Netanyahu v govoru za odpravo nasilja nad ženskami delal napako za napako: Dejal je, da so ženske živali s pravicami – TOPNEWS.si

Netanyahu v govoru za odpravo nasilja nad ženskami delal napako za napako: Dejal je, da so ženske živali s pravicami

Netanyahu v govoru za odpravo nasilja nad ženskami delal napako za napako: Dejal je, da so ženske živali s pravicami

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je v govoru na predvečer mednarodnega dneva za odpravo nasilja nad ženskami politikom pokazal, kaj se lahko zgodi, če se ne držijo začrtanega scenarija.

Med čustvenim govorom o potrebi po preprečevanju nasilja nad ženskami je Netanyahu storil napako, ko je ženske primerjal z živalmi.

“Ženske vam ne pripadajo, ženske niso živali, da jih lahko pretepate,” je dejal izraelski premier.

Ko je to povedal, se je odločil poudariti, da tudi živali ne smejo biti izpostavljene nasilju, in dodal: “Tudi živali ne smete pretepati.”

Verjetno je bil to pravi trenutek, da se premakne na drugi del svojega govora, vendar se je namesto tega odločil nadaljevati v isti smeri in na koncu naredil še več kiksov.

“Upravičeno sočustvujemo z živalmi, res se povezujemo s tem,” je dejal Netanyahuju in iz samo njemu znanega razloga gestikuliral svoji soprogi.

“Torej, če sočustvujemo z živalmi – ženske so živali. Otroci so živali. Živali s pravicami in to vprašanje je treba izpostaviti in upam, da teh šokantnih stvari ne bomo več videli,” je zaključil izraelski premier.

Beseda “baalei hayim” (živali) se je kmalu razširila na družbenih omrežjih v Izraelu, Netanyahujev komentar pa je povzročili val ogorčenja in kritik tudi po svetu, ko je ženske označil za “živali s pravicami”.

“Smo državljani, smo ljudje … ne živali,” je na Twitterju zapisala poslanka Aida Touma-Sliman.

Iz kabineta Netanyahuja so sporočili, da so bile izjave premierja vzete iz konteksta.

“Premier Netanyahu, ki je danes iz srca govoril o pravicah žensk in proti njihovim kršitvam, je v le majhnem delu govora podal primer zlorabe živali, vendar jih ni nameraval primerjati,” so sporočili iz kabineta Netanyahuja.

Netanyahu se je odločil imeti govor na predvečer mednarodnega dneva za odpravo nasilja nad ženskami v knesetu. Izrael je letos zabeležil porast nasilja v družini. Po poročanju lokalnih medijev je letos v partnerskem nasilju umrlo 19 žensk. To je sprožilo proteste, v katerih so protestniki vlado kritizirali zaradi neizvajanja načrta za boj proti nasilju v družini, predlaganega že leta 2017.

 

COMMENTS

Wordpress (0)