je Janša omenil, da je za manjša podjetja namesto 80-odstotnega povračila nadomestila plač s strani države, kot velja zdaj, predvideno povračilo v celoti. Kot novost je omenil delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

Koalicija ukrepe podpira, opozicija pa izpostavlja predvsem določbe, ki niso povezane z virusom. Poslanko Levice Violeto Tomić so zmotile predvsem visoke kazni za protestnike, kjer vlada po njeni oceni “epidemijo izkorišča kot izgovor za povečanje represije”. Tomićevo je očitno v jezi zaradi visokih kazni tako “zaneslo”, da je Janševo vlado primerjala z režimom nekdanjega diktatorja Ceausescuja.

Violeta Tomić: “Skratka, med žaljenjem političnih nasprotnikov in družbenih manjšin se sama sklicuje na svobodo govora. In v imenu svobode govora vaši mediji pljuvajo po vseh, ki jim niso povšeči, tukaj bi pa samo kritiko sankcionirali kar z 10 tisoč evrov. Skratka, veste dobro, da nihče ne more plačati take dragonske kazni. In kaj se bo zgodilo s temi, ki ne bodo plačali kazni. A jih boste deložirali iz stanovanj? Jih boste zapirali? Kaj boste počeli? Dajte se spomniti, kako bi bilo, če bi, ko je bil Janez v zaporu, pa so vaši pristaši protestirali pred sodišči in vršili pritisk na sodnike, če bi takrat prišli z vodnimi topovi in bi jih razpihali dol s pločnika ali pa vsakemu dali 10 tisoč evrov kazni. Veste, epidemije ni in ne sme biti nek izgovor za povečanje represije. Tako da veste, jaz sem že pri obravnavi tega zakona primerjala tole vlado z vlado Ceaușescuja v Romuniji in dobro veste, kako je končal”.

Na izvajanje Tomićeve se je odzval poslanec SDS Marijan Pojbič, ki je Tomičevi očital “ekstremizem, demagogijo in hujskanje”.

Marijan Pojbič: “Danes nismo poslušali od njih čisto nič drugega kot demagogijo, ideologijo, hujskanje, podtikanje in laži. To je strategija Levice, za katero ne bom izgubljal časa, ker je škoda. Ker enostavno ni nek politični faktor, ki bi lahko na tak ali drugačen način odločala o tem, kako funkcionira ta država. Lahko ji samo škoduje in to dela. In to ve večina državljank in državljanov. In tudi na volitvah je to jasno pokazano. Verjemite mi. Ekstremiste nimajo radi nikjer. In Levica je v tem Državnem zboru čisti ekstremist. Čisti levičarski ekstremist. In s tem zaključujem z Levico,” je dejal Pojbič ter dodal, da je šesti protikoronski paket namenjen temu, “da prebudimo gospodarstvo in to je skupni cilj, moral bi biti skupni cilj vseh političnih opcij, ne pa demagogija, velike besede, še posebej pa hujskanje, hujskanje….
In to je tisto najslabše, kar je mogoče. In danes mi se ne bi pogovarjali v tem zakonu o nobenih kaznih, če ne bi politične stranke javno hujskale, se vozile s kolesi, brez mask, poslanke in poslanci znotraj skupine. Če ne bi bilo metanja kock v policijo in vseh teh stvari, kar sem danes slišal, do tega ne bi prišlo. Da pa si nekdo poskuša tako pritlehno prisvojiti izjavo, da trdi, da je nekdo, ki je tako pritlehno obračunaval s policijo, uničeval Ljubljano, da je pa to nekdo, ki je padel z zraka ali pa ne vem od kod, pa je, glejte, laž od laži, laž na kubik… Ampak nisem želel tega povedati, prosim vas, potem vsaj ne govorite neumnosti, laži, zavajanja, ne podpihujte, ne podtikajte in ne bodite pokvarjeni. Ne morete na račun te epidemije kovati politične točke. To je nedopustno, to je skrajno neprimerno in nesramno, ne glede na to, katera politična opcija je to, katera stranka je to, ker to je nedopustno….,” je še dodal Pojbič.

Opozicija je v razpravi sicer vseskozi opozarjala, da predlog tokratnega protikoronskega zakona tako kot že nekateri njegovi predhodniki vsebuje določbe, ki s premagovanjem koronske krize nimajo nobene povezave. Tudi Tina Heferle (LMŠ) je opozorila, da represivna določba o višini kazni ne sodi v interventno zakonodajo, s katero se poskuša omiliti posledice, ki jih je za gospodarstvo in ljudi prinesel drugi val epidemije.

Nataša Sukič iz Levice pa je dodala, da bo “kaznovan vsakdo, ki bi si drznil demonstrirati proti tej vse bolj ponoreli in avtokratski oblasti ali celo, ki bi si drznil s svojo kritiko te zveličavne oblasti zapisati na socialnih omrežjih.”

Samo Bevk (SD) je predlagal, naj se vse pošlje v presojo na ustavno sodišče. S tem bi po njegovih besedah očistili zakonodajni virus, zaradi katerega številni ne zaupajo več vladi in ukrepom za blažitev posledic epidemije.

Poleg visokih kazni za protestnike je opozicija kritizirala predvsem določbo o predlagani odpravi akreditacije visokošolskih zavodov. “Gre za personificiran člen, naravnan na univerzo ideologa SDS Petra Jambreka,” je dejala Nataša Sukič (Levica) in opozorila, da bi njegova potrditev pomenila legalizacijo korupcije.

COMMENTS

Wordpress (0)